Jessica Durlacher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jessica Durlacher
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Jessica Durlacher
Geboren 6 september 1961, Amsterdam
Land Nederland
Beroep journalist, auteur, vertaler
Werk
Onderscheiding(en) Opzij Literatuurprijs
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jessica Durlacher (Amsterdam, 6 september 1961), is een Nederlandse critica, columniste, vertaler en schrijfster. Durlacher is de oudste dochter van socioloog en schrijver G.L. Durlacher (1928-1996). Het gezin telde uiteindelijk drie dochters. Later verhuisde de familie naar Haarlem, waar Durlacher haar schoolopleiding aan het Stedelijk Gymnasium afrondde. Daarna ging zij in 1979 Nederlandse taal- en letterkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die zij in 1988 afrondde.

Tijdens haar studie richtte zij met anderen het literaire tijdschrift De Held op, waarin zij interviews, recensies en het verhaal 'Schoorstenen' publiceerde. Uit Durlachers bezigheden bij De Held vloeiden haar latere journalistieke activiteiten voort als criticus en columnist bij onder andere de Volkskrant, Vrij Nederland, De Tijd en HP/De tijd.

In 2011 won Durlacher de Opzij Literatuurprijs voor het boek De held.

Privéleven[bewerken]

Durlacher is getrouwd met Leon de Winter die zij ontmoette toen zij hem moest interviewen voor zijn roman De (ver)wording van de jongere Dürer. Samen hebben ze twee kinderen: Moos en Solomonica (Moon). Moon figureert in haar eigen vijftien minuten durende film/docu Moon and the Wolfgirl uit 2007, geregisseerd door Sarah Domogala en uitgebracht door 100%Halal i.s.m. de Joodse Omroep. Ze wonen in Bloemendaal en woonden ooit naast James Joseph "Whitey" Bulger in Santa Monica.

Bibliografie[bewerken]

  • Het Geweten (1997)
  • De dochter (2000)
  • Op scherp (2001)
  • Nieuwbouw, verhalen en beschouwingen (2004)
  • Emoticon (2004)
  • Schrijvers, novelle (2005)
  • Wat gebeurde er met Cathy M? (2007)
  • De held (2010)

Durlacher is de vertaalster van de graphic novels Maus I en Maus II van Art Spiegelman.

Externe links[bewerken]