Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Informatiebalie)
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Samenvoegen van 2 categoriereeksen op Wikidata[bewerken]

Bestaat er een eenvoudige manier om 2 reeksen categorieën samen te voegen op Wikidata? Het betreft Categorie:Peer (vrucht), waar op Wikidata een hele reeks anderstalige equivalenten is aan gelinkt, en de Duitse Kategorie:Birnensorte, waar een aantal andere talen is gelinkt. Ik weet hoe je individuele pagina's kunt linken en eerste verwijderen als de pagina op Wikidata al bestaat. De vraag is of er een methode bestaat die dit automatisch doet, zonder dat je alle individuele talen eerst moet ontlinken. Queeste (overleg) 6 dec 2014 19:03 (CET)

In de voorkeuren is een mergegadget die je kunt activeren. Sjoerd de Bruin (overleg) 6 dec 2014 19:04 (CET)
Waarschijnlijk mijn onwetendheid (ken weinig van computers-, maar ik krijg de merge er niet op. Heb het aangevinkt bij mijn voorkeuren, maar er verschijnt geen knop. Javascript zou moeten geactiveerd zijn en daarvan heb ik ook geen flauw idee, misschien heeft het daarmee te maken?--Queeste (overleg) 6 dec 2014 19:20 (CET)
Hm, als het goed is is JavaScript standaard gewoon geactiveerd. De knop is te vinden onder meer, rechtsbovenaan.Sjoerd de Bruin (overleg) 6 dec 2014 19:22 (CET)
Sorry, vind het niet en de merge-tool verschijnt ook niet. Toch bedankt voor de moeite! Ik vrees dat ik hiervoor te veel analfabeet ben en me beter bezig houd met simpelere dingen.--Queeste (overleg) 6 dec 2014 19:52 (CET)
Ook zal de samenvoeging niet lukken, gezien de Fransen op beide items een categorie hebben gekoppeld. Sjoerd de Bruin (overleg) 7 dec 2014 20:13 (CET)
Mag ik trouwens nog vragen welke browser + de versie daarvan je gebruikt? Sjoerd de Bruin (overleg) 8 dec 2014 22:43 (CET)
Sorry, ben beetje laat: ik gebruik Internet Explorer 11, maar heb het ook nagekeken in Mozilla Firefox.--Queeste (overleg) 10 dec 2014 19:01 (CET)

IRC: Wat is nou eigenlijk een ping timeout?[bewerken]

Mensen die actief zijn op IRC zien het begrip ping timeout wel eens voorbij komen. Je merkt er zelf niets van tot op het moment dat je wenst te typen. Heeft er iemand een antwoord op (één van de) volgende vragen?

  • Wat is het?
  • Typisch voor IRC in het algemeen of alleen wiki-IRC's?
  • Waar ligt het aan?
  • Is het te voorkomen?

Andere info is ook welkom. Op het artikel Internet Relay Chat is er momenteel niets over terug te vinden. Alvast bedankt voor de info. Groetjes Globe.svg Druyts.t overleg 12 dec 2014 01:47 (CET)

Een ping wil zeggen dat een systeem, in dit geval de IRC-server, vraagt of je er (nog) bent. Dit wordt veel gebruikt om te kijken of bijvoorbeeld een webserver netjes in de lucht zit. Als jouw computer geen antwoord geeft binnen een redelijke tijd, dat gaat de IRC-server er vanuit dat je niet meer online bent. Een ping timeout bij IRC kan bijvoorbeeld optreden als je internetverbinding heel druk bezet is, of als de verbinding stoort. Ook als je pc in slaap valt kun je dit verwachten. Het is in ieder geval een vrij algemeen iets, niet specifiek voor wiki-IRC-kanalen. Jcb - Amar es servir 12 dec 2014 06:22 (CET)

Aanmeldprobleem (nog steeds)[bewerken]

Kan helaas nog steeds niet aanmelden onder mijn eigenlijke gebruikersnaam (Gebruiker:Piero). Zie melding hier. Kan weliswaar werken onder een nieuwe gebruikersnaam, maar ben bijvoorbeeld mijn volglijst en bijdragenlijst kwijt én krijg geen meldingen meer als iemand iets op mijn overlegpagina plaatst. Wat is er toch aan de hand? Het IP-adres werkt kennelijk gewoon, maar mijn gebruikersnaam schijnt op een of andere manier "besmet" te zijn.... Pieroweert (overleg) 13 dec 2014 16:17 (CET)

Helaas ben je niet de enige, zie hier. Zal prettig zijn als je daar ook even meldt dat je problemen hebt. Sjoerd de Bruin (overleg) 13 dec 2014 16:21 (CET)
Dank je, inmiddels gedaan. Ik weet nu in elk geval dat ik niet de enige ben. Pieroweert (overleg) 13 dec 2014 18:02 (CET)

kaperssky[bewerken]

ktijg steeds een virus in me kapersky antivirus alles al geprobeerd wat kan ik nog deze melding blijft steeds op me scherm – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.176.149.197 (overleg · bijdragen)

Welk virus geeft Kaspersky aan dat u heeft? Op basis van die informatie kunnen we nog eventueel van advies zijn. En anders ga bij een computerwinkel langs of laat een computerexpert komen. Alleen dat u nog een virus heeft kunnen we niet veel concreets mee. Mbch331 (Overleg) 14 dec 2014 20:13 (CET)
Lees nou even goed voordat je ervan uitgaat dat de gebruiker KasperSky gebruikt: hij/zij heeft het over kaperssky, en dat zou wel eens over een heel ander fenomeen kunnen gaan. Iets dat daadwerkelijk met kapers te maken heeft, bijvoorbeeld. WIKIKLAAS overleg 15 dec 2014 00:17 (CET)

redactie beleid[bewerken]

ls,

ondergetekende,Mark Rietman, probeerde via lidmaatsschap de volstrekt willekeurige biografie van hemzelf op Wikipedia naar beste eer en geweten aan te passen, maar werd per ommengaande terugefloten door iemand die EvilFred heet, onder het mom van encyclopedische maatstaven. wat moet ik hieruit begrijpen? En wat is de manier om aan je eigen biografie een zinnige bijdrage te leveren? Zonder dat die door een,, in ieder geval crimineel lijkend, alias wordt teruggefloten? Wikipedia maak u bekend en toon u een heer. En niet Evilfred. Quasibelangrijk doend.

groet mark rietman

Een "zinvolle" bijdrage leveren aan je eigen biografie is zo goed als een contradictio in terminis. Het idee van een encyclopedie is dat daarin onafhankelijke informatie is te vinden over de beschreven onderwerpen, Iemand die het lemma over zichzelf bewerkt, is niet onafhankelijk te noemen. Wat je zou kunnen doen, is verwijzen naar onafhankelijke bronnen waarin de door jou betwiste informatie ook wordt betwist. Die onafhankelijke bronnen moeten dan liefst wel geschreven zijn door iemand die ook nog ter zake kundig is. Dat lijkt me het beste advies dat je hier kunt krijgen, al zeg ik het zelf. WIKIKLAAS overleg 15 dec 2014 00:12 (CET)

Inscription[bewerken]

Hi nlwiki, sorry for writing in English but my dutch is not so good. That is actually also to reason to write here. I would like to kindly ask a dutch native speaker to complete the dutch inscription found in this File:Assen - Armeens monument 02.jpg. The easiest way is to directly change it on Commons. Thank you in advance, Aschroet (overleg) 15 dec 2014 08:10 (CET)

Done. Caseman 15 dec 2014 08:27 (CET)
Ik meen te lezen dat er verzocht wordt om de inscriptie te vervolledigen. Niet om deze te vertalen naar het Engels. EvilFreD (overleg) 15 dec 2014 08:32 (CET)
Hmm, was nog vroeg... Caseman 15 dec 2014 09:45 (CET)
Dankeschön! Aschroet (overleg) 15 dec 2014 09:16 (CET)
Ook Uitgevoerd done. EvilFreD (overleg) 15 dec 2014 08:34 (CET)

goeiendag[bewerken]

hoe moet da een dinges opstellen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1810:8893:3400:90df:3a78:fd5e:cffd (overleg · bijdragen) 15 dec 2014 11:51‎

Dat hangt van het soort dinges af. EvilFreD (overleg) 15 dec 2014 11:53 (CET)
En van wat 'da' is en waar het opstellen moet gebeuren. Richard 15 dec 2014 14:04 (CET)

hier is wijnig te vinden[bewerken]

hier is wijnig te vinden over het oude egypte

Weinig? Heb je hier al gekeken: Oude Egypte ? Nietanoniem (overleg) 15 dec 2014 14:41 (CET)

2x mp3 'Sjoukje Dijkstra heeft gewonnen'[bewerken]

Het betreft het artikel Sjoukje Dijkstra, waarin haar carrière en levensloop wordt beschreven. Als verzamelaar van oude geluidopnamen stuitte ik op een tweetal toepasselijke bestanden welke ik ooit van een eenmalig gesneden grammofoonplaat heb gemaakt. Ook buiten de wereld van de ijsvloer waren de overwinningen van Sjoukje voor velen een bron van inspiratie. Een zekere Jesse uit Rotterdam zette tweemaal een gezongen ode op de plaat; eenmaal voor het geval 'er zilver werd gehaald' en eenmaal voor 'goud'. Ik dacht: als er al melding wordt gemaakt van een treinstel dat de naam van Sjoukje Dijkstra draagt, dan kan deze unieke opname evenzo een waardevolle bijdrage zijn. Het zijn 2 mp3-tjes, die ik onder de vermelding van het vernoemde treinstel zou kunnen zetten. Het is maar een idee. Ik heb me inmiddels aangemeld en een wachtwoord toegewezen gekregen. Wilt u mij vertellen wat u van mijn idee vindt en wilt u mij uitleggen hoe ik het verder moet aanpakken, wanneer het idee levensvatbaar blijkt? Is het sowieso mogelijk mp3 geluidbestanden te uploaden vaar een Wikipedia site? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.248.73.168 (overleg · bijdragen) 15 dec 2014 14:44‎

Leuk idee, ik denk alleen dat het gaat stuiten op een copyright-kwestie. De auteur van het originele werk moet namelijk toestemming geven. Het fijne weet ik er niet van, maar er zal ongetwijfeld iemand meer uitleg kunnen geven. Nietanoniem (overleg) 15 dec 2014 14:46 (CET)
(bwc) De kans is groot dat het hier auteursrechtelijk beschermd materiaal betreft. Dat uploaden is dus zeer waarschijnlijk niet toegestaan. EvilFreD (overleg) 15 dec 2014 14:47 (CET)
Daarnaast, het vermelden van die liedjes is prima... maar link er nou niet naar. Net als het treinstel: er wordt naar verwezen, dat is goed genoeg. Dqfn13 (overleg) 15 dec 2014 14:52 (CET)
Wat betreft uw laatste vraag: ja, het is technisch mogelijk om allerlei bestanden naar de wiki-servers te uploaden (bij voorkeur naar Common). Dan kunnen de bestanden ingesloten worden in een of meer artikelen in een van de vele wiki's. Dat gebeurt onder meer met foto's, film- en geluidsfragmenten. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 15 dec 2014 14:54 (CET)

Mijn dank voor de adviezen. Ik ga me nader oriënteren op de auteursrechten. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.248.73.168 (overleg · bijdragen)

Doneren met iDeal[bewerken]

Hallo,

Ik heb geen paypal of credit card. Kan doneren ook met ideal? Romke – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.171.177.99 (overleg · bijdragen) 15 dec 2014 16:03‎

Dat kan via deze link ook met iDeal. ed0verleg 15 dec 2014 17:30 (CET)
Dank, Romke! JurriaanH (overleg) 15 dec 2014 18:32 (CET)

Wat verstaan we onder alternatieve zorg[bewerken]

Wat verstaan we onder alternatieve zorg – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.26.189.140 (overleg · bijdragen)

Dat is zorg die afwijkt van de normale, 'reguliere' zorg. Dat kan dus van alles zijn, zolang het maar anders is. Erik Wannee (overleg) 15 dec 2014 18:46 (CET)

pagina verwijderen[bewerken]

Hallo, ik zou mijn pagina Jōdo Shinshū willen verwijderen. Ik ben zelf niet zeker van de dingen die ik schrijf. Maar hoe verwijder je heel de geschiedenis van die pagina; en hoe verwijder je misschien een hele pagina?

Alvast bedankt JK123456789000 (overleg) 16 dec 2014 14:03 (CET)

De pagina is al genomineerd voor verbetering. Als tijdens de nominatieperiode de pagina niet substantieel verbeterd, zal hij vermoedelijk worden verwijderd. Op de nominatielijst (link daarnaartoe vind je bovenin het artikel) kun je zelf ook aangeven dat de pagina weg kan. Nietanoniem (overleg) 16 dec 2014 14:17 (CET)
(na bewerkingsconflict) Hallo JK123456789000,
Zoals u heeft kunnen zien is er al iemand langsgekomen die heeft gemeend dat uw artikel voor verwijdering in aanmerking komt, en het artikel dus ter beoordeling heeft voorgelegd aan de gemeenschap. Er kan dan twee weken gediscussieerd worden over de vraag of het artikel inderdaad verwijderd moet worden. In uw geval zijn die twee weken morgen verstreken. Gezien de voordracht, het feit dat u zelf aangeeft voor verwijdering te zijn, en het feit dat niemand zich verder tegen verwijdering heeft uitgesproken, acht ik de kans groot dat het artikel morgen ook daadwerkelijk verwijderd zal worden. Dit is inclusief de bewerkingsgeschiedenis. Ik stel voor dat u dus gewoon de beslissing van morgen afwacht. U hoeft verder geen actie te ondernemen.
Met vriendelijke groet,
Woodcutterty|(?) 16 dec 2014 14:19 (CET)

Verwijdering pagina Sunsetmarch door Iooryz[bewerken]

Dag,

na het aanmaken van een nieuwe pagina over het fenomeen sunsetmarch kreeg ik een bericht dat ene looryz de pagina had verwijderd. Reden zou zijn dat het artikel encyclopedische achtergrond mist. En dat op de pagina auteursrecht zou heersen. Na lezing van het dagelijkse ritueel bij de Menenpoort in Ieper dacht ik dezelfde mogelijkheid te vinden in het aanmaken van een pagina over sunsetmarch. Als er bezwaren zijn tegen zo'n pagina wijs mij daar dan op, dan breng ik het onder op de pagina van Nijmegen. Dat zou een prettiger indruk hebben achtergelaten. Nu is het artikel bot verwijderd: zonder dat ik weet wie er achter het alias looryz zit. Een onredelijke en onbillijke handeling en behandeling.

Ten aanzien van auteursrecht wordt het nog vreemder. ik ben de eigenaar van de website sunsetmach.nl en alle artikelen zijn derhalve mijn intellectueel eigendom. De reden voor het opbrengen van auteursrechten is te snel en zonder onderzoek opgebracht. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Timruijling (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Stel dat iemand anders zonder jouw toestemming inhoud van jouw website overneemt en daarbij aan de rest van de wereld toestemming geeft dat verder te verspreiden, zou je daar dan blij mee zijn? Richard 17 dec 2014 14:58 (CET)
(na een bewerkingsconflict) Nou, nee, u heeft uw eigen auteursrecht geschonden. Dat kunt U op twee manieren oplossen: de tekst op uw eigen website vrijgeven onder een ccbysa4.0 licentie, want dan kan iedereen (dus ook U!) het elders gebruiken, waaronder op Wikipedia. Of U kunt via WP:OTRS de tekst vrijgeven, zodat deze gebruikt kan worden. Een andere-andere weg is het herschrijven van de tekst in eigen woorden. Soms is dat zelfs beter, want teksten van elders zijn vaak niet geschikt om zomaar in een encyclopedie te worden gedropt. Dus Iooryz heeft de pagina wel degelijk terecht laten verwijderen. ed0verleg 17 dec 2014 14:59 (CET)
Dan zal ik zelf ook nog maar even reageren. De pagina is eerst verwijderd door moderator Kattenkruid wegens auteursrechten schending, daarna zag ik dat de pagina nogmaals was aangemaakt met de zelfde tekst, en heb ik deze voorgedragen voor directe verwijdering wegens auteursrechtenschending. Moderator Mbch331 heeft dat verzoek vervolgens uitgevoerd. Ik heb wel een melding op uw overlegpagina geplaatst. Wikipedia is verplicht, en heeft de gewoonte, om in het geval van auteursrechtenschending zo snel mogelijk op te treden. Daarnaast was de pagina ondertussen door gebruiker kleuske ook al voorgedragen ter beoordeling van de gemeenschap wegens reclame, dus meerdere mensen hadden was de tekst al opgevallen.
De informatie die u nodig had om contact met mij op te nemen, stond op uw overlegpagina (namelijk mijn handtekening met een link naar mijn eigen overlegpagina). Mijn echte naam is niet van belang, en hoeft u dus ook niet te weten. Mijn alias hier is echter Iooryz, dus met een i van iedereen. Mocht u een artikel over dit onderwerp op wikipedia willen plaatsen, dan raad ik u aan om met een lege pagina voor u te beginnen, en daar een nieuw artikel te schrijven, geen kopie van een bestaande website. Er is een verschil tussen de doelgroep vaneen encyclopedie en uw eigen site, en de gemeenschap van wikipedia stelt bepaalde eisen aan een artikel. Informatie hierover kunt u vinden in het gele welkomstkader dat ik bij de melding over verwijdering bovenaan uw overlegpagina heb geplaatst. Vergeet u niet om uw betrokkenheid bij deze organisatie te vermelden, zoals verplicht volgens de gebruikersvoorwaarden? Iooryz (overleg) 17 dec 2014 16:03 (CET)
@Edoderoo: Hoe moet ik dat precies voor me zien, dat iemand zijn eigen auteursrecht schendt? Woodcutterty|(?) 17 dec 2014 17:15 (CET)

oude filmprojector[bewerken]

Ik ben op zoek naar een invoerder in België van filmprojectors 8mm van het merk Bolex paillard.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.66.163.159 (overleg · bijdragen)

Onder het mom van 'soms is Google uw beste vriend': https://www.google.be/#q=Bolex+paillard+importeur&tbs=ctr:countryBE&cr=countryBE Richard 17 dec 2014 17:03 (CET)
Richard, ik doe dat meestal zo. ed0verleg 17 dec 2014 17:10 (CET)
Da's een leuke, Edo! ;) Die moet ik onthouden! Richard 17 dec 2014 18:07 (CET)
Overigens is de correcte merknaam Paillard-Bolex. FredTC (overleg) 17 dec 2014 17:57 (CET)
Op http://www.bolex.ch/NEW/?p=1vindt u meer informatie over Bolex International. Helaas lijkt het erop dat zij zich richten op 16mm-camera's, maar wellicht kan men u daar verder helpen als u contact opneemt via de contactpagina. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 17 dec 2014 21:58 (CET)

Richtlijnen Encyclopedische waarde persoon[bewerken]

Hallo,

Kan iemand mij vertellen waar ik de richtlijnen omtrent de encyclopedische waarde van personen kan vinden? Ik wil graag een pagina over een persoon aanmaken, maar weet niet waar ik kan nalezen of deze persoon 'Wikipediawaardig' is. --TWHIT (overleg) 17 dec 2014 21:33 (CET)

Altijd lastig van te voren aan te geven, hangt soms ook van de opbouw van het artikel af, maar op WP:REL kun je vaak wel een eerste indruk krijgen (maar geen garanties). ed0verleg 17 dec 2014 21:38 (CET)
Er zijn geen richtlijnen daarvoor. Er zijn hooguit "vuistregels", maar niks is officieel vastgelegd. Op Relevantie staat een en ander, maar dat is niets officieels. Wel officieel is dat alles verifieerbaar moet zijn, dus de persoon moet echt bekend zijn. Dqfn13 (overleg) 17 dec 2014 21:43 (CET)