Hermann Florstedt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hermann Florstedt
Geboren 18 februari 1895
Bitche, District Lotharingen, Duitse Keizerrijk
Overleden 15 april 1945
Buchenwald, nazi-Duitsland
Land/zijde Duitse Rijk
nazi-Duitsland
Onderdeel Deutsches Heer
Schutzstaffel
Dienstjaren 1914 - 1917
1931 - 1945
Rang
SS-Standartenführer
Eenheid 14. SS-Reiterstandarte "Südwest"
73.SS-Standarte
26.SS-Standarte
Bevel Schutzhaftlagerführer Sachsenhausen
Vernietigingskamp Majdanek
November 1942 -
oktober 1943
Schutzhaftlagerführer Auschwitz
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Hermann Florstedt (Bitche, 18 februari 1895Buchenwald, 15 april 1945) was de derde kampcommandant van vernietigingskamp Majdanek tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn vroege jaren diende Florstedt ook al in het Duitse leger. In de Eerste Wereldoorlog werd hij aan het oostfront gevangengenomen. Tijdens deze oorlog verdiende hij een IJzeren Kruis. Na de oorlog mocht hij terugkeren naar Duitsland, omdat hij met een Russische vrouw een kind had gekregen. Zijn zoon Walter werd in Duitsland door zijn grootouders verzorgd, terwijl Florstedt terug op Duitse bodem trouwde met een Duitse.

In 1931 trad Florstedt toe tot de NSDAP en Sturmabteilung. Enkele weken later verruilde hij de SA echter voor de SS. Voordat de Tweede Wereldoorlog aanbrak, had Florstedt de rang van SS-Standartenführer al bereikt. In 1939 werd hij lid van de Waffen-SS en nog in datzelfde jaar ging hij werken in Buchenwald. Vanaf juli 1940 fungeerde hij als Schutzhaftlagerführer in Sachsenhausen, hetgeen hij ruim twee jaar deed. In november 1942 werd hij echter aangesteld als kampcommandant van het vernietigingskamp Majdanek, nabij Lublin.[1] Hij verving Max Koegel en bleef tot begin oktober 1943 deze functie bekleden. Vanaf dat moment werd hij weer ingezet als Schutzhaftlagerführer, ditmaal in Auschwitz.[1]

Florstedt werd op 20 oktober 1943 na onderzoek opgepakt en aangeklaagd wegens een corruptieaffaire die zich afspeelde rondom Karl Koch, commandant van Buchenwald. Het SS-Gerecht achtte Florstedt schuldig en hij werd veroordeeld tot de dood. De vermoedelijke executiedatum was 15 april 1945.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Lidmaatschapsnummers[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]