Bootvluchteling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Somalische bootvluchtelingen

Een bootvluchteling is iemand die om een politieke of economische reden zijn land ontvlucht over zee. De eerste bootvluchtelingen waren grote aantallen Vietnamezen, die hun land verlieten om het schrikbewind van de Rode Khmer te ontvluchten, veelal in niet-zeewaardige bootjes.

Andere bekende voorbeelden van bootvluchtelingen:

Sinds 2013 is door de zeer onzekere situatie in Egypte, met de Revolutie in 2011 en de staatgreep daarna in 2013, de opstand in Libië, de Malinese Burgeroorlog, de Syrische burgeroorlog en het geweld van de ISIS het aantal bootvluchtelingen, dat de Middellandse Zee probeert over te steken, enorm toegenomen.

Problemen[bewerken]

De grootste problemen, die zich met vluchtelingen in het algemeen, dus ook met bootvluchtelingen voordoen zijn mensensmokkel en de zeer beperkte mogelijkheid vluchtelingen een nieuwe, veilige plaats te bieden.

  • De boten, waarmee de vluchtelingen komen, zijn niet voldoende zeewaardig. Dat maakt de reis gevaarlijk.
  • Het komt voor dat mensensmokkelaars de vluchtelingen in open zee afzetten. De reis daarna, in veel te kleine bootjes, wadend of zwemmend naar de kust hebben velen met de dood moeten bekopen.[1]
  • Vluchtelingen naar het eiland Lampedusa in de Middellandse Zee zorgen voor een zeer grote toestroom. Het eiland kan geen nieuwe plaats voor ze te vinden.
  • In Italië komen veel vluchtelingen terecht die Afrika ontvluchten en de Middellandse Zee proberen over te steken. Dat loopt vaak slecht af. In oktober 2013 verging een boot waarbij ruim 300 mensen de dood vonden. Regelmatig zinken schepen onderweg door pech of overbelasting. De Italiaans marine redt veel vluchtelingen op de Middellandse Zee.[2]
Volgens de Europese regels moet ieder lidstaat zelf voor opvang zorgen. In de eerste vier maanden van 2014 kwamen 17 schepen met vluchtelingen Italië binnen, waarvan er 26.310 werden geregistreerd, onbekend is het aantal dat illegaal de Europese Unie binnenkwam. De opvangkampen raken vol. In april 2014 ontstond een piek, 4000 vluchtelingen werden in 48 uur gered [3],
  • De Australische regering heeft getracht het vluchten over zee te ontmoedigen door een opvangkamp in te richten in de woestijn, waar de bootvluchtelingen onder harde omstandigheden worden opgesloten. Ook worden bootjes teruggestuurd [4].
Bronnen, noten en/of referenties