Habbo Hotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Habbo
Habbo-logo.png
Ontwikkelaar(s) Sampo Karjalainen
Aapo Kyrölä
Uitgever(s) Sulake
Datum van uitgave Vlag van Finland augustus 2000
Vlag van Verenigd Koninkrijk 4 januari 2001
Vlag van Zwitserland oktober 2001
Vlag van Nederland 11 februari 2004
Vlag van België 11 februari 2004
Huidige versie Release 63 - Build 2326 (23 juli 2013 11:53)
Genre(s) Massively Multiplayer Online Game
Speelmodus Multiplayer
Platform(s) PC
Media Virtueel
Systeemeisen
Adobe Flash Player
Internetverbinding
Browser
Navigatie
Voorloper Hotelli Kultakala
Website
Portaal  Portaalicoon   Computer

Habbo (vroeger bekend als Habbo Hotel) is een online game (MMOCC - Massive multiplayer online chatting community) gemaakt door Sulake Corporation. Op dit moment is het in meer dan 19 landen actief.

Geschiedenis

Het begon als een project van twee Finse twintigers, Sampo Karjalainen en Aapo Kyrölä (ook wel bekend als Apparatus en Kyprov) ter promotie van de rockband Mobiles. Daarbij werd de naam Mobiles Disco bedacht. Het bleek een enorm succes en het idee werd verkocht aan de Finse telecom-gigant Elisa. In augustus 2000 werd het eerste online hotel geopend als onderdeel van het portaal van Elisa. Het heette toen Hotelli Kultakala, Hotel Goudvis. Het spel was zo succesvol dat het plan ontstond om van het spel een zelfstandige site te maken. Hotel Goudvis was geen geschikte naam en daarom werd er een nieuwe naam gekozen, Habbo Hotel. Het eerste Habbo Hotel, dat van Finland, werd in januari 2001 gelanceerd. Spoedig volgden meer landen, waaronder Nederland.

Op mei 2006 is de naam, samen met alle domeinnamen, veranderd van www.habbohotel.nl (.com, .be etc.) naar www.habbo.nl (.com, .be etc.).

In augustus 2007 is de Chinese Habbo gesloten. Het volgende hotel dat ging sluiten was de Japanse Habbo op 16 april 2008 en de Russische Habbo in februari 2009.

In mei 2009 is de site gestart met het overgaan van Shockwave naar Flash. Dit ging samen met een groot project genaamd Habbo Beta dat door Sulake was aangekondigd. Tot 22 mei 2009 kon iedereen zich daarvoor opgeven. Gebruikers konden zich op verschillende manieren opgeven om aan het project mee te doen.

Het 'nieuwe' Habbo Hotel werd op 10 juli 2009 12.00 uur voor iedereen geopend. Het bleef nog tijdelijk naast het oude hotel draaien, totdat de oude versie definitief verdween.

Vanaf juni 2010 zijn de Engelstalige hotels samengevoegd tot één domeinnaam. De hotels van de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Singapore en Australië zullen alle worden samengebracht tot ".com".

Op dit moment zijn er 11 hotels actief na het sluiten van Habbo China, Habbo Japan en Habbo Rusland (13 februari 2009) en het samenvoegen van de Engelse hotels.

The Great Mute

De Engelse versie van Habbo werd voor een tijdje geobserveerd door een reporter van de Britse nieuwszender Channel Four. Dat onderzoek wees uit dat er veel pedofielen aanwezig waren in het hotel en er heel veel virtuele seks gebeurde. Channel 4 beschreef Habbo als een hemel voor pedofielen.[1] Hij kreeg iedere keer dat hij het hotel binnenkwam een verzoek of vraag met seksuele inhoud. Meer dan de helft van het onderzoek is echter verzonnen.

Habbo kreeg veel problemen door het onderzoek. Enkele winkels hadden bijvoorbeeld de Habbo Hotel Cards uit de rekken gehaald, een aantal investeerders hadden zich teruggetrokken, enz. Habbo was de pedofielen op het hotel beu, en het besloot de chat uit te schakelen.

Het hotel was ondertussen druk bezig met de chat te verbeteren en de beveiliging aan te passen.

Zelfs de medewerkers van Habbo konden destijds niet spreken. Alleen via de blog van Habbo konden ze de spelers op de hoogte stellen over de vorderingen en plannen. Op de blog werd aangekondigd dat er een chat met beperkte woorden en Habbo Guardians zouden komen.

Spelelementen

Beginnen met het spel

Om de functies van Habbo te kunnen gebruiken moet eerst een gebruiker met gebruikersnaam aangemaakt worden, waarmee door het virtueel hotel rondgelopen kan worden. Registratie vindt plaats via verschillende andere sociale media zoals Facebook, Twitter of Hyves. Eenmaal geregistreerd kan er een virtueel personage aangemaakt worden, een zogenaamde "Habbo". Deze kan aangekleed worden naar eigen smaak.

In het hotel

De chatrooms waaruit ieder hotel bestaat zijn grote isometrisch geprojecteerde vertrekken waarin meubilair, lichten en drankautomaten staan. Er zijn twee types vertrekken: openbare ruimtes en gastenkamers. Deze openbare ruimtes zijn gelijk aan werkelijke openbare ruimtes van echte hotels, zoals lobby's, zwembaden, een ontvangstruimte en een theater. Daarnaast kunnen gebruikers zelf een kamers aanmaken en deze inrichten met eigen spullen.

Via de chatrooms of een console kan de gebruiker met zijn vrienden berichten uitwisselen. Het stelt hem ook in staat te achterhalen wie van zijn vrienden online is, en hij kan makkelijk naar dezelfde ruimte als zijn vrienden gaan, door middel van een "volg"-knop.

Catalogus

Nieuwe meubels kunnen gekocht worden via zogenoemde "credits", die met echt geld worden aangeschaft. De prijs van meubels kan variëren van één credit tot 25 credits. De speciale Gelimiteerde Editie meubels kunnen duurder uitkomen. Sommige meubels staan maar tijdelijk in de catalogus. Bij deze meubels kan er een statusplaatje, een badge worden gegeven bij aankoop. Zodra deze meubels uit de catalogus gaan komen ze niet meer terug (permanent of tijdelijk). Daarnaast kunnen hier Habbo Clublidmaatschappen gekocht worden.

Credits

Credit is op Habbo de valuta die in het hele hotel word gebruikt. Eén credit is op Habbo € 0,14 waard.[2]

Ruilen

Gekochte meubels kunnen ook geruild worden met andere gebruikers. Om te ruilen moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan, waarna je een ruilpas krijgt:

  1. Het e-mailadres moet zijn bevestigd
  2. De gebruiker moet minstens drie dagen oud zijn
  3. De gebruiker moet minstens 60 minuten in het hotel zijn geweest
  4. De gebruiker moet het zogenaamde 'Burgerschap' hebben gehaald

Ter bescherming van het account kan deze ruilpas ook uitgezet worden. Om het daarna weer te activeren moet 24 uur gewacht worden.

Marktplaats

Om meer grip te krijgen op de aankopen van gebruikers en te profiteren van hun ruilsystemen, voerde Sulake een nieuw systeem in: Marktplaats. Op de marktplaats kunnen gebruikers voor een zelfgekozen prijs hun meubels te koop aanbieden. Bij elke geplaatste advertentie komt één credit bovenop de oorspronkelijke vraagprijs.

Habbo Club (HC) en VIP

Als Habbo kan je kamers zelf inrichten met meubels, en je uiterlijk naar eigen wensen aanpassen. Habbo Club (HC) voegt aan de standaardbeleving nog wat extra's toe. Voor 15 credits per maand heb je beschikking over andere kleding, dansstijlen, meer ruimte in je vriendenlijst, speciale kamervormen en speciale meubels.

Op 15 april 2010 is er een nieuw lidmaatschap bijgekomen, VIP genaamd. Voor 25 credits per maand kun je VIP worden. Een VIP heeft nog meer voordelen dan een lid van HC: nog meer keuze wat betreft kleding, goedkoper je meubels te koop aanbieden, meer ruimte in je vriendenlijst, meer kamervormen en meer meubels.

Op 29 november 2011 is bekendgemaakt dat Habbo Club zal verdwijnen uit Habbo Hotel en dat alleen Habbo VIP nog beschikbaar blijft om te kopen.

In 2013 is VIP verdwenen en is Habbo weer teruggegaan naar HC, de meubels die je per maand krijgt zijn nu ook veranderd.

Habbo Homes

Elke Habbo krijgt na de registratie een Habbo Home, een soort profiel waar al de informatie over een Habbo opstaat. Je kunt je Habbo Home opfleuren met onder andere stickers, widgets en plakbriefjes. De aankoopprijs van een sticker/achtergrond ligt meestal tussen de 1-5 credits, bij evenementen zoals kerst geeft Habbo Hotel soms gratis stickers weg in de trant van het evenement.

Huisdieren

Elke Habbo kan een huisdier kopen in de catalogus. Huisdieren kunnen acties uitvoeren als zitten, spelen en eten. Momenteel zijn er honden, katten, terriërs, varkens, beren, krokodillen, leeuwen, neushoorns, spinnen, kikkers, draken, paarden en konijnen als huisdier verkrijgbaar. Elke Habbo kan het huisdier vóór de aankoop aanpassen aan zijn/haar eigen smaak, door een ras en kleur te kiezen en hem een naam te geven. Een huisdier kost rond 20 credits. Eten voor de dieren is, net als diverse accessoires, ook verkrijgbaar in de catalogus, of te ruilen. In tegenstelling tot echte huisdieren gaan de virtuele huisdieren niet dood. Ze geven wel aan hoe ze zich voelen en ook of ze honger hebben.

Groep home

Alle Habbospelers hebben een eigen pagina. De groepen hadden ook een eigen pagina. Die is een tijdje geleden afgeschaft en nu is er in het hotel zelf, als je op de groep klikt, een klein venstertje met de groepsnaam en de beschrijving.

Spellen

Hulp voor nieuwe Habbo's

Er zijn in het verleden verschillende projecten geweest om nieuwe Habbo's op weg te helpen.

Hobba's

De Hobba's waren een select groepje Habbo's die zich vrijwillig inzetten voor veiligheid in het hotel. Naast het helpen van nieuwe Habbo's en het beantwoorden van vragen van spelers, konden Habbo's officiële waarschuwingen, bans en IP-bans geven wanneer zij dat nodig vonden. Het Hobbaproject eindigde in 2005. De veiligheid in het hotel werd sindsdien gehandhaafd door professionele moderators.

Habbo eXperts

De Habbo eXperts, kortweg Habbo X'en, waren een klein groepje ervaren Habbospelers. Deze Habbo's stonden onder leiding van toenmalige communitymanager Jet. Hun taak bestond voornamelijk uit het beantwoorden van vragen van andere Habbospelers. Af en toe werd een sollicitatieronde georganiseerd om nieuwe X'en aan te werven. Het Habbo eXpertproject eindigde in de zomer van 2008.

Ontvangstcomité

Het Ontvangstcomité bestond uit ervaren Habbospelers die vrijwillig langsgingen bij nieuwe Habbo's om hun op weg te helpen in het hotel en hun eventuele vragen te beantwoorden. Elke Habbo die langer dan een maand speelde, kon lid worden van het ontvangstcomité. Deze spelers werden beloond met dierenbadges. Hoe meer nieuwe spelers een lid van het ontvangstcomité succesvol wist te begeleiden, hoe hoger zijn rang werd. De hoogste en moeilijkst te behalen rang was Level X, beter bekend als de Wolf. Slechts 6 Habbo's werden door de Habbo Staff gekozen om deze positie te bekleden. De Wolven gaven andere leden van het Ontvangstcomité tips, zowel in het hotel als op het officiële Ontvangstcomité. De Wolven waren: denneappel, justinos, Lieserd, Maar88, woestijnvosje, Ziffy en @bikkel@. Officieel is het Ontvangstcomité niet gestopt, maar sinds de overschakeling naar Flash player, is het wel buiten werking gesteld.

Fansite

Sommige mensen die Habbo spelen beheren ook een fansite. Het keurmerk 'Officiële Fansite' houdt in dat een fansite door Habbo wordt aanbevolen en is goedgekeurd. Officiële fansites hebben bepaalde privileges, zoals het ontvangen van exclusieve nieuwtjes voordat deze voor alle gebruikers worden geïntroduceerd. Ter informatie: Als je niet in het bezit bent van een keurmerk is een fansite niet illegaal.

Veiligheid

Toezicht

In elk land wordt toezicht gehouden door betaalde moderators, die aanwezig zijn als het hotel open is. Zij verbannen de mensen die tegen de regels opgesteld door Sulake handelen. Dit doen ze met speciale in-game-commando's. Hiermee kunnen moderators onderling contact hebben en op afstand mensen uit het hotel sturen.

Verder worden alle woorden eerst door het zogenaamde bobba-filter gehaald. Als er een woord wordt gezegd dat niet door de beugel kan, wordt het woord vervangen door bobba. Gebruikers die ouder zijn dan 13 hebben de mogelijkheid het filter uit te schakelen. In het hotel zijn moderators herkenbaar aan een speciale staff-badge, en het voorvoegsel MOD- voor hun Habbonaam. Een tijd later is de filter strenger ingesteld

Misbruik en fraude

Habbo probeert de gebruikers te beschermen tegen de zogenaamde hackers en scammers op de site. Zodat de gebruiker niet de dupe kan worden van zijn eigen onvoorzichtigheid. Want in de meeste gevallen verlies je dan als gebruiker je spullen.

Fake login

Hackers kunnen zogenoemde 'fake-login' pagina's maken. De Habbo spelers worden doorverwezen naar een website die sprekend lijkt op de werkelijke inlog-pagina, hier word belooft dat de speler gratis 'credits' krijgt. Wanneer de speler inlogt op zo een dergelijke pagina word het wachtwoord, gebruikersnaam en het e-mailadres van die gebruiker doorstuurt naar een document waar de hackers inzage in hebben en deze gegevens kunnen wijzigen. Habbo Hotel heeft laten merken dat veel spelers slachtoffers zijn van phishing en laat duidelijk aan zijn spelers te horen dat de url moet beginnen met: https://www.habbo.nl/

Veiligheidsslot

Habbo heeft sinds kort een zogenaamd 'veiligheidsslot' waarmee een speler er voor kan zorgen dat zijn meubels niet worden gestolen. Als er op een account wordt ingelogd anders dan waarop je bent geregistreerd blokkeert het account en enkele hotelfuncties. Na het invoeren van twee antwoorden op vragen naar keuze worden die functies weer vrijgegeven.

In het nieuws

In de media is al veel aandacht aan de fraude in Habbo gegeven. Slachtoffers en bezorgde ouders kwamen aan het woord. In 2005 werd er door het programma TROS Radar aandacht besteed aan het onderwerp "stelen in het Habbo Hotel". Hierin vertelden onder anderen kinderen over hun ervaring. Er werd tijdens de uitzending beloofd dat de problemen werden opgelost. Enkele weken later werd er in TROS Radar opnieuw aandacht aan besteed.

Stelen gebeurde regelmatig en bij verschillende gebruikers. Dit wordt zowel door Habbo online aangepakt, met moderators, en in het echt met politie. In november 2007 werd voor het eerst een jongen aangehouden wegens virtuele diefstal. Deze persoon had meer dan 4000 euro aan virtuele meubels gestolen.[3]

In 2009 won de Habbo-fansite HabboVeggies.be[4] de Gouden Apenstaart voor Beste Kinderwebsite van het jaar.[5] Waarop in 2010 Habbolive.nl[6] deze prijs in ontvangst nam. De website Habbolive.nl is gemaakt door Wim Borgerdijn en Mark Bruil.[7] Tevens is Habbolive ook genomineerd voor de European Award for Best Children's Online Content. Het keurmerk 'Officiële Fansite' houdt in dat een fansite door Habbo wordt aanbevolen en is goedgekeurd. Officiële fansites hebben bepaalde privileges, zoals het ontvangen van exclusieve nieuwtjes voordat deze voor alle gebruikers worden geïntroduceerd.

In oktober 2011 was onder andere Habbo Hotel het onderwerp in het consumentenprogramma Kassa, het ging daarbij vooral om het online kopen van zogenaamde Habbo Credits. Door deze uitzending brengt Habbo in overweging de Online betalingsmethoden te beperken tot creditkaarten.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties