Carolina de Bourbon de Parme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carolina de Bourbon de Parme
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren Nijmegen, 23 juni 1974
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Overige informatie
Partner(s) Albert Brenninkmeijer
Kinderen Alaïa-Maria (2014)
Religie Rooms-katholicisme
Stamboom.png Stamboom

Maria Carolina Christina prinses de Bourbon de Parme (Nijmegen, 23 juni 1974) is het vierde en jongste kind van Irene van Lippe-Biesterfeld en Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Zij wordt officieel aangeduid met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Carolina de Bourbon de Parme, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg Prinses Carolina genoemd. Haar vader verleende haar in 1996 de Parmezaanse adellijke titel 'Markiezin van Sala'. In 2003 kreeg zij de Spaanse, Carlistische adellijke titel van 'Hertogin van Guernica'. Geen van de beide titels wordt erkend door de respectievelijke landen.

Biografie[bewerken]

Carolina werd gedoopt in het kasteel van Lignières in Frankrijk. Hierbij traden Claus en Christina der Nederlanden als peten op, waarbij Christina bij deze gebeurtenis zong. Carolina was zes jaar oud toen haar ouders besloten te gaan scheiden. Ze trok met haar moeder, haar broers en zus in bij haar grootouders op Paleis Soestdijk, later in de witte villa vlak bij paleis Soestdijk en weer later naar de villa Mariënhove in Wijk bij Duurstede.

Carolina is samen met haar broers en zus in 1996 bij Koninklijk Besluit ingelijfd bij de Nederlandse Adel. Hierdoor maken de kinderen van Irene voortaan als prinsen en prinsessen uit het Huis De Bourbon de Parme deel uit van de Nederlandse adel. Omdat zij lid zijn van het prinselijke geslacht Bourbon-Parma hebben zij tevens het predicaat "Koninklijke Hoogheid".[1]

Carolina studeerde in Amsterdam en Harvard politicologie. Ze heeft een carrière bij de Verenigde Naties. Ze is hiervoor werkzaam geweest in het hoofdkantoor in New York en daarna in probleemgebieden zoals Eritrea, Gaza (Palestina) en Atjeh (Indonesië) na de tsunami. Tegenwoordig werkt Carolina vanuit Genève. Carolina is met regelmaat te zien bij grote Oranje-gebeurtenissen. In 2001 was zij zelfs een van de bruidsmeisjes bij het huwelijk van haar neef Constantijn der Nederlanden en Laurentien Brinkhorst. Bij de doop van hun dochtertje Eloise van Oranje-Nassau van Amsberg trad Carolina als een van de peten op. Bij het kerkelijk huwelijk van haar neef Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven was ze een van zijn getuigen. Bij de doop van hun dochtertje Eliane was ze één van de peten.

Huwelijk[bewerken]

Op 9 januari 2012 werd bekend dat Carolina zou gaan trouwen met Albert Brenninkmeijer, een telg uit een familie van ondernemers die eigenaar is van het internationale kledingwarenhuis C&A. Brenninkmeijer studeerde economie aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland en behaalde zijn MBA aan de Universiteit van Oxford in Engeland.[1] Op 21 april 2012 trouwde Carolina met Albert Brenninkmeijer voor de wet, in Wijk bij Duurstede.[2] De kerkelijke ceremonie vond plaats in de basiliek van San Miniato al Monte op 16 juni 2012 in Florence in Italië.[3] Op 1 februari 2014 werd bekend dat prinses Carolina en Albert Brenninkmeijer medio mei 2014 een kind verwachten. Op 20 mei 2014 werd hun dochter Alaïa-Maria Irene Cecile Brenninkmeijer geboren in Zürich.

Bronnen, noten en/of referenties