Baai van San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Satellietfoto van de Baai van San Francisco

De Baai van San Francisco (Engels: San Francisco Bay) is een grote baai en een ondiep estuarium aan de westkust van de Verenigde Staten. Ongeveer veertig percent van het water in de staat Californië komt in de baai terecht, hoofdzakelijk via de rivieren Sacramento en de San Joaquin. De omgeving rond de baai staat bekend als de San Francisco Bay Area, een grootstedelijke agglomeratie met als belangrijkste stad San Francisco.

Beschrijving[bewerken]

De baai werd voor het eerst in kaart gebracht door de Spaanse zeeofficier Juan Manuel de Ayala in 1775. De baai is door de Golden Gate-zeestraat verbonden met de Stille Oceaan en de stad San Francisco ligt op de zuidelijke van de beide landtongen die door de Golden Gate gescheiden worden. De landtongen worden verbonden door de Golden Gate-brug. De San Andreasbreuklijn die voor veel aardbevingen zorgt loopt midden door de landtongen in de lengterichting. De stad San Jose ligt aan het zuiden van de baai, Oakland aan de oostkant. Op de noordelijke landtong ligt Richmond.

De baai wordt gevoed door de Sacramento en de San Joaquin, middels de gemeenschappelijke Sacramento-San Joaquindelta, Suisun Bay, de Straat van Carquinez en de San Pablo Bay, de noordelijke uitloper van de Baai van San Francisco. Afhankelijk van de definitie van welke wateroppervlakten worden meegerekend gaat het om een wateroppervlakte van 1.000 tot 4.000 vierkante kilometer. De eigenlijke baai is een zeetong van 5 tot 20 kilometer breedte oost-west en 100 kilometer lengte noord-zuid. Het grootste eiland in de baai is Alameda, het bekendste ongetwijfeld Alcatraz.

Vervoer[bewerken]

Naast de eerder genoemde Golden Gate Bridge wordt de baai ook overspannen door de Richmond-San Rafael Bridge, de San Francisco-Oakland Bay Bridge, de San Mateo-Hayward Bridge en de Dumbarton Bridge. Onder de baai is de 5,7 km lange Transbay Tube-spoortunnel van het BART-netwerk aangelegd. De baai wordt ook overgestoken door verschillende ferries.

Zie ook[bewerken]