IMAX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
IMAX Theater in Melbourne, Australië

IMAX is een filmformaat dat is ontworpen door de IMAX Corporation. Films kunnen op een veel groter scherm worden weergegeven dan op normale filmschermen. Door de hoge resolutie is het beeld toch nog scherp. Een standaard IMAX-scherm is 22 meter breed en 16 meter hoog, maar kan ook groter zijn. Films zijn vaak digitaal, en anders een 70 mm film.

IMAX is afgeleid van het Frans-Canadese l'Image Maximale (Maximum Image)

Momenteel is IMAX wereldwijd het meest gebruikte systeem voor het weergeven van films met een groot formaat. In maart 2011 waren er 528 IMAX-theaters in 46 landen. Zestig procent hiervan ligt in de Verenigde Staten en Canada.

Een variatie op IMAX is IMAX Dome (oorspronkelijk OMNIMAX genoemd), dat is ontworpen voor de projectie op koepelschermen. Films kunnen ook worden geprojecteerd in IMAX 3D.

IMAX Sydney in Australië heeft het grootste bioscoopscherm ter wereld. Het beeld heeft een hoogte van 29,42 meter en een breedte van 35,73 meter (oppervlakte is 1051 vierkante meter).

Het grootste IMAX-bioscoopscherm in Europa bevindt zich in Duitsland in het techniekmuseum Speyer en heeft een oppervlakte van 594 vierkante meter.

Geschiedenis[bewerken]

Een IMAX-filmcamera met een 70 mm film in het Montreal Science Center

Tijdens de wereldtentoonstelling van 1967 in Montreal, Canada was de 'film op het enorme doek' een grote publiekstrekker. De Canadese filmmakers en ondernemers Graem Ferguson, Roman Kroitor en Robert Kerr besloten na het zien hiervan een systeem te ontwikkelen waarin één sterke projector gebruikt werd, in plaats van de normaal gebruikte meerdere projectors. Ze richtten in 1967 de IMAX Corporation op met het hoofdkantoor in Mississauga, Canada. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1970 in Osaka, Japan werd in het Fuji-paviljoen het nieuwe IMAX-filmprojectorsysteem geïntroduceerd.

Het eerste, permanente IMAX-projectorsysteem werd in 1971 geïnstalleerd in de Cinesphere-bioscoop aan het Ontario Place in Toronto. Een variatie hierop, de IMAX Dome, werd voor het eerst in 1973 geïntroduceerd als OMNIMAX in het Reuben H. Fleet Space Theater in San Diego.

Daarna zette IMAX zijn inspanningen voort om de IMAX-belevenis verder te ontwikkelen. IMAX 3D werd getoond op het Canadese paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling van 1986 in Vancouver en de twee nieuwe systemen, IMAX 3D Dome (later IMAX Solido) en IMAX Magic Carpet werden op het Fuji-paviljoen en op het Sanwa-Midori-Kai-paviljoen geïntroduceerd tijdens de wereldtentoonstelling van 1990 in Osaka. In 1992 werden tijdens de wereldtentoonstelling in Sevilla, Spanje de IMAX HD-Systemem geïntroduceerd op het Canadese paviljoen.

Nederland en België[bewerken]

In Nederland zijn op het moment zes IMAX-zalen te vinden. Op 12 december 2012, toen de film The Hobbit: An Unexpected Journey in première ging, opende Pathé twee IMAX-zalen in Den Haag en Tilburg. In Arnhem wordt sinds maart 2014 de nieuwe Pathé Arnhem gebouwd, deze zal één IMAX-zaal bevatten en de verwachte opening is omstreeks oktober/november 2015.[1]

België heeft momenteel geen IMAX-zalen. De IMAX in het Brusselse Kinepolis-complex (vlak bij het Bruparck) werd eind 2005 gesloten. De IMAX aan de Rotterdamse Leuvehaven die sinds 1989 bestond[2] werd begin 2001 gesloten wegens een faillissement. Een laatste poging om deze bioscoop met het Asklepion te redden, faalde. Het Asklepion zou een themapark worden over het menselijk lichaam waar men zelf in rond kon lopen, vergelijkbaar met het huidige CORPUS.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties