Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·   Snelcursus  ·   Terminologie  ·   Helpoverzicht  ·   Help-index  ·   Helpdesk  ·   Navigatie naar artikelen  ·   Gebruikersportaal  ·   Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Illustratie[bewerken]

Beste lezers van de helpdesk, ik zou graag een illustratie als deze graag zelf maken, maar dan voor uitsluitend (Latijns-)Amerika. Het is ongetwijfeld mogelijk om met een dergelijk (al dan niet blanco) kaartje van dat werelddeel zelf een indeling met kleuren te maken. Hoe en met welke website/programma kan ik dit doen? Dank, JurriaanH (overleg) 8 sep 2014 21:04 (CEST)

Als je Windows gebruikt Paint, anders bijvoorbeeld GIMP of Inkscape (voor vectorafbeeldingen / SVG). Als het je om wat voor reden ook niet lukt of je verdere hulp nodig hebt, geef maar een seintje, is makkelijk te regelen. Niels? 8 sep 2014 23:56 (CEST)
Een beetje aan de late kant, maar de GIMP en Inkscape werken ook prima onder Windows, en zijn vele malen krachtiger dan Paint. Paint gebruik ik vrijwel nooit meer (af en toe om een screenshot op te slaan, omdat het sneller opstart dan GIMP). Het kost wel wat tijd om de GIMP en Inkscape echt onder de knie te krijgen, maar dat geldt uiteindelijk voor ieder grafisch bewerkingsprogramma. Paul B (overleg) 15 sep 2014 22:31 (CEST)

Editing_the_lead_section[bewerken]

Hallo, er is dat ook, zo ja waar kan ik activeren, neem dan gewoon, dank je. Groet Jean11 (overleg) 15 sep 2014 22:50 (CEST)

As far as I know editing the lead section is not a special feature at nl.wikipedia, you should be able to edit all articles fully by default. If you are especially interested in the lead section, you could still use the workaround in the link on en: you mentioned - paste &editsection=0 into your browser's URL. For example - to edit the lead section of this page you would have to paste &section=0 to the link https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Help:Helpdesk&action=edit --> https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Help:Helpdesk&action=edit&section=0 Niels? 16 sep 2014 01:41 (CEST)

Nh1816[bewerken]

Goedemorgen,

Bij deze wil ik een klacht indienen betreffende het feit dat mijn pagina over Nh1816 Verzekeringen niet akkoord wordt bevonden ondanks meerdere aanpassingen en er wel pagina's bestaan in Wikipedia van dezelfde strekking. Bijvoorbeeld: Klaverblad verzekeringen of De Goudse, wat beiden ook verzekeringsinstellingen zijn?? Het is mij niet duidelijk waarom er geen pagina over een 200 jaar oude verzekeringsmaatschappij wordt toegelaten met als reden dat het een reclame-/ commerciële uiting zou zijn?

Ik vind dit erg teleurstellend en wil dit bij deze kenbaar maken bij Wikipedia.

Met vriendelijke groet, Kim van KampenKimvkamp (overleg) 18 sep 2014 11:42 (CEST)

Beste Kim, op je overlegpagina is duidelijk uitgelegd waarom het artikel niet geschikt was voor plaatsing, daarna is het artikel beoordeeld en na 14 dagen verwijderd omdat het niet aan de eisen voldeed. Jammer, ik hoop dat je in de toekomst opnieuw een poging doet om bij te dragen ondanks deze tegenslag. Vr groet Saschaporsche (overleg) 18 sep 2014 12:16 (CEST)
Hallo Kim. In zo'n kwestie spelen twee zaken dooreen: de kwaliteit van het onderwerp en die van het artikel. Het onderwerp kan heel geschikt zijn voor een encyclopedie, maar de woordkeus promotioneel van aard. En omgekeerd kan het een prima artikel zijn (geweest) over een onderwerp dat niet bijzonder genoeg is voor Wikipedia (zie Wikipedia:Relevantie). Ik kan niet terugzien wat het geval was, maar op beide gebieden zal een artikel aan de conventies moeten voldoen. En de uitleg op je overlegpagina is m.i. prima. Groet, Sander1453 (overleg) 18 sep 2014 12:26 (CEST)
Even een zakelijk antwoord dan omdat ik het verwijderde artikel kon inzien. Misschien was de verzekeringsmaatschappij wel relevant. Dat zou zo maar kunnen voor een bedrijf waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1816. Maar van die relevantie bleek niks uit het artikeltje. Dat bestond uit een openingszins en daarna een magere opsomming van een paar jaartallen waarin nieuwe activiteiten werden begonnen of de naam gewijzigd. Wat met name ontbrak waren onafhankelijke referenties waarmee de vermelde gegevens geverifieerd konden worden, en waaruit de relevantie van het bedrijf bleek. En als iemand uitsluitend zo'n stukje op Wikipedia zet, dan rijst al snel het vermoeden dat het om niks anders gaat dan het verkrijgen van extra naamsbekendheid. Dat is strijdig met de richtlijnen van Wikipedia. Zie Wikipedia:Wat Wikipedia niet is. WIKIKLAAS overleg 18 sep 2014 18:16 (CEST)

foto[bewerken]

Ik ben nieuw en heb een foto geupload maar deze is mniet zichtbaar op de pagina . Ik was op de pagina rijksmonumenten in tilburg en heb daar op uploaden geklikt maar de foto verschijnt niet hoewel hij wel is geupload https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Tilburg_(plaats) 521104 is het monumentnr wat moet ik doen ?? – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Tilburgia001! (overleg · bijdragen) 18 sep 2014 17:02‎

Dag Tilburgia,
Ga naar de door jou aangewezen pagina, en klik op 'bewerken'. Zoek in het bewerkingsveld naar de regel:
{{Tabelrij rijksmonument|woonplaats=Tilburg|objectnaam=Schoolgebouw ('Bewaarschool der Parochie OLV. Onbevlekt Ontvangen')|type_obj=G|oorspr_functie=Onderwijs en wetenschap|cbs_tekst=Openbare gebouwen|bouwjaar=1911|architect=|adres=De Schans 131|lat=51.58802|lon=5.09221|objrijksnr=521104|image=}}
Vul hier achter image= (vlakbij het einde) de naam van je afbeelding in, dus De Schans voormalig schoolgebouw.JPG. Ik hoop dat het lukt, indien niet dan wil ik ook wel helpen, maar het is natuurlijk leuker als je het zelf kunt. - André Engels (overleg) 18 sep 2014 17:18 (CEST)
Bovenstaande uitleg kruiste mijn bewerking waarmee ik de foto toevoegde aan de pagina. EvilFreD (overleg) 18 sep 2014 17:22 (CEST)
Tilburgia: Het uploaden van foto's is slechts één stap in het toevoegen ervan aan pagina's op Wikipedia. De andere werd je hierboven inmiddels uitgelegd. Dit komt doordat foto's gehost worden op Wikimedia Commons en er dus vanuit Wikipedia een verbinding moet worden gemaakt met dat project om een foto hier toe te voegen. Meer hierover kan je lezen op Help:Gebruik van bestanden. EvilFreD (overleg) 18 sep 2014 17:26 (CEST)


Suuuper , heel fijn , ja de foto is nu zichtbaar op de monumenten pagina . Dankjewel voor je hulp !!!!!! – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Tilburgia001! (overleg · bijdragen)

En jij bedankt voor het beschikbaar stellen van je foto! - André Engels (overleg) 18 sep 2014 18:09 (CEST)

[bewerken]

Hallo, ik zie nog steeds boven iedere wikipedia-pagina een banner met een oproep om mee te doen met de schrijfwedstrijd. De inschrijftermijn daarvan is echter al drie dagen geleden gesloten. Kan die banner worden verwijderd? Mvg Itsme (overleg) 18 sep 2014 22:36 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd, Magalhães (overleg) 19 sep 2014 07:20 (CEST)

Konijn in de rui[bewerken]

wij hebben een vlaamse reus, 1 jaar oud, is vreselijk in de rui. is dit normaal?

Ja, dat is als het konijn buiten word gehouden vrij normaal aan het einde van de zomer. Hier kunt u meer informatie vinden.  Michiel  19 sep 2014 14:10 (CEST)
En dan eens kijken of je genoeg wol kunt oogsten voor een lekkere wintertrui, of anders voor een sjaal. Ik heb ooit eens geprobeerd om konijnenwol te spinnen, maar helaas lukte me dat niet. De haartjes zijn veel korter dan schapenharen. Jammer. Erik Wannee (overleg) 19 sep 2014 16:49 (CEST)

Plainlinks[bewerken]

Hoi iedereen,

in mijn kladblok deed ik testen voor een nieuwe handtekening, maar de class="plainlinks" werkt niet. Weet er iemand wat er aan de hand is? Alvast bedankt! Josse.Cottenier - Overleg Ding dong! 20 sep 2014 07:38 (CEST)

"plainlinks" doet het nu weer. De volgorde klopte niet.  Michiel  20 sep 2014 08:34 (CEST)
Thnx! Josse.Cottenier - Overleg Ding dong! 20 sep 2014 10:19 (CEST)

opzeggen abonnement[bewerken]

Hallo Geachte.

Ik zou graag het abonnement op het tijdschrift: het SCHAAP opzeggen, omdat we geen schapen meer hebben.

Voor het opzeggen van uw abonnement kunt u een e-mail zenden naar:
abonnement-at-eisma.nl
Zie hiervoor ook deze pagina .
Met vriendelijke groet, - Aiko 20 sep 2014 11:02 (CEST)

Foto plaatsen niet mogelijk.[bewerken]

L.S., Wil graag een foto plaatsen maar server is niet berijkbaar. Is er sprake van een storing? Met vriendelijke groet, Cor noorland

Wikiportret ziet er zo te zien even down uit. Ik heb een verantwoordelijke gemaild. Excuses voor het ongemak, probeer het later nog even weer, dan doet ie t vast wel weer! TBloeminkTBloemink overleg 20 sep 2014 22:55 (CEST)

Beste TBloemink, dank voor snelle antwoord. Ik probeer het later opnieuw op dit prachtige platform. Storing snel verholpen en upload foto inmiddels gelukt. Afwachten of plaatsing zichtbaar wordt. Cor noorland (overleg) 20 sep 2014 23:49 (CEST)

Labels toevoegen op Wikidata[bewerken]

Ik kan geen labels meer toevoegen via Wikidata. Ik krijg de volgende foutmelding: "A string was expected, but not recognized (A string was expected, but not found in the json for the langCode 3 and ar...". Meer mensen met dit probleem? Voorbeeld is La gloire de mon père. (Werkt alleen via automatisch toevoegen, maar dat helpt niet als er geen Nederlandstalig artikel is zoals voor bijvoorbeeld Thérèse Liotard). Meer mensen met dit probleem? Iemand een oplossing? Mbch331 (Overleg) 21 sep 2014 13:27 (CEST)

Heb je toevallig betafuncties of (globale) JavaScript in gebruik? Dat kan namelijk conflicteren. Ik ben de fout zelf nog nooit tegengekomen. Je zou je vraag ook kunnen stellen in het kanaal #wikidata op de IRC, daar zijn meestal wel ontwikkelaars online die hierbij van pas kunnen komen. Sjoerd de Bruin (overleg) 22 sep 2014 14:50 (CEST)

Onkruidverdelger RONDUP[bewerken]

Beste, ik zou eendenkroos,zo een 30 cm breed uitgegroeid rondom in mijn vijver "100 m omtrek 1,75 m diep" willen bestrijden met RONDUP, nu is de vraag; zouden mijn vissen"goudwindes" dat overleven? Graag ontvang ik jullie visie . – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 2a02:1812:2002:f800:a9ce:16dc:55e4:e893 (overleg · bijdragen) 22 sep 2014 11:24 (CEST)

Nee. Zie hier. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 22 sep 2014 11:23 (CEST)
Arreme arreme goudwindes. Met een eigenaar die zo denkt. Met een niet al te grof net eens in de paar dagen de vijver langslopen en het kroos eruit vissen is ook een optie, zonder de giftige bijwerkingen. Een vijver is vrijwel nooit iets wat men aanlegt en waar men dan niets meer aan hoeft te doen, zeker niet als het ideaalbeeld van de eigenaar niet overeenkomt met de natuurlijk verlopende processen. Dan moet er gewoon zo nu en dan wat tender loving care aan te pas komen. Gewoon even de armen uit de mouwen. WIKIKLAAS overleg 22 sep 2014 13:09 (CEST)
Daarbij komt dat kroos (en ook algen) erg goed groeien als er veel meststoffen, met name stikstof, in het water aanwezig zijn. Vaak komt de overmatige groei doordat er vlak naast de vijver veel gemest wordt, en dat die mest met een regenbui zo de vijver in spoelt. Wees dus erg terughoudend met mesten in de buurt van een vijver. Verder kan er ook van nature mest in het water komen, bv. doordat er erg veel blad in valt.
Het domste dat je doen kunt tegen het kroos, is de boel vergiftigen. Want daarmee blijven de meststoffen in de vorm van de dode planten in het water, en zodra het gif een beetje uitgewerkt is gaan de planten des te harder groeien.
Zoals Wikiklaas hierboven al schreef, kun je het kroos er het beste gewoon regelmatig uit vissen. Ten eerste verwijder je het kroos; ten tweede onttrek je daarmee meteen meststoffen aan het water. Het kroos kun je gewoon op de composthoop gooien of meteen over de tuin verspreiden. Erik Wannee (overleg) 22 sep 2014 14:09 (CEST)

Telefoontje[bewerken]

Vanmorgen kreeg ik een merkwaardig telefoontje van een Engels-sprekende man die zich voorstelde als een medewerker van Microsoft. Wat hij me precies liet weten kon ik niet verstaan; hij sprak te onduidelijk. Ik heb opgelegd, omdat ik er niets van begreep.
Nu de vraag of dit weer kan gebeuren; en zoja, wat moet/kan ik er aan doen? Moet ik de hoorn er gewoon opgooien of met deze meneer (of mevrouw) in gesprek gaan? En wat houdt zo'n telefoontje precies in?  Gustaafff  22 sep 2014 15:19 (CEST)
Is iemand die op een of andere manier in je computer willen komen en zo je gegevens (bankgegevens e.d.) achterhalen. Vaak vertellen ze iets over een of ander vaag virus waarna je software moet installeren waarmee ze je computer kunnen overnemen. In principe is de hoorn erop gooien het beste, maar het is ook altijd leuk om een halfuur met ze aan de telefoon te hangen en doen alsof je doet wat ze zeggen maar je er niets van begrijpt. JurgenNL (overleg) 22 sep 2014 15:33 (CEST)
Bedankt voor het antwoord; dan gooi ik de hoorn erop. Vriendelijke groet,  Gustaafff  22 sep 2014 15:35 (CEST)
Als je wat tijd over hebt, en zin hebt in een geintje, kun je hem ook terug pakken. Begin dan geïnteresseerd met de vraag uit welk land hij belt en wat voor weer het daar is. Dan vraag je of hij het niet vervelend vindt dat zoveel mensen die hij belt, de hoorn erop gooien. Daarna vraag je je bv. eens of hij een middel tegen een slechte adem kent. Je kunt dan net zo lang door gaan hij oplegt. Dan heb jij het spelletje gewonnen Glimlach Een andere strategie is te zeggen dat je hem bijna niet verstaat. En of hij alles dat hij zegt daarom wil uitspellen in het NAVO-alfabet. En dan begrijp je uiteraard nòg niet wat hij van je wil... Glimlachende smiley Erik Wannee (overleg) 22 sep 2014 16:37 (CEST)

Onrechtmatige vandalisme melding[bewerken]

Ik was de wikipagina over Operatie Market Garden aan het lezen en ik zag dat de paragraaf resultaat er twee keer(achterelkaar) in zat met dezelfde inhoud. Dus ik dacht laat ik even aardig zijn en dat fiksen dat deed ik dus en toen kreeg deze melding: 22 sep 2014 19:23 (CEST) Vandalisme op pagina Operatie Market Garden

Wat heb ik fout gedaan?

Sorry hiervoor, ik had uw bewerking gezien als vandalisme. Mijn fout, niet de uwe. Uw bewerking was inderdaad goed. Het is inmiddels opgelost dankzij Gebruiker:Kleuske. Nogmaals mijn excuses. --XBytez (overleg) 22 sep 2014 19:33 (CEST)
Dank voor uw melding. Wellicht weet u dat Wikipedia "op de een of andere manier bewaakt wordt". Die bewaking had vanmiddag de handen vol aan -toevallig- Operatie Market Garden, waar een onverlaat keer op keer grote stukken tekst weghaalde en verving door schuttingtaal. Een daarom begrijpelijke vergissing van collega XBytez, wat mij betreft. Jammer, maar inmiddels opgelost zo begrijp ik. Met vriendelijke groet, Sander1453 (overleg) 22 sep 2014 20:05 (CEST)