Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·   Snelcursus  ·   Terminologie  ·   Helpoverzicht  ·   Help-index  ·   Helpdesk  ·   Navigatie naar artikelen  ·   Gebruikersportaal  ·   Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


HotCat[bewerken]

Sinds gisteren werkt HotCat bij mij niet meer. Heel vervelend, want ik gebruik dit dagelijks. Kan iemand nagaan wat er aan de hand is? - Skuipers (overleg) 23 aug 2014 11:06 (CEST)

Ik heb er verder geen verstand van, maar bij mij doet-ie het nog prima. Mogelijk is er iets op je eigen computer of met je eigen instellingen ontregeld geraakt? Staat hij nog wel aangevinkt in je voorkeuren? Erik Wannee (overleg) 23 aug 2014 18:25 (CEST)
Ja, dat laatste is natuurlijk wel het geval. En ik heb al van alles geprobeerd: afvinken, afloggen, weer aanloggen en weer aanvinken. Naar dat helpt allemaal niet. Vanaf afgelopen vrijdag - letterlijk van de ene op de andere dag - weigert HotCat dienst - Skuipers (overleg) 25 aug 2014 00:14 (CEST)
Bij mij doet-ie het al maanden niet meer. Kattenkruid (overleg) 27 aug 2014 01:40 (CEST)
Idem bij mij. Een nuttig hulpstuk dat ik gaarne snel terug zou krijgen. - Capaccio Capaccio overleg • 27 aug 2014 17:32 (CEST)
Welke browser(s) gebruiken jullie? MrBlueSky (overleg) 27 aug 2014 23:16 (CEST)
Op verschillende browsers werkt het niet: FF en IE op computer, Safari en Dolphin Browser op iPad. In sommige browsers krijg ik bij de cats het ±-symbool dat een gewoon bewerkingsveld opent, bij andere browsers zelfs dat symbool niet. Kattenkruid (overleg) 28 aug 2014 01:00 (CEST)
Hmm, dat is vreemd. Dan moet het haast wel aan de instellingen van je account liggen. Misschien dat Hotcat niet werkt in combinatie met een bepaalde gadget. MrBlueSky (overleg) 28 aug 2014 02:15 (CEST)
Net Vector geprobeerd ipv Monobook en HotCat verschijnt weer. Kattenkruid (overleg) 28 aug 2014 02:16 (CEST)

Pagina verwijderd i.v.m. reclamedoeleinden[bewerken]

Geachte heer / mevrouw,

Op 23-08-2014 heb ik een Wikipedia pagina aangemaakt over een zanger, genaamd Jérôme Gelissen. Het aanmaken van de pagina verliep zonder problemen, echter een 2 tal uur later werd de pagina direct verwijdert omdat het volgens Wikipedia voor “Reclame doeleinden” gebruikt zou gaan worden. Ik wil Wikipedia erop wijzen dat het absoluut niet de intentie is om deze pagina voor reclamedoeleinden te gaan gebruiken, het betreft een doodnormale pagina over een Maastrichtse volksartiest, op Wikipedia zijn genoeg vergelijkbare pagina’s te vinden over artiesten die wel goedgekeurd worden. Hoe kan ik ervoor zorgen dat Wikipedia deze pagina wel goedkeurt en dat deze pagina gewoon weer online komt?

Ik zie graag reacties tegenmoed! Alvast hartelijk dank voor jullie hulp.

Link pagina: Jérôme Gelissen – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 82.173.92.160 (overleg · bijdragen) 24 aug 2014 13:14‎ (CEST)

De pagina werd niet verwijderd omdat die "voor reclamedoeleinden gebruikt zou gaan worden" maar omdat het artikel promotioneel van aard was. Lees alstublieft de richtlijn voor Biografieën van levende personen eerst goed. U zult dan zien dat uw verwijderde artikel niet aan de eisen voldeed omdat u ten eerste geen onafhankelijke bronnen citeerde, en ten tweede geen neutraal stuk maar een sterk persoonlijk gekleurd verhaal over de volkszanger schreef. Daarnaast twijfel ik ernstig aan de relevantie van deze man als zanger maar daarvan kunt u me met onafhankelijke bronnen natuurlijk overtuigen.  Wikiklaas  overleg  24 aug 2014 14:24 (CEST)
Zinnen als "Met zijn feestliedjes zet Jérôme overal de tent op de kop" horen uiteraard niet thuis in een encyclopedie, dat moet u ook snappen. Sikjes (overleg) 24 aug 2014 14:46 (CEST)

Verwijderen van een site omdat het reclame blijkt te zijn[bewerken]

Goedemiddag,

Ik werk voor XL Studenten Uitzendbureau en wil graag een bedrijfs pagina plaatsen, eigenlijk net zoals Randstad, Adecco, Luba en nog een aantal uitzendbureau's hebben gedaan. Nu heb ik volgens mij enkel objectieve informatie geplaatst maar wordt ik toch bestempeld als reclame. Zou u kunnen aangeven welk deel van de website u als reclame ziet?

Alvast bedankt! – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 37.74.197.220 (overleg · bijdragen) 25 aug 2014 15:55‎ (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Het feit dat u voor het uitzendbureau werkt, wekt al argwaan. Wikipedia plaatst namelijk geen bedrijfspagina's, maar encyclopedische artikelen. Kunt u aangeven wat XL Studenten Uitzendbureau relevant maakt voor opname in de encyclopedie? Groet, Sikjes (overleg) 25 aug 2014 15:58 (CEST)

XL Studenten Uitzendbureau is een Nederlandse organisatie die al ruim 10 jaar bestaat meedraait in de economie. Net als een Albert Heijn of een Randstad. Vandaar dat ik denk dat XL Studenten Uitzendbureau een toegevoegde waarde heeft voor uw encyclopedie. Vindt u niet? Groet! Excuses, was de 37.74.197.220 25 aug 2014 16:08 (CEST) vergeten 37.74.197.220 25 aug 2014 16:08 (CEST)

Ik snap dat het even wennen is voor een nieuwe gebruiker, maar Wikipedia is niet van mij, maar van ons allemaal. Nieuwe artikelen kunnen door vrijwilligers (andere gebruikers) of moderatoren worden genomineerd voor (directe) verwijdering. Van directe verwijdering is sprake bij expliciete reclame. Een organisatie dient een bepaalde encyclopedische relevantie te hebben voordat er een artikel over wordt geschreven. Het feit dat het bedrijf tien jaar bestaat, maakt daarin niet uit. Bij encyclopedische relevantie moet u denken aan de grootte (personeel en omzet) van het bedrijf, de nieuwswaarde van het bedrijf, de maatschappelijke invloed van het bedrijf en dergelijke. Groet, Sikjes (overleg) 25 aug 2014 16:14 (CEST)
(na bwc) Ik vind uw vergelijking nogal scheef. Randstad is een multinational, beursgenoteerd en een van de grootste bedrijven ter wereld, als we Forbes moeten geloven. Als ik twee minuten googel kan ik zo twintig onafhankelijke media vinden die over het bedrijf hebben geschreven. Ik kan zo snel weinig onafhankelijke bronnen vinden die de relevantie van uw organisatie aan zouden tonen. Dat is wel een vereiste natuurlijk. Velocitas(↑) 25 aug 2014 16:18 (CEST)
(bwc) U bedoelt: ik heb net een pagina aangemaakt over XL Studenten Uitzendbureau en die is meteen weer verwijderd als "reclame." Wat is er moeilijk aan om te begrijpen dat "opgericht door S. Xxx en M. van de Yyy. Beide met veel ervaring in de uitzendbranche en de visie om de 'logge' uitzendbranche te veranderen en zich te richtend op een prettige en duidelijke dienstverlening" geen neutrale beschrijving is maar een aanprijzende tekst? Of: "Gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer" of de mededeling dat het bedrijf momenteel op de radio te horen is met een actie? Los daarvan, was het stuk in nogal rammelende taal geschreven, en werden er geen onafhankelijke referenties aangehaald, die de relavantie van het bedrijf als encyclopedisch onderwerp bevestigden. Misschien toch een idee om eerst eens de handleiding van Wikipedia te lezen? Zowel: wat zijn relevante onderwerpen als hoe schrijf ik eigenlijk een artikel? Veel Succes!  Wikiklaas  overleg  25 aug 2014 16:21 (CEST)

Blokkade IP reeks Christelijke Hogeschool Ede[bewerken]

Dag Helpdesk,

Wij kwamen er vandaag achter dat de IP-reeks van de Christelijke Hogeschool is geblokkeerd het gaat om 194.171.89.0/24 (overleg | bijdragen | bloks). Kunnen wij hierover meer informatie krijgen? u kunt bellen Wij willen namelijk graag gedeblokkeerd worden. 92.68.31.2 26 aug 2014 14:49 (CEST)

Goed dat u contact opgenomen heeft. Was dit via email door een verantwoordelijke van uw opleiding gebeurd naar ons mailsysteem dan was het volgende antwoord gegeven: Deze Nederlandstalige encyclopedie is door iedereen te bewerken, aangemeld of niet. Naast dat dit veel nieuwe, goede informatie oplevert, is de keerzijde dat sommigen non-informatie of onzin toevoegen. Oneigenlijk gebruik van de website kan een blokkade ten gevolg hebben, waarvan de lengte zal oplopen naarmate er vaker misbruik gepleegd is. Op Wikipedia spreekt men dan van "vandalisme". Deze blokkade voorkomt dat men teksten kan aanpassen, maar Wikipedia bezoeken en artikelen lezen blijft mogelijk. In het geval van uw hogeschool was dit al jaren doorgaand het geval. Een overzicht hiervan kunt u hier vinden. Met diverse scholen, bedrijven en instellingen hebben wij afspraken gemaakt over deze blokkades. Er zijn organisaties die ervoor kiezen om de IP-adressen onbeperkt te laten blokkeren, maar anderzijds zijn er ook organisaties waarmee wij samenwerken in het actief opsporen van de misbruikers. Meer informatie over hoe u met ons hierin samen kunt werken, kunt u vinden op deze pagina. Deblokkeren zal dus niet zomaar gebeuren, een schoolverantwoordelijke kan wel contact opnemen via dit emailadres ook te bereiken via deze pagina en dan bespreken en overleggen wat het meest gewenst wordt. Met vriendelijke groet, Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 26 aug 2014 15:06 (CEST)

Afbeelding op oude manier openen[bewerken]

Hoe kan ik de afbeelding (standaard) op de oude manier openen? Ik kan de instelling niet direct vinden in mijn voorkeuren. Heeft dit te maken met de nieuwe media-viewer? Mvg, BlueKnight 26 aug 2014 21:56 (CEST)

Ga in voorkeuren naar het kopje 'Uitbreidingen', vink daar onder 'Weergave' de optie Ga direct naar Commons als ik in een artikel op een afbeelding klik aan. Groet, Sikjes (overleg) 26 aug 2014 22:02 (CEST)
En Onder tab Uiterlijk, bestanden, mediaviewer inschakelen uitvinken Halvar (overleg) 26 aug 2014 22:07 (CEST)
Sikjes, die optie - direct naar commons gaan - stond al aangevinkt. Halvar, onder Uiterlijk zie ik geen bestanden of "mediaviewer inschakelen"? BlueKnight 26 aug 2014 22:19 (CEST)
Ik heb een screenshot hier neer gezet, met een rode pijl Halvar (overleg) 26 aug 2014 22:29 (CEST)
Ik open de afbeelding in een nieuw venster. Kattenkruid (overleg) 27 aug 2014 01:43 (CEST)
Halvar, bedankt! Ik zag het gisteravond op een of andere manier niet meteen. BlueKnight 27 aug 2014 22:36 (CEST)

Gebruik van Wikipedia Commons foto's door andere media[bewerken]

Ik heb een poosje terug een sjabloon gezien om in de overlegpagina te zetten als je ontdekt dat een Commons foto buiten Wikipedia gebruikt wordt. Deze foto wordt hier gebruikt. Wat was dat sjabloon en kan het simpeler gemaakt worden het terug te vinden? Stunteltje (overleg) 27 aug 2014 17:06 (CEST)

Het ingewikkelde sjabloon Commons:Template:Published ? Dan ben ik nog wel even bezig mijn foto's te markeren: http://rijksmonumenten.nl/monumenten/alle+rijksmonumenten/s%20hertogenbosch/pagina6/ --Havang (overleg) 27 aug 2014 19:41 (CEST)
In ieder geval goed om te zien dat er netjes aan de voorwaarden wordt voldaan. Ik zie dat jammer genoeg ook vaak anders. Dan wordt alleen Wikimedia Commons vermeld bijvoorbeeld. Maar ik realiseer me dat dat niet de vraag was. Velocitas(↑) 27 aug 2014 19:56 (CEST)
Begrijp ik goed dat het om {{cite web}} gaat? Dan zal ik dat de volgende keer eens proberen te gebruiken. Met dank voor de snelle service. Stunteltje (overleg) 27 aug 2014 20:40 (CEST)
Het is een sjabloon in een sjabloon : sjabloon Commons:Template:Published gebruikt het sjabloon Commons:cite web ; het gaat er verkort ongeveer als volgt uitzien:

{{:Published

|media = [yes]
|cite = web
|legal = yes
|author =
|title =
|url =
|archiveurl =
|archivedate =
|language =

en zo verder tot haken sluiten.

Een voorbeeld: [[1]] Nou, nee, ik zit niet om werk verlegen. --Havang (overleg) 27 aug 2014 20:58 (CEST)

Onbewust vandalisme, of niet?[bewerken]

Vandaag wilde ik de pagina 'Steen, papier, schaar' bewerken. Ik wilde het kopje "Steen, papier, schaar, komodovaraan, kernwapen" plaatsen, dus ik schreef de tekst. Ongeveer 5 minuten na het bewerken kreeg ik een bericht dat het nergens op sloeg en dat het vandalisme was. Dat vind ik nogal raar, omdat ik een heleboel mensen ken die de variant van het klassieke spel kennen. Dus ik vraag me af of de melding dat het onzin is niet zelf onzin is, want het is een bestaande 'Steen, papier, schaar' modificatie. Dus ik vraag om een uitleg, want ik snap niet waarom minder bekende feiten niet gepubliceerd mogen worden. – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 77.164.128.97 (overleg · bijdragen)

Heb je ook een bron voor deze nieuwe versie? Dat zal mogelijk helpen om aan te tonen of het wel of niet relevant is voor opname in een encyclopedie. Zonder bron is het doorgaans/vaak een lokaal dingetje, of inderdaad toch een prank. ed0verleg 27 aug 2014 17:22 (CEST)
Zie uw eigen overlegpagina. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 27 aug 2014 17:30 (CEST)

Koelkast[bewerken]

hoe zag een koelkast eruit toen er nog geen stroom was– De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 84.28.141.164 (overleg · bijdragen)

In Kasteel de Haar hebben ze er nog zo een. Een grote kelder, waar ze in de winter ijs uit de slotgracht in gooiden, en waarmee ze tot ver in het voorjaar dan een "ijskast" hadden. ed0verleg 28 aug 2014 15:53 (CEST)
Het kan gaan om een ijskelder of om een kast waar letterlijk ijs in werd gelegd. Als ik het mij goed herinner is er in Edam een voormalig woonhuis (Damplein 8) waar nog een drijvende ijskelder is, deze is ook midden in de zomer nog koel door het verdampende water. Dqfn13 (overleg) 28 aug 2014 15:57 (CEST)
Zie ook: Koelkast#Geschiedenis. JanB (overleg) 28 aug 2014 15:59 (CEST)
En ook : fr:Glacière, met name aliena Meuble glacière; en:Icebox --Havang (overleg) 28 aug 2014 17:13 (CEST)