Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Antwerp Seafarers’ Centre Apostolatus Maris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Antwerp Seafarers’ Centre Apostolatus Maris aan de Italiëlei in Antwerpen was van rooms-katholieke oorsprong (gesticht in 1920 in Glasgow) maar groeide uit tot een oecumenische parochie. Het was een zeemanshotel met 25 éénpersoonskamers, een feestzaal, Koopvaardijzaal genoemd, een restaurant op de eerste verdieping en een professionele keuken in de kelder. Het werd gebouwd met sponsorgeld van rederijen aangevuld met subsidies van stad en provincie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het werd op 30 juni 1951 ingewijd. Bemanningen van schepen wisselden in Antwerpen van bemanning en tussen af- en aanmonsteren verbleven zij in het zeemanshuis van Apostolatus Maris. Maandelijks brachten bussen van het Havenbedrijf 900 tot 1300 zeelieden er naar toe.

Er was geen plek voor een inwonende aalmoezenier en de hotelcapaciteit te beperkt. Toen het naastliggende pand te koop kwam, werd dit met de hulp van rederij CMB ook verworven en werden beide panden samengevoegd. In een zeer ruime kamer met lambrisering en zijden behang, de woonkamer van de voormalige eigenaar, werd een kapel ingericht. In de Koopvaardijzaal werden tot diep in de jaren ‘70 dansavonden gehouden.

Vlakbij waren het Aanwervingsbureel voor Zeelieden (het ‘Rattenkot’), de Pool der Zeelieden en de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden gevestigd. Zeelieden vierden aan de bar van Apostolatus Maris een nieuwe aanmonstering ofgaven er een deel van een juist ontvangen voorschot uit. Met het uitvlaggen van de Belgische vloot zag Apostolatus Maris zich verplicht overdag te sluiten, de hotelfunctie af te bouwen en het restaurant te sluiten. Na jaren leegstand werden begin 2000 kamers aan studenten van de Zeevaartschool verhuurd. Eerst leerling-officieren van de Belgische marine. Het voormalig restaurant werd een dagverblijf voor de studenten. Koopvaardij-studenten kregen de tweede en derde verdieping als gemeenschappelijke woonvoorzieningen.

Als gevolg van de coronapandemie werd de foyer al begin 2020 gesloten. De zeelieden zelf bleven toen al in quarantaine aan boord van hun schip. Het hotel heeft 15 oktober 2020 definitief de deuren gesloten. De panden werden verkocht. Apostolatus Maris zet zijn werk voort vanuit het Antwerp Harbour Hotel, samen met de andere missies met christelijke roots.[1]

Voorloper[bewerken | brontekst bewerken]

Het zeemanshuis van katholieke origine in Antwerpen had een voorloper, die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw was opgericht door pater Scheutist Kruynen in een huis aan de Van Dyckkaai. Het kreeg de naam Ndaka ya Bissu of Ons Huis en was bedoeld voor Congolese zeelieden, varend op de toen zeer bekende Congo-boten. Die vonden er onderdak als hun schip langere tijd in de haven lag voor reparaties, of bijvoorbeeld in verband met een rattenplaag aan boord. Aalmoezenier Kruynen kreeg kreeg echter ruzie met zijn sponsoren, omdat Kruynen zich ook bezorgd toonde over de arbeidsomstandigheden aan boord van de schepen. En omdat ook officieren vonden dat aalmoezenier Kruynen ook te familiair omging met de ‘zwarten’, wat hun gezag aan boord zou ondermijnen, werd Ndaka ya Bissu gesloten.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der jaren vestigden zich tal van andere organisaties die verwant zijn met de zeevaart in het gebouw, zoals:

  • het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege, al sinds de opening in 1951
  • de Sailors’ Society (protestants)
  • de German Seamens’ Mission (evangelisch)
  • de Mission to Seafarers (anglicaans)
  • medewerkers van het Internationaal Zeemanshuis
  • de Amicale des Marins Congolais, in 1952 in de kelder. Maar vanwege geluidsoverlast en burenprotest tegen de Congolese feestjes en afterparty’s moest Amicale in de jaren ‘80 vertrekken.
  • het secretariaat van de Verbroedering der Belgische Zeelieden ter Koopvaardij (oudstrijders-zeestrijders), tot haar ontbinding in 2004
  • daarna het secretariaat van de Dag der Zeelieden, die de jaarlijkse hulde aan de gevallen zeestrijders organiseert
  • de VZW Belgian Ships’ Archives in de kelders, in afwachting van een bestendige behuizing
  • de European Maritime Pilots Association (Empa), tot de verhuizing naar Brussel
  • daarna de Beroepsvereniging van Loodsen en de Loodsen Sportvereniging
  • een welzijnsorganisatie voor Zweedse zeelieden

Categorie:Christendom in België Categorie:Scheepvaart in België