Frans Banning Cocq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans Banning Cocq
Frans Banning Cocq
Frans Banning Cocq
Heer van Purmerland en Ilpendam
Periode 1636 - 1655
Voorganger Geertruid Hooft
Opvolger Maria Overlander
Vader Jan Janszoon Cocq
Moeder Lysbeth Frans (Banninck)

Frans Banning Cocq (ook Frans Banninck Coq) (16056 januari 1655) was een 17e-eeuwse burgemeester van Amsterdam. Hij was kasteelheer van Huis Ilpenstein en droeg als titel Heer van Purmerlant en Ilpendam, een titel die hij dankzij zijn schoonvader kreeg, de vorige bezitter van Ilpenstein. In Amsterdam was hij kapitein van het schuttersvendel van de Kloveniersdoelen dat in 1638 besloot zich te laten portretteren door Rembrandt van Rijn met De Nachtwacht als resultaat.

Leven en werk[bewerken]

Frans was de zoon van Jan Jansz. Banning Cocq, een immigrant uit Bremen, welke een apotheker was. In 1627 wordt hij geridderd door de Franse koning, door benoeming in de Orde van St. Michiel.[1] In 1630 trouwde hij met Maria Overlander. Zijn schoonvader Volckert Overlander overleed in datzelfde jaar en liet het huis De Dolphijn na aan Banning Cocq, die dit huis bewoonde toen De Nachtwacht werd geschilderd (1640-1642). Hij was in 1632 commissaris van het college van huwelijkse zaken geworden en werd rond 1650 burgemeester van Amsterdam. In zijn functie als burgemeester werkte hij nauw samen met zijn zwager Cornelis de Graeff en met Johan Huydecoper van Maarsseveen. Op 6 januari 1655 werd hij begraven in de Oude Kerk.

Huwelijksportretten[bewerken]

Banning Cocq liet rond 1630 van zowel van zichzelf als van zijn vrouw Maria een portret vervaardigen van 198 bij 121 centimeter. De twee schilderijen hingen enkele eeuwen in Ilpenstein. Ze werden in 1872 op een veiling aangeschaft door de belastingontvanger Burchard Theodoor Elias die ze voor portretten van zijn eigen voorouders, het echtpaar Elias-Pancras, liet doorgaan. De echtgenote van diens kleinzoon schonk ze bij haar overlijden in 1975 aan Delft waar ze sinds 1992 in de trouwzaal van het Stadhuis van Delft hangen.

Jan Vos over Banning Cocq[bewerken]

Singel met de Jan Rodenpoortstoren en het dubbele grachtenpand De Dolphijn, door Abraham Storck (1684)

Jan Vos dichte over Frans het vers Den Eed. Gestr. Heer Frans Banning Kok, Ridder, Heer van Purmerlandt en Ilpendam, Burgermeester en Raadt t'Amsterdam. Door van der Helst geschildert.:

Aanhalingsteken openen

Dit is van Purmerlandt, een van de Hooftpilaaren Daar 't Raadthuis vast op staat: zyn ongekreukte moedt Laat zich niet aan het Y, door woest geweldt, vervaaren. Een die de Vryheidt mint ontziet geen hartebloedt. Zyn trouw verstrekt een schildt voor 't oog der watersteeden. Geen starker wallen dan de trouw der Overheeden.[2]

Aanhalingsteken sluiten

Overige[bewerken]

  • De 'Frans Banninck Cocq Penning' werd op 29 oktober 1996 ingesteld door de gemeente Amsterdam als hulde aan personen die zich langere tijd bijzonder verdienstelijk maakten voor deze stad.
Bronnen, noten en/of referenties

Literatuur

  • Zandvliet, Kees, De 250 rijksten van de Gouden Eeuw. Kapitaal, macht, familie en levensstijl (2006 Amsterdam; Nieuw Amsterdam Uitgevers), 94, 95
  • Moelker, H.P., De heerlijkheid Purmerland en Ilpendam (1978 Purmerend)

Voetnoten