Bas van Toor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bas van Toor
Bassie in 2006
Bassie in 2006
Algemene informatie
Volledige naam Bastiaan van Toor
Geboren 17 september 1935
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1957-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bastiaan (Bas) van Toor (Maassluis, 17 september 1935) is een Nederlands artiest, die vooral bekendheid geniet als clown Bassie van het vroegere artiestenduo Bassie en Adriaan. Hij speelde in de televisieserie rond het duo ook de rol van Vlugge Japie.

Van Toor was vooral de drijfveer achter het organiseren van de tournees door het land. Sinds 2004 treedt hij op zonder zijn broer Aad. Vanaf eind 2012 organiseert Bas van Toor geen eigen voorstellingen meer, maar werkt hij alleen nog op inhuurbasis.[1] In 2009 was hij mede- initiatiefnemer van de kinderzender Pebble TV.[2]

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Bas van Toor was een oorlogskind. Zijn vader werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedood en het ouderlijk huis werd gebombardeerd. De ambitie om artiest te worden was volgens hem een grote revanche op de jaren van armoede en achterstelling.[3] Na vijf jaar lagere school moest Van Toor werken om het arbeidersgezin te onderhouden, achtereenvolgens in fabrieken, in de haven als balensjouwer en schoonmaker in scheepsruimen. Bijna altijd werd hij ontslagen vanwege te geinig voor de werkvloer. Vandaar dat hij in een cowboyband terecht kwam, het zoveelste baantje. Het circus dat in de stad kwam hielp hij mee op te bouwen. Vandaar kwam Van Toor terecht bij een Belgisch circus. Zijn 13-jarige broertje Aad werd overtuigd om als acrobaat te fungeren; The Crocksons zijn een feit.

Loopbaan[bewerken]

Van Toor werd eerst bekend met zijn broer Aad als het acrobatenduo The Crocksons. Ze zijn te zien in de Rudi Carrell Show en Dik Trom en het circus. Ze krijgen aanbiedingen uit 26 landen. In Duitsland spelen ze 2500 voorstellingen. Ook theaters en nachtclubs in andere landen van Europa volgden en zelfs Zuid-Amerika. Hiernaast schrijven ze liedjes voor André van Duin, Conny Vink en Sjakie Schram.

Zijn grootste succes kent Van Toor daarna als clown Bassie in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Aad. Naast clown speelde hij ook de rol van boef Vlugge Japie in de televisieserie rond het duo. In 2004 gaat Aad met pensioen en besluit Bas op te gaan treden met zijn schoonzoon Evert van den Bos, die al eerder aan verschillende producties van het duo mee werkte.

Vanaf de tweede helft van de jaren negentig maakte Bas van Toor drie cd's met mondharmonicanummers en begon hiermee op te treden bij feestelijke gelegenheden en concerten als die van Ben Cramer, Annie de Reuver en Frans Bauer. Eind jaren negentig had Van Toor zijn eigen radioprogramma Bassie op de zondagochtend tussen 7 en 8 op Radio Noordzee (Nationaal). In 2005 speelde Van Toor in een kerstsoap van de zender RNN7[4]. Vanaf najaar 2007 tot de zomer van 2012 schreef Van Toor een column op www.showbiznewz.nl.[5] In 2009 was hij mede- initiatiefnemer van de kinderzender Pebble TV. In 2010 speelde Van Toor in de vierdelige documentaire als Cees Misset over de gebroeders Misset, van de gelijknamige uitgeverij, in opdracht van het VWS.[6]

Vanaf eind 2011 treedt Bas van Toor op in discotheken met deejay Henri Kicken. Hierbij zijn de liedjes uit de televisieserie bewerkt tot dancenummers.

Op 3 juli 2013 maakte Bas van Toor bekend dat hij zal gaan stoppen met zijn act als Bassie. Bas gaf als belangrijkste reden op dat hij vanwege zijn leeftijd niet meer zo bewegelijk is, ook gaf hij aan dat hij meer aandacht wil gaan besteden aan zijn vrouw Coby en zijn kinderen en kleinkinderen. Toch blijft de clown noch zeker tot eind 2014 met zijn show door Nederland en België toeren. Naar eigen zeggen bouwt de clown zijn optredens af. In 2015 verschijnt de allereerste bioscoopfilm Keet en Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan.

Privé[bewerken]

Bas van Toor woont in Vlaardingen en is sinds 1962 getrouwd met Coby, met wie hij drie dochters heeft. Hij is opa van drie kleindochters, een kleinzoon en een achterkleindochter. Van Toor heeft naast Aad nog een halfbroer genaamd Aart de Heer, die in de televisieserie en Circus Bassie en Adriaan te zien was als goochelaar en spreekstalmeester André du Lord. Hiernaast heeft hij ook een halfzus Jennie. In 1997 kreeg hij samen met Aad een ridderorde ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het clownsduo. Ook is hij onderscheiden met Het Gouden Hart van Rotterdam, De Gouden Leeuw van RNN (prijs van RNN7), De Gouden Hand van de Verstandelijk Gehandicapten, De Zilveren Parel van Nederland en De Zilveren Henri Dunant.

Trivia[bewerken]

  • Bas van Toor doet vrijwilligerswerk voor een aantal stichtingen en bezoekt ernstig zieke kinderen. [7][8][9]
  • In 2006 legde de fiscus beslag op acht panden van Bas van Toor nadat hij in 2002 veroordeeld werd voor belastingfraude nadat er in 1999 een inval werd gedaan.[10][11]
  • Van Toor werd tot maart 2005 geïmiteerd in het radioprogramma Jensen in de Middag. De stem van deze imitatie-Bassie, gespeeld door Frank Evenblij, was zo treffend, dat Bassie er zelf voor werd aangekeken. Ook waren de uitspraken van deze Bassie erg grof van aard. De echte Bassie werd nageroepen op straat. Jan Paparazzi belde hierop Bassie zelf op, om het uit te praten in het tv-programma JENSEN! Uiteindelijk is Jensen met deze imitatie gestopt.
  • Van Toor nam in 2008 twee reclamespotjes op voor OHRA, die beide genomineerd werden voor de Gouden Loeki, en één in 2012 voor autofabrikant Honda.[12]
  • Van Toor heeft laten weten dat hij ook boeken schrijft maar dan onder een pseudoniem.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties