Gouvernement Bessarabië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Бессарабская губерния
Gouvernement Bessarabië
 Vorstendom Moldavië 1873 — 1917 Democratische Republiek Moldavië 
Wapen
Wapen van gouvernement
Kaart
Kaart
Basisgegevens
Hoofdstad Chisinau
Oppervlakte 45.631 km²
Bevolking 1.935.412 (1897)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Het Gouvernement Bessarabië (Russisch: Бессарабская губерния, Bessarabskaja goebernija) was een gouvernement (goebernija) van het Keizerrijk Rusland. Het gouvernement bestond van 1873 tot 1918. Het gouvernement grensde aan het Gouvernement Podolië en het Gouvernement Cherson en aan de Zwarte Zee.

Geschiedenis[bewerken]

Het gouvernement ontstond na de Vrede van Boekarest waar het Ottomaanse Bessarabië in 1812 onderdeel werd van het Russische Rijk. Het gebied kwam grotendeels overeen met de Ottomaanse vazal Moldavië. Het gebied was tot 1873 een oblast tot de gouverneur-generaal van Nieuw-Rusland het gebied de status van gouvernement gaf. Na de Krimoorlog moest Rusland in 1856 de steden Cahul, Bolgrad en Ismail aan de Donau-monding aan het Ottomaanse Rijk teruggeven. Deze gebieden werden door de Russen na de Russisch-Ottomaanse Oorlog van 1878 heroverd.

De andere gebieden die onderdeel waren van het gouvernement-generaal Nieuw-Rusland werden als gebieden voor kolonisatie bestempeld waar voornamelijk Russen en Oekrainers, maar ook Duitsers (Bessarabië-Duitsers) en Bulgaren kwamen te wonen. Er was een politiek gevoerd waarbij er etnische dorpen gebouwd. In 1828 werd de oorspronkelijke Bojaarse bevolking door hun eigen bestuursorgaan tot tweederangsburgers gedegradeerd en hun leefgebied werd verkleind en geassimileerd met de Russen. Net als in alle andere net pas geannexeerde gebieden in het tsaristische rijk vond ook hier in het midden van de 19e eeuw de Russificering en vervolging plaats.

In de Eerste Wereldoorlog werd het gebied in 1917 bezet door de Centrale mogendheden. De Sfatul Țării werd de voorlopige regering aangesteld. Dit werd tegengewerkt door de gevolgen van de Moldavische burgeroorlog waarna Bessarabije onderdeel van Roemenië.