Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Stuut & Bruin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stuut & Bruin was een detailhandel in Den Haag, die in 1948 als radio-onderdelenwinkel aan de Prinsegracht 34 werd gestart door de heren W.G. Stuut & S.G Bruin, hagenaars. Die onderdelenwinkel groeide uit tot een elektronica-magazijn met zo'n 1 miljoen onderdelen, direct uit voorraad leverbaar. Zij waren pioniers op elektronicagebied [1] en degenen die als op 22 februari 1949, met een zelf gebouwde televisie, in Den Haag de Philips testuitzendingen vanuit Eindhoven ontvingen. [2] De eerste Nederlandse televisie-uitzending, op 2 oktober 1951, was vanuit de etalage bij Stuut & Bruin aan de Prinsegracht te zien.

De winkel was op zondag en maandag gesloten, geen koopavond. Stuut & Bruin tekende de overgang van het industriële tijdperk naar de elektronische en later digitale Haagse samenleving met ook historisch elektronisch materiaal. De laatste jaren stond de zaak vooral bekend om zijn enorme voorraad onderdelen.

Het aantal klanten nam echter met de tijd af, een groot aantal in onderdelen gespecialiseerde winkels sloot hun deuren. Voorbeelden: elektronicawinkels zoals Kok Onderdelen uit Leiden, Elektron uit Alkmaar, Radio Gooiland uit Hilversum, van Embden in Rotterdam en Display Elektronica (DIL) uit Eindhoven, Den Bosch, Rotterdam en Haarlem, van der Donk elektronica in Culemborg, ARP Electronics in Tilburg, enzovoorts.

Op 29 januari 2011 zou ook de winkel van Stuut & Bruin haar deuren sluiten, maar die sluiting werd wegens het succes van de uitverkoop met nog 1 maand uitgesteld tot en met 26 februari 2011. De laatste eigenaar van het bedrijf, Jos Bruin, ging met pensioen en er was geen opvolging. Op die dag sloot wel de speciaalzaak in audioapparatuur Stuut & Bruin aan de overkant van de Prinsegracht de deuren. De voorraad die over is gebleven na de uitverkoop verhuisde naar een elektronikawinkel in Sittard.

Het bedrijfspand[bewerken | brontekst bewerken]

De winkel was gevestigd in het pand waar daarvoor ook een tijdje de Haagse schrijver Willem Bilderdijk heeft gewoond. Het is rijks- en deels gemeentemonument. Het heeft een wirwar van kamertjes, gangen, trappen en opslagruimtes. Het pand werd gekocht door de Stichting Behoud Waardevol Erfgoed, samen met de honderden laatjes met getallen erop die duiden dat er nog weerstanden, condensatoren of transistoren in zitten. Kortom, het verleden uit de tijd van de bouwdozen Philips Pionier 1, 2 en 3 (radio en zelfbouworgel).

Na sluiting van de winkel werd er door een toneelgezelschap het locatietoneelstuk ‘De laatste dag’ opgevoerd. Geslaagde voorstellingen in de Bilderdijkkamer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Voormalig Nederlands bedrijf