Bancontact/Mister Cash

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bancontact)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bancontact/Mister Cash
Hoofdkantoor Aarlenstraat 82, Brussel
Producten Betaalkaarten
Website www.bancontact.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bancontact/Mister Cash of Bancontact is de Belgische marktleider op gebied van betaalkaarten. Door middel van een pincode kan men met deze kaart elektronische betalingen doen in winkels, stations, autowegentol, tankstations, drank- of andere automaten, ook kan er geld mee uit de automaat worden gehaald. Meestal is aan deze elektronische betaalkaart ook een proton-functie verbonden (= elektronische portemonnee).

Bancontact, in juni 1979 operationeel geworden, werd ontwikkeld door drie financiële instellingen: ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas - overgenomen door de Generale Bank die zelf onderdeel is geworden van Fortis), BBL (Bank Brussel Lambert - nu ING) en Kredietbank (nu KBC). Mister Cash, ook in juni 1979 operationeel geworden net vóór Bancontact, werd ontwikkeld door de GEN (Generale Bankmaatschappij - nu Fortis) en het Gemeentekrediet (nu Belfius).

Ondanks de voorheen in de schoot van de Belgische Vereniging der Banken overeengekomen normen, inzake de inhoud van de toen gebruikelijke magneetsporen op de kaart (volgens ISO-normen), waren beide systemen niet compatibel daar Mister Cash een afwijkend magneetspoor gebruikte. In de loop van de jaren tachtig werden beide systemen wel toegankelijk voor de kaarthouders van beide systemen en kwam het beheer en de exploitatie onder één instelling, Banksys.

Externe links[bewerken]