Gebruiker:Paul Hermans/Miss Athléta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Miss Athléta in 1895 (foto genomen door Signor Saltarino (pseudoniem voor Hermann Waldemar Otto (1863-1941)

Miss Athléta (Antwerpen, 20 april 1865 - Brussel 11 november 1927), geboren als Maria Zachritz, was een Belgische circusartieste. Ze werd ook la femme la plus forte du monde genoemd.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar pensioen trok ze zich terug in haar "Villa Athléta" in Sint-Niklaas met haar echtgenoot Van Huffelen, met wie ze huwde toen ze achttien was. Haar drie dochters, met hun artiestennaam Brada, Louise en Anna, alhoewel minder krachtig, traden in de voetsporen van hun moeder.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Miss Athléta maakte haar debuut in de Eden Alhambra te Brussel toen ze achttien jaar oud was. Haar ouders en grootouders waren eveneens atleten. Athléta was ervan overtuigd dat het publiek liever zag dat ze niet met dode objecten werkte, maar met levende. Veel artiesten van haar tijd werkten met gietijzer en gewichten, maar toeschouwers konden zich dan moeilijk inbeelden hoe zwaar die waren. Daarom werkte ze met paarden, mensen, tonnen... Toen ze succes had in België, kreeg ze de kans om op te treden in Londen, en daarna in Rijsel en Bordeaux. Haar dochters traden op in de Folies Bergère van Parijs.

Om haar kracht te demonstreren droeg Miss Athléta een staaf waaraan vier mannen hingen en wandelde zo de piste rond. In Bordeaux zou ze dus 92 kg hebben geheven. Ook in de Verenigde Staten trad ze op. Tijdens haar hoogdagen verdiende ze tot 6000 Belgische frank per maand.

Fysionomie[bewerken | brontekst bewerken]

De aanblik van haar lichaam verraadde haar kracht voor de toeschouwers en dat gaf in cijfers uitgedrukt:

  1. omtrek borst: 124 cm
  2. omtrek hals: 44,5 cm
  3. omtrek biceps: 42,5 cm
  4. omtrek kuit: 43 cm
  5. omtrek onderarm: 32 cm

[1]

.