Gebruiker:Boudwin/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Boudwin.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak


Gin is ook de benaming voor een etnisch volk in China
The Gin Shop

Gin is een sterke geestrijke of alocholische drank die volgens de Europese wetgeving een alcoholpercentage heeft van minimaal 37,5%. In de Verenigde Staten is dat 40%. Bovendien moet 51% van de botanicals de jeneverbes zijn, zodat die smaak steeds aanwezig is.

Het woord gin is afgeleid uit het Franse genièvre en het Nederlandse jenever

Wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Gin kan op verschillende manieren worden gedestilleerd, daarom onderscheidt de Europese Unie drie categorieën waaronder gin wettelijk wordt ingedeeld. Het is zeer belangrijk dat deze indeling niet gezien wordt als een rangschikking in kwaliteit. Kwalitatieve compound gins zijn zeldzaam, maar ze bestaan wel.

Gin[bewerken | brontekst bewerken]

Gin is de eerste en meest vrijblijvende categorie voor de distilleerders. Bij deze eerste categorie komt het erop neer dat het eindproduct een alcoholpercentage moet hebben van 37,5% en de bekomen drank overwegend naar jeneverbes smaakt. Bij deze categorie hoeft men geen natuurproducten gebruiken, artificiële smaakstoffen, kleurstoffen en zoetstoffen zijn toegelaten. Deze compound gin is geliefd bij amateur-stokers.

Distilled Gin[bewerken | brontekst bewerken]

Distilled Gin gaat verder op de categorie gin. Het grote verschil is dat de natuurlijke botanicals samen met de alcohol gedestilleerd moeten worden. Na de distillatie mogen er nog smaak- en kleurstoffen worden toegevoegd. Een groot deel van de gins horen thuis in deze categorie, zoals Hendrick's Gin.

London gin of London Dry Gin[bewerken | brontekst bewerken]

London gin verwijst niet naar de stad Londen, het gaat wel degelijk over de wijze van het destilleren. Bij een London Dry Gin moeten in de eerste plaats alle botanicals natuurlijk zijn. Ten tweede moeten die allen samen met de alcohol worden gedestilleerd. Na de distillatie mag er nog een hoeveelheid alcohol worden toegevoegd en een heel kleine hoeveelheid zoetstof.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Gin is een product die historisch geplaatst kan worden. De methode van distilleren is soms afhankelijk van historische feiten. Vandaag de dag zal men meer nieuwe dingen gaan proberen, zoals het werken met fruit of met vatlagering.

Jenever[bewerken | brontekst bewerken]

Zeer oude genever Wenneker

Jenever is ontstaan in de Lage Landen. In België spreekt men over jenever, terwijl het in Nederland gaat over genever. Der Naturen Bloeme, geschreven in 1269, maakt de eerste vermelding van jenever. Het gaat hem vooral over de helende werking van de jeneverbes tegen buik- en maagklachten. Een eeuw later herhaalt dit feit zich en wordt jenever aangeprezen als medicijn tegen de pest door Jan van Aalter.

Tijdens de drooglegging in België, zal de jeneverproductie in Nederland zich enorm ontwikkelen. In Amerika en Groot-Brittannië staat jenever er nog steeds bekend als Dutch Courage of Holland Gin.

Jenever is een graandistillaat met de jeneverbes. Het is de voorloper van gin, maar bevat een wettelijk bepaalde hoeveelheid aan moutwijn, wat jenever een complexe smaak geeft. Jenever is bovendien erg geschikt om te rijpen op eiken vaten.

Old Tom Gin[bewerken | brontekst bewerken]

Old Tom Gin (of Old Tom of Tom gin) is de overgang van jenever naar gin. Old Tom is een stuk zoeter dan een London Dry gin, maar een stuk droger dan een jenever. Old Tom is een tijdje minder populair geweest, maar wordt sinds kort terug door meerdere distilleerderijen geproduceerd. Dit om de reden dat een Old Tom Gin ideaal is voor het maken van de klassieke gin-cocktails. Door het gebruik van deze specifieke gin kan de cocktail, zoals een Tom Collins, opnieuw gemaakt worden zoals het hoort.

De naam Old Tom gin is vermoedelijk ontstaan in de 18e eeuw, tijdens de drooglegging. Het zou verwijzen naar de wandversiering buiten aan de bars. Wanneer dorstige voorbijgangers een muntje in de mond van de kat gooiden kregen ze een shot gin.

London Dry Gin[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19e eeuw ontstond de London Dry Gin. Dit is de gin die vandaag een groot deel van de markt inneemt. Hij is droog, fris, helder van kleur en de jeneverbes komt heel duidelijk naar voor. Waar Old Tom vaak gezoet werd om de kwaliteit van het product te verdoezelen, worden de Dry Gins op een kwalitatieve manier gemaakt. De rijke bevolking verkiest al snel deze gin boven de toen alom aanwezige Old Tom.

Compound Gin of Bathtub Gin[bewerken | brontekst bewerken]

In 1920 keurde het Amerikaans Congres de Volstead Act goed, de drooglegging is een feit. Dit zorgt ervoor dat veel Amerikanen ofwel hun eigen alcoholische drank gaan maken of gaan kopen bij een illegale stoker. Dit zorgt voor de komst van de compound gin, gemakkelijk te maken en vooral heel snel klaar. Men nam een industriële alcohol mengde dit met glycerol en olie van de jeneverbes. Dit kon dan gebotteld worden aangelengd met water. Dit bottelen kon niet altijd aan de gootsteen omdat de flessen te groot waren. De oplossing was vullen aan het bad, vandaar bathtub gin. Deze gin was als logisch gevolg niet kwalitatief, als is er wel één uitzondering op de markt: Professor Cornelius Ampleforth Bathtub Gin.

Wodka[bewerken | brontekst bewerken]

In Londen waren na 1920 cocktails erg in trek. Een groot deel van de cocktails werd met gin gemaakt, met als populairste de gin martini. Gin kende een hoogtepunt rond de jaren 60, maar toen kwam wodka op. De marketing en de vernieuwende uitstraling van wodka zorgde ervoor dat gin even opzij wordt gezet.

De ginhype[bewerken | brontekst bewerken]

Rond de eeuwwisseling begon gin opnieuw populair te worden. Gins als Bombay en Tanqueray werkten het oude imago weg, al was het Hendrick's Gin die vooral voor de omslag zou zorgen. De Hendrick's Gin en Tonic, gegarneerd met komkommer, zorgde voor een nieuwe wending in het maken de cocktail. Er worden meer dan ooit kwalitatieve gins op de markt gebracht vanuit alle hoeken van de wereld. Gins in allerlei verschillende smaken en kleuren.

Zie de categorie Gin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.