eBay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
eBay
Logo van eBay.
Logo van eBay.
Oprichting 1995
Oprichter(s) San José, Californië
Sleutelfiguren John Donahoe, CEO en president
Pierre Omidyar, oprichter
Meg Whitman, voorzitter raad van bestuur
Hoofdkantoor San José, Californië
Werknemers 27770 (2012)
Producten eBay
Marktplaats
PayPal
Gumtree
Magento
Omzet $ 4,55 miljard (2005)
Website eBay.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De internetsite eBay is een van de grootste veilingsites op het internet voor het aanbieden van nieuwe of tweedehands spullen.

Doelstelling[bewerken]

EBay wil een wereldwijd handelsplatform bieden waar vrijwel iedereen nagenoeg zonder beperking alles kan verhandelen volgens het principe omnibus omnia. Ook tegen een vaste prijs kan iets aangeboden worden. Berucht zijn de soms bizarre artikelen die worden aangeboden op deze website.

Situering[bewerken]

Pierre Omidyar zette eBay in 1995 op vanuit een achterkamertje in San José (Silicon Valley). Hij wilde zien of hij kopers en verkopers op één internetplatform bij elkaar kon krijgen. Wat begon als een programmeerexperiment, is heden ten dage uitgegroeid tot 's werelds grootste handelsplaats. Met vestigingen in onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, China, Australië en India is het business model van eBay zeer succesvol gebleken. Ondanks het barsten van de 'internet bubble', bleef eBays economische betekenis explosief groeien.

In 2001 werd het Franse iBazar overgenomen, vervolgens werd het internetbetaalsysteem PayPal overgenomen. De populaire veilingsite kocht PayPal in oktober 2002, nadat was gebleken dat zo'n 50% van de gebruikers van eBay PayPal al gebruikten (PayPal was daarmee populairder dan eBays eigen BillPoint). In november 2004 kocht eBay de Nederlandse veilingsite Marktplaats.nl voor een bedrag van 225 miljoen euro. De VoIP-dienst Skype werd in 2005 gekocht voor 2,6 miljard dollar, maar werd een jaar later afgewaardeerd. In 2009 werd 65% van Skype doorverkocht aan Silver Lake Partners [1]. In 2011 kwam Skype in handen van Microsoft [2]. De meest recente acquisitie van eBay is GSI Commerce (maart 2011).

Andere eBay-merken zijn: Kijiji, Gumtree, Loquo, Mobile.de, Prostores, Rent.com, Shopping.com, het Belgische 2dehands.be en het Nederlandse Marktplaats.nl.

Management[bewerken]

Nieuws[bewerken]

 • 16 mei 2006: Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten draaide een uitspraak omtrent de 'Buy it Now'-functionaliteit die in het nadeel was van eBay terug.
 • 7 juli 2006:
  • In verband met de weinige ervaring dat het bedrijf Google Inc. heeft in betalingen (althans volgens eBay), besloot eBay dat Google Checkout, een betalingssysteem dat lijkt op PayPal, geen toegestaan betalingssysteem is om producten te verhandelen via eBay.
  • PayPalbaas Jeffrey Jordan kondigde aan in de herfst van dat jaar zijn functie neer te zullen leggen. Daarmee viel een potentiële opvolger voor eBay-directeur Meg Whitman weg.
 • 12 juli 2011: Het Europees Hof van Justitie stelde in een arrest dat veilingwebsites zoals eBay in bepaalde gevallen verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de verkoop van valse goederen door gebruikers. Dit in die gevallen waarbij zij als behoedzaam marktdeelnemer hadden moeten weten dat de verkoop niet zuiver was en daarbij nalieten stappen te ondernemen om die verkoop te verhinderen.[3]

Wereldwijde handel[bewerken]

Met eBay is het eenvoudig om wereldwijd goederen te kopen. Voor producten die een waarde hebben van minder dan 22 euro (exclusief verzendkosten) heeft de Nederlandse douane geen recht op invoerrechten. De kwaliteit van de aangeboden producten en de betrouwbaarheid van de verkoper is vooraf niet altijd na te gaan. Als het product niet wordt geleverd of afwijkt van de beschrijving kan het lastig zijn om dit goed op te lossen. Zo kan bijvoorbeeld de verkoper opeens zijn verdwenen.

Trivia[bewerken]

 • Het eerste verkochte artikel op eBay was een kapotte laserpen.[4][5]

Externe links[bewerken]

Bronnen
 1. EBay to Sell Skype Stake to Group Led by Silver Lake (Update3), Bloomberg, 1 september 2009
 2. Microsoft koopt Skype voor 8,5 miljard dollar, Nu.nl, 10 mei 2011
 3. eBay mee verantwoordelijk voor fraude op zijn website
 4. 'What was the first thing ever sold on eBay?', Ask Yahoo, 28 september 2006 (niet meer beschikbaar).
 5. (en) 'What was the first thing ever sold on eBay?', I did not know that yesterday! op blogspot.com, 31 januari 2007, laatst geraadpleegd op 21 augustus 2013.