Bootvluchteling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Somalische bootvluchtelingen

Een Bootvluchtelingen is iemand die om politieke en/of economische redenen zijn land ontvlucht over zee; de term kwam na 1975 in zwang toen grote aantallen Vietnamezen hun land verlieten, veelal in niet-zeewaardige bootjes.

Bekende voorbeelden van bootvluchtelingen:

Soms is er sprake van mensensmokkelaars, die de vluchtelingen enkele kilometers van de kust afzetten in open zee. Het waden of zwemmen naar de kust hebben velen met de dood moeten bekopen.

Ook is het ooit 4 Noord-Koreanen gelukt om in 2007 met een bootje via Noord-Korea naar Zuid-Korea te vluchten.

Problemen[bewerken]

Voor het land waar de vluchtelingen terechtkomen kan een opvangprobleem ontstaan.

  • De Australische regering heeft getracht het vluchten over zee te ontmoedigen door een opvangkamp in te richten in de woestijn, waar de bootvluchtelingen onder harde omstandigheden worden opgesloten. Ook worden bootjes teruggestuurd [1].
  • Bij Italië komen veel vluchtelingen terecht die Afrika ontvluchten en de Middellandse Zee proberen over te steken. Dat loopt vaak slecht af. In oktober 2013 verging een boot waarbij ruim 300 mensen de dood vonden. Regelmatig zinken schepen onderweg door pech of overbelasting. De Italiaans marine redt veel vluchtelingen op de Middellandse Zee [2].
    Volgens de Europese regels moet ieder lidstaat zelf voor opvang zorgen. In de eerste vier maanden van 2014 kwamen 17 schepen met vluchtelingen Italië binnen, waarvan er 26.310 werden geregistreerd, onbekend is het aantal dat illegaal de Europese Unie binnenkwam. De opvangkampen raken vol. In april 2014 ontstond een piek, 4000 vluchtelingen werden in 48 uur gered [3],
Bronnen, noten en/of referenties
  1. 41 vluchtelingen terguggestuurd [1]
  2. 295 bootvluchtelingen gered, 17 doden [2]
  3. Telegraaf: 4000 vluchtelingen in 48 uur [3]