GLAM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

GLAM is een acroniem voor "Galleries, Libraries, Archives, and Museums", oftewel galeries, bibliotheken, archieven en musea. Maar onder GLAMs worden alle instellingen verstaan die met publiek geld cultureel materiaal en erfgoed verzamelen. De term ontstond toen deze instellingen zich realiseerden dat ze gemeenschappelijke doelen hadden. Toen zij hun collecties van bijvoorbeeld kunstwerken, boeken, en documenten online zetten, bleek dat het om soortgelijke informatiebronnen ging. GLAMs verzamelen waardevolle materialen en informatie en stellen ze als primaire bronnen beschikbaar aan onderzoekers en het brede publiek.

GLAMS en Wikimedia[bewerken]

In november en december 2010 werden er in Londen en Parijs "GLAM-WIKI"-conferenties gehouden over samenwerking tussen GLAM-instellingen en de vrije cultuursector, in het bijzonder Wikimedia-projecten.

Vanaf 2005 begonnen bewerkers op Wikipedia steeds meer samen te werken met culturele instellingen en andere organisaties om meer materiaal beschikbaar te krijgen voor het gebruik op Wikipedia. Er wordt samengewerkt met onder andere musea, galeries, archieven en bibliotheken om zo meer specialistische informatie en vooral ook beeldmateriaal om meer artikelen hiervan te kunnen voorzien. In Nederland leverde bijvoorbeeld het Tropenmuseum meer dan 8000 afbeeldingen over de Marrons, Suriname en Indonesië[1][2], het Nationaal Archief in Den Haag en Spaarnestad Photo te Haarlem doneren ruim 1.100 foto's van Nederlandse politici en belangrijke gebeurtenissen in Nederland[3] en het Amsterdam Museum doneerde in 2011 haar digitale collectie van 55.000 foto's.[4] Vanaf 2010 wordt de samenwerking tussen Wikipedia en culturele instellingen verder geïntensiveerd met de aanstelling van een Wikipedian in Residence bij de instellingen zelf om hun materiaal te ontsluiten via Wikipedia.[5][6]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties