Coffea stenophylla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coffea stenophylla
Botanischer Garten Berlin
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Gentianales
Familie:Rubiaceae (Sterbladigenfamilie)
Geslacht:Coffea
Soort
Coffea stenophylla
G.Don (1834)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Coffea stenophylla op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Coffea stenophylla is een plantensoort uit de sterbladigenfamilie. De planten groeien tot 3 m hoog, als struiken of bomen. De soort komt van nature voor in het laaggebergte van Guinee, Sierra Leone en Ivoorkust, maar is ook geïntroduceerd in Ghana en Nigeria, evenals in enkele niet-Afrikaanse gebieden.

Binnen Coffea wordt de soort ingedeeld in de ondersectie Melanocoffea van de sectie Eucoffea binnen het ondergeslacht Coffea. Het aantal chromosomen is 2n = 22.[1]

Smaak[bewerken | brontekst bewerken]

De smaak van stenophylla-koffie wordt als mild beschouwd,[2] vergelijkbaar met die van arabica-koffie, terwijl de robusta-koffie, die ook in grote hoeveelheden wordt geteeld, bitter smaakt. De inhoud van de smaken kahweol en trigonelline, die typisch zijn voor koffie, is vergelijkbaar met Coffea arabica, en hoger dan bij Coffea canephora.

Teelt[bewerken | brontekst bewerken]

Coffea stenophylla is bestand tegen hogere temperaturen dan Coffea arabica - waarschijnlijk tot 6 °C hoger, en tolereert grotere hoeveelheden regen dan Coffea arabica en Coffea robusta. De soort is daarom wellicht beter aangepast aan een veranderend klimaat.