Artur Mas i Gavarró

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Artur Mas i Gavarró
PresidentMas.jpg
129e president van Catalonië
Voorganger José Montilla i Aguilera
Geboren 31 januari 1956
Geboorteplaats Barcelona, Spanje
Politieke partij Convergència i Unió (CiU)
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Artur Mas i Gavarró (Barcelona, 31 januari 1956) is een Catalaanse econoom en politicus en sinds 27 december 2010 de president van de regering van de Generalitat de Catalunya. Hij is eveneens de president van de politieke federatie tussen Catalaanse liberalen en christen-democraten Convergència i Unió (CiU) en secretaris-generaal van het liberale Convergència Democràtica de Catalunya. Van 1995 tot 1997 was Artur Mas regionaal minister van het departement Territoriale Politiek en Publieke Werken van de regering van de Generalitat de Catalunya en van 1997 tot 2001 van het departement Economie en Financiën. Artur Mas bekleedde van 2001 tot 2003 de functie van vice-minister-president van de Catalaanse regering en van 2004 tot 2010, voor zijn presidentschap, was hij hoofd van de oppositie.

Catalaanse onafhankelijkheid[bewerken]

Hijzelf en zijn politieke federatie namen steeds een pragmatische tot halfslachtige houding aan tegenover de beweging voor de onafhankelijkheid, tegenwoordig geleid door de Assemblea Nacional Catalana. [1] Sinds het Spaanse Grondwettelijk Hof echter het nieuwe autonomiestatuut van Catalonië gedeeltelijk terugdraaide, kozen zijn partij en hijzelf ervoor om de kaart van de onafhankelijkheid te kiezen, aangezien zij geen eind zagen komen aan de verzuurde relatie met de centrale overheid van Spanje. Het autonomiestatuut was immers onderhandeld met de Spaanse overheid en daarna goedgekeurd met 2/3 van de stemmen in het Catalaanse parlement. Dit autonomiestatuut werd hierna echter nog ingekort door het Spaanse parlement, maar toch goedgekeurd per referendum in Catalonië. Daarna werd het echter opnieuw ingekort door het Grondwettelijk Hof, na een klacht van de Partido Popular. Na deze moeizame episode en talrijke andere aanvaringen met Madrid, kwamen Mas en CiU tot het besluit dat samenwerking met de centrale overheid zo goed als onmogelijk geworden was. Daarom kozen zij voor de weg van zelfbeschikkingsrecht, een eufemisme voor de weg naar onafhankelijkheid. Mas zelf nam het woord onafhankelijkheid slechts eenmaal in de mond, hoewel duidelijk is geworden dat dit het einddoel is. Op 23 januari 2013 werd een voorstel van Mas en de Catalaanse regering, over zelfbeschikkingsrecht en de soevereiniteit van het Catalaanse volk, goedgekeurd met de steun van andere Catalaanse politieke partijen zoals ERC, ICV-EUiA en gedeeltelijk door de CUP, in totaal met 85 stemmen voor en 41 tegen. [2] Onder druk van de publieke opinie na de Catalaanse Weg van 11 september en conform het regeerakkoord met ERC wordt op 12 december 2013 het Akkoord over de volksraadpleging in Catalonië goedgekeurd.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Odei A.-Etxearte, «Suport de Mas. El president de la Generalitat assegura que serà “anímicament” en la protesta de la Diada tot i que no hi participarà perquè es deu al càrrec institucional», El Punt Avui, blz 4 (vert.: Steun van Mas. De president van de Generalitat verzekert dat hij in gedachten bij de protestbeweing van de Diada zal zijn.)
  2. Televisió de Catalunya, «El Parlament aprova la Declaració de Sobirania presentada per CiU, ERC i ICV amb els seus vots i un de la CUP», 324 - TV3 (vert.: Het parlement keurt de verklaring over soevereiniteit goed zoals voorgesteld door CiU, ERC, ICV en met hun stemmen en één stem van de CUP.)
Voorganger:
José Montilla
Generalitat de Catalunya
President van Catalonië

2010-heden

Opvolger:
-