Henry Morgan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel voor de filmacteur uit de jaren 50, zie Harry Morgan
Henry Morgan

Henry Morgan (Wales, 1635 - Port Royal (Jamaica), 25 augustus 1688) stond bekend als een Engelse piraat.

Hij is waarschijnlijk de bekendste boekanier uit de geschiedenis. Zijn bijnaam is dan ook wel de Piratenkoning. Zijn bekendste daad is het plunderen en in brand steken van Panama-Stad.

Als jongeman zou Morgan als matroos vertrokken zijn naar Bermuda, waar hij een aantal jaren verbleef. Hij zou met een Engels oorlogskonvooi richting Jamaica gevaren zijn om het eiland in te nemen. Na de Engelse bezetting kwam Morgan onder het commando van Edward Mansveldt te varen. Samen veroverden ze eilanden rond Cuba en Puerto Rico en deden pogingen om de Nederlandse Antillen te veroveren. Na het overlijden van Mansveldt werd Morgan tot kapitein gekozen. In het jaar 1669 wist hij Portobelo te plunderen en in de as te leggen, in de maanden erna was hij bezig met een verwoestingstocht langs Spaanse forten en andere bolwerken.

Hij hield zich daarna een tijdje schuil op het Meer van Maracaibo. Tijdens zijn terugtocht naar Jamaica kwam hij in aanraking met drie Spaanse oorlogsschepen, die hij verpulverde. De buit die hij eraan overhield begroef hij op een eiland in de buurt.

Op 18 januari 1671 wist hij met een konvooi van veertien schepen Panama-Stad binnen te dringen, terwijl de meeste van zijn mannen nog bezig waren om de stad in de as te leggen, was Henry Morgan al vertrokken met het grootste deel van de buit.

In het jaar erna werd Morgan op zee door de Engelse marine gearresteerd en meegenomen naar Engeland, waar hij in de cel werd gestopt. De reden was dat Engeland vrede had gesloten met Spanje. Maar dat duurde niet lang en koning Karel II van Engeland liet hem weer vrij. Hij werd zelfs geridderd en benoemd tot gouverneur van Jamaica vanwege zijn goede verdiensten voor het vaderland. Morgan keerde terug naar zijn woonplaats Port Royal op Jamaica, waar hij op 25 augustus 1688 aan tuberculose overleden zou zijn.

Bibliografie[bewerken]

Externe links[bewerken]