Croissant (brood)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Waar de Engelse spreekt over een ontstaanslegende, wordt deze hier tot waarheid verheven.
Dit sjabloon is geplaatst op 3 september 2013.
Vraagteken
Croissantje
De halve maan op de vlag van het Ottomaanse Rijk

Een croissant (Frans voor wassende maan, Geluidsfragment hoor de uitspraak (info / uitleg)) is een broodje van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halve maan wordt gerold.

De croissant is het traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk.

De croissant komt echter oorspronkelijk uit Oostenrijk. Volgens de overlevering groeven de Ottomanen, tijdens de belegering van Wenen in 1683 (volgens andere bronnen tijdens een eerder beleg, of tijdens een beleg van Boedapest), een tunnel onder de stad, die uit kwam bij een bakkerij. De bakkers, die vroeg begonnen met werken, sloegen alarm waardoor de Ottomaanse belegeraars werden verslagen. Als overwinningssymbool werd een halvemaanvormig broodje gebakken, dat we nog steeds kennen als de croissant.

Waarschijnlijker is het dat de croissant is ontstaan uit een recht broodje dat na de terugtrekking van de Ottomanen, om hen te bespotten[bron?], in de vorm van een halve maan werd verkocht. De halve maan was de afbeelding die de Ottomanen op hun vlag voerden.

Hoe de croissant dan in Frankrijk terechtkwam? Een van de vele mythes rond de Franse koningin en Oostenrijkse keizersdochter Marie Antoinette vertelt dat het recept voor de croissant in 1770 met haar mee naar Frankrijk reisde toen ze huwde met de Franse kroonprins Lodewijk Augustus, de latere Lodewijk XVI.

In werkelijkheid dook de croissant pas op in Frankrijk rond de jaren 1830, toen een Weense zakenman, August Zang, in Parijs de Boulangerie Viennoise in de rue de Richelieu opende.

Deeg[bewerken]

De croissant werd oorspronkelijk met een soortgelijk deeg als de brioche gebakken, maar tegenwoordig wordt een soort 'getoerd' brooddeeg gebruikt. Dit wil zeggen dat het gemaakt is door telkens een laag vet (toereerboter/toereermargarine) op een laag brooddeeg aan te brengen, en het vervolgens enkele malen te vouwen en uit te rollen met een deegroller. Dit proces wordt in bakkersjargon "toeren" genoemd en moet voor croissantdeeg meerdere keren herhaald worden. Uiteindelijk ontstaan er zeer dunne laagjes vet tussen eveneens zeer dunne laagjes deeg. Bij het bakken smelt het vet en komen de laagjes deeg los van elkaar te liggen, waardoor de structuur van een croissant op die van bladerdeeg lijkt.