Islamitische Jihad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Islamitische Jihad, volledige naam Islamitische Jihadbeweging in Palestina (Arabisch: حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين; Harakat al-Jihād al-Islāmi fi Filastīn), is een alliantie van verschillende Palestijnse splintergroeperingen, die tot doel hebben de staat Israël te vernietigen en op de grondgebieden van de staat alsmede de Palestijnse gebieden (het gehele 'historische Palestina') een islamitische Palestijnse republiek te vestigen. De organisatie wordt gezien als een terreurbeweging door de Verenigde Staten, Europese Unie, Japan, Canada, Australië en Israël.

De beweging voert dezelfde strijd als Hamas, maar heeft een wat lossere structuur. De beweging doet geen werk op maatschappelijk gebied, zoals Hamas en de Libanese Hezbollahbeweging doen. De Islamitische Jihad heeft als enig doel het ondernemen van gewelddadige acties, met name zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers.

De naam Islamitische Jihad heeft iets weg van een pleonasme, aangezien er geen jihads zijn die niet islamitisch zijn, maar als eigennaam is het dit niet.

Naast de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), bestaat er ook een Egyptische Islamitische Jihad (EIJ), die Egypte tot een islamitische republiek wil maken. Het voert eveneens terreuracties uit.

Zie ook[bewerken]