Hervormde kerk ('s-Graveland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nederlands Hervormde kerk van 's-Graveland
Hervormde kerk
Plaats 's-Graveland
Coördinaten 52° 15′ NB, 5° 7′ OL
Gebouwd in 1658
Monumentnummer  17359
Architectuur
Architect(en) Daniël Stalpaert
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De monumentale Nederlands Hervormde kerk van 's-Graveland is ontworpen door Daniël Stalpaert en gebouwd in 1658. Ter gelegenheid van het 350-jarige bestaan van de kerk is de "Daniël Stalpaert Stichting" opgericht, ter ondersteuning van het onderhoud van de kerk en de pastorie.

In 2014-20115 is gestart met restauratie van het kerkgebouw volgens het protocol rond de restauratie van monumenten, allereerst met de toren en het westelijk dakvlak. Het leisteen wordt in de Eifel uit de groeve gedolven en daar worden de dakleien ook in de juiste vorm gemaakt. De vorm van de leien in combinatie met de manier waarop deze op het dak worden gespijkerd, heeft de naam oud-Duitse dekking. In oktober 2023 is een start gemaakt met het onderhoud aan het dak van de kerk. Bij het slopen van de oude leien, die alle vervangen zullen worden, is een lekkage naar voren gekomen. Bij de kilgoot bleek een deel van het dakbeschot verrot. Dit betrof ook de keper (de verticaal geplaatste schuine dakbalk onder het dakbeschot). Het hout daarvan, met een dikte van 38 millimeter, is geheel in stijl met het hout uit 1658 vervangen middels machinale voorbewerking en handmatige afwerking. In de sierlijke gootlijst ontbrak een stuk profiellijst, dat is nagemaakt en inmiddels geplaatst, vooruitlopend op plaatsen van nieuwe koperen goten. Ter gelegenheid van de dakrestauratie was er 29 november 2023, op Sint Pannekoek, de mogelijkheid om pannenkoeken te komen eten in de kerk. De opbrengst van dit evenement kwam geheel ten goede aan het kostbare dakonderhoud.

In 1999, bij het 175-jarig bestaan van het kerkorgel, in 1824 gebouwd door de gebroeders Bätz. te Utrecht, werd dit orgel bij een opknapbeurt van de kerk een ivoor-witte kleur gegeven, dezelfde kleur waaraan de gebroeders Bätz voor hun orgels destijds de voorkeur gaven. Bij die gelegenheid kwam er een boekje uit met een beschrijving van de geschiedenis van het orgel, met de titel ‘Dit Schoone Speeltuig’. Het orgel wordt in de loop van 2024 gerestaurateerd. Om dit te bekostigen start de Hervormde Gemeente ‘s-Graveland op 8 maart 2024 de actie 'Adopteer een orgelpijp'.

De kerk en naastgelegen pastorie vervullen tot vandaag de dag hun oorspronkelijke functie. Dat houdt in dat er erediensten plaatsvinden vanuit de plaatselijke gemeente, waarbij de leden ervan vallen onder de Nederlands Hervormde Kerk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

https://www.hervormdegemeentesgraveland.nl/

Orgel gebouwd in 1824 door Jonathan Bätz en J.M.W. Bätz