Antoon van den Heuvel (kunstschilder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antoon van den Heuvel, Christus en de overspelige vrouw
Antoon van den Heuvel, De opstanding van Christus

Antoon van den Heuvel (Gent, rond 1600 – Gent, 5 augustus 1677) was een Vlaams kunstschilder.

Hij ontving veel bestellingen uit het Gentse.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1628, toen hij meester werd in de schildersgilde van Gent, verklaarde hij dat hij de 10 jaar daarvoor in Antwerpen en Rome vertoefde. Hij bleef vanaf toen in Gent, en schilderde altaarstukken in Gent en omstreken. Het kost moeite om zijn stijl accuraat te definiëren. Hij wordt foutief beschouwd als een lid van de internationale Caravaggisti.

Zijn vroeger werk liet een voorkeur zien voor contrasterende kleuren en sterke belichting, met een aantal transitie tonen. Maar vergeleken met zijn tijdgenoot Jan Janssens, die wel correct beschouwd wordt als lid van de Caravaggisti, schilderde Antoon van den Heuvel zelden originele Caravaggisti elementen. In slechts één werk, Maria met het Jezuskind en de rozenkrans van 1634 in de kerk van Nazareth nam hij een van de motieven van Caravaggio over: De Madonna met de slang, Rome, Galleria Borghese.

Over het algemeen blijken de lineaire composities en heldere belichting klassiek te zijn, dichter bij het werk van Augostino, Annibale en Lodovico Carracci en hun volgers; deze heeft hij ongetwijfeld ontmoet toen hij in Rome verbleef.

Van den Heuvel leende ook motieven en composities van schilders zoals Rubens en Gaspar de Crayer.

Zijn later werk van tussen 1640 en 1650 is minder gekleurd en lijkt dus minder expressief.[2]

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Antoon van den Heuvel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.