Gebruiker:StuartLaJoie/Geen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een pagina waar ik experimenteer met een andere vormgeving van de pagina die beschrijft wat Wikipedia niet is. Dit experiment heeft verder geen enkele status en kan door mij zomaar worden verwijderd. Stuart LaJoie overleg
WP:GEEN
Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

Wikipedia is een encyclopedie en de pagina's van Wikipedia zijn dus encyclopedieartikelen. Wat er dus níet in Wikipedia hoort te staan, is:

Een discussieforum of een plaats om te kletsen[bewerken | brontekst bewerken]

Houd het primaire doel voor ogen: encyclopedieartikelen maken en verbeteren, niet discussiëren en kletsen. Uitzonderingen zijn de kroeg en de overlegpagina's van de gebruikers.

Woordenboekdefinities[bewerken | brontekst bewerken]

Een woordenboek van gewone Nederlandse woorden die niet een onderwerp aanduiden waarover redelijkerwijze een encyclopedieonderwerp zou kunnen/moeten worden gemaakt. Wikipedia is niet bedoeld als woordenboek. Daarvoor is het zusterproject Wiktionary in het leven geroepen. Wel is het mogelijk, zelfs wenselijk, dat een artikel begint met een definitie of korte beschrijving van het onderwerp.

Een lijst van dergelijke definities[bewerken | brontekst bewerken]

Wel kan een artikel bestaan uit niet meer dan verwijzingen naar andere pagina's met eventuele definities. Dit in het bijzonder als een woord in meerdere betekenissen in de encyclopedie zou kunnen staan (bijvoorbeeld Java als eiland en als programmeertaal) - je kunt dan het trefwoord gebruiken om naar de diverse afzonderlijke pagina's te verwijzen.

Wetenschappelijke verhandelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel artikelen kunnen inhoudelijk wel dicht in de buurt komen van wetenschappelijke verhandelingen, maar de inhoud is dan doorgaans evengoed globaler en het streven is zo veel mogelijk, dat zij juist ook te begrijpen zijn door leken. Artikelen die alleen voor vakgenoten of zelfs specialisten te begrijpen zijn, horen eerder in vakbladen thuis dan in een encyclopedie.

Propaganda[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel kan wel melden wat de diverse opiniegroepen zeggen (bij controversiële onderwerpen kan dat zelfs noodzakelijk zijn), maar is niet in balans als je maar één van die groepen aanhaalt. Als je dit doet moet je uiteraard bronnen citeren. Blijf alsjeblieft streven naar een zo groot mogelijke objectiviteit. Als je mensen wilt overtuigen van je eigen mening en ideeën kun je je ei beter kwijt op Usenet.

Opstellen die je eigen ideeën over een onderwerp weergeven[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is er om de canon van de menselijke kennis weer te geven; daar kan jouw idee toevallig tussen zitten, maar encyclopedische artikelen zijn niet de plaats voor verkondigingen van jouw persoonlijke overtuigingen.

Persoonlijke webruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia stelt geen "gratis" webruimte ter beschikking om uitsluitend je eigen ding te doen: informatie of andere inhoud die niet relevant is voor de Wikipedia webencyclopedie hoort hier niet thuis. Voor media (afbeeldingen, geluidsfragmenten,...) die geüpload worden houdt dit in dat ze ook werkelijk gebruikt worden op andere pagina's, zo niet kunnen ze misschien nog op Wikimedia Commons geplaatst worden. Voor persoonlijke pagina's wordt gevraagd alleen die informatie te verspreiden die bijdraagt tot Wikipedia, bijvoorbeeld je interessegebieden, of in het algemeen: alles wat bijdraagt tot een goede verstandhouding tussen iedereen die meewerkt aan deze webencyclopedie.

Verzamelingen van externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Opnieuw, dit kan zeker wel een onderdeel van een pagina zijn, niet het artikel zelf. Ook niet goed is een lijst van tien links onder een artikel van drie regels. Wikipedia is geen plek om je eigen website te promoten. Zie ook Wikipedia:Externe links.

Vragen om informatie[bewerken | brontekst bewerken]

De rode links in een artikel zijn niet bedoeld om naar informatie te vragen maar om zelf een artikel over het betreffende onderwerp te schrijven. Vragen kun je stellen op Wikipedia:Informatiebalie.

Onderzoeksforum[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is niet de plek om speculaties uit onderzoeken neer te zetten.

Glazen bol[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is geen verzameling onverifieerbare speculatie. Een artikel over een toekomstige gebeurtenis is alleen Wikipediawaardig als het bijna zeker is dat de gebeurtenis plaats gaat vinden, er genoeg onafhankelijke bronnen bericht over het onderwerp hebben gegeven, en de informatie betrouwbaar is (een artikel over de Wapens die in de Derde Wereldoorlog gebruikt gaan worden is bijvoorbeeld niet betrouwbaar, maar een artikel over de Olympische Zomerspelen 2008 wel).

Een platform om jezelf te presenteren[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een encyclopedie waarin biografieën uiteraard thuishoren. Dit moeten echter wel biografieën zijn over mensen die een vrij grote mate van bekendheid genieten. Het is niet de bedoeling om te suggereren dat je zelf zo bekend bent door hier een artikel over jezelf te plaatsen. Een goede vuistregel is: schrijf geen artikel over jezelf. De plek om wat autobiografische gegevens te plaatsen is de gebruikerspagina.

Reclame[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel van Wikipedia mag geen aanprijzing zijn voor een product of een dienst. Ook externe links naar websites die alleen iets verkopen zijn niet toegestaan.

Anarchistische gemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is vrij en open, maar die vrijheid en openheid worden beperkt wanneer die het hoofddoel storen, nl. het schrijven van een encyclopedie. Daarom is Wikipedia niet een forum voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Het feit dat Wikipedia een open, zelfregulerend project is wil niet zeggen dat enig deel van zijn doel te maken heeft met het onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid van anarchistische gemeenschappen. Ons doel is het scheppen van een encyclopedie, niet het testen van de grenzen van anarchisme. Als u dat toch wilt doen, dan kunt u gebruikmaken van de Wikipedia fork Anarchopedia. Zie ook de meta-pagina hierover.

Democratie[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia werkt op basis van consensus, niet op basis van stemmen. Argumenten horen het uitgangspunt te zijn bij een discussie. Soms kan er wel een opiniepeiling gehouden worden, maar die heeft verder geen consequenties. Wikipedia is geen experiment in wat voor soort staatsvorm dan ook.

Een kookboek[bewerken | brontekst bewerken]

Recepten van gerechten staan in een ander wikiproject: Wikibooks:Kookboek.

Een reisgids[bewerken | brontekst bewerken]

Daarvoor kun je beter terecht op Wikitravel.

Een woordenboek, nieuwssite, verzameling beroemde citaten, lijst van soorten organismen, gezamenlijk boekenschrijfproject, etc[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is mogelijk meer geschikt voor een zusterproject van Wikipedia.

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie die ook een aantal andere projecten herbergt:

WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Woordenboek en thesaurus
Wikinieuws Wikinieuws
Nieuwsbron van vrije informatie
Wikiquote Wikiquote
Verzameling citaten en spreekwoorden
Wikibooks Wikibooks
Vrije tekstboeken en handleidingen
Wikispecies Wikispecies
Inhoudsopgave van soorten organismen
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek met documenten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije reisgids
Wikiversity Wikiversity
Vrij leermateriaal en activiteiten
Commons Commons
Gezamenlijke mediaopslag
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten
Meta-Wiki Meta-Wiki
Wikimedia projectcoördinatie