Gemini 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Patch Gemini 3
Lancering Gemini 3

Gemini 3 was de eerste van tien bemande ruimtevluchten in het kader van het Amerikaanse Geminiprogramma. Voor de Amerikanen was het tevens de eerste ruimtevlucht met een meerpersoons bemanning.

Het was de tweede vlucht voor gezagvoerder Virgil Grissom, die daarmee de eerste ruimtevaarder in de geschiedenis werd die voor de tweede keer in de ruimte vloog.

Piloot John Young was de eerste Amerikaanse ruimtevaarder die niet tot de Mercury Seven behoorde. Als grap smokkelde hij een boterham met corned beef aan boord, en bood deze halverwege de vlucht aan Grissom die er een paar happen van nam. Toen dit verhaal door de pers werd gepubliceerd zorgde dit voor verontwaardiging in het Amerikaans congres. Dit leidde tot strikte regels omtrent wat ruimtevaarders aan persoonlijke zaken mee mochten nemen in de ruimte.

De Gemini 3 vloog drie keer rond de aarde in een vlucht van bijna vijf uur. Het was het eerste ruimtevaartuig waarmee gemanoeuvreerd kon worden. De bemanning voerde zelf de terugkeer in de dampkring uit. Ze landden ongeveer 100 km van de beoogde plek in de Atlantische Oceaan waar het vliegdekschip U.S.S. Intrepid lag te wachten. Voor de rest geldt deze ruimtevlucht als een succesvolle missie.

De capsule van de Gemini 3 wordt tentoongesteld in het Grissom Memorial Museum in Mitchell, Indiana, Verenigde Staten.

Vluchtgegevens[bewerken]

Zie ook[bewerken]