Joods Agentschap voor Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdkantoor in Jeruzalem

Het Joods Agentschap voor Israël (Engels: Jewish Agency for Israel; Hebreeuws: ha-Sochnut ha-jehudit (הסוכנות היהודית)) is een Israëlische niet-gouvernementele organisatie. Sinds de stichting van de staat Israël is de belangrijkste taak het bevorderen van de immigratie van Joden in Israël. Het Joods Agentschap is in ruim 80 landen vertegenwoordigd en biedt hier onder meer cursussen Hebreeuws aan.

Geschiedenis[bewerken]

Het Joods Agentschap werd op 11 augustus 1929 opgericht tijdens het 16e zionistische wereldcongres in Zürich. Het Joods Agentschap trad op als vertegenwoordiging van de Joden in het Britse Mandaatgebied Palestina. Ook was zij verantwoordelijk voor de interne zaken van de jisjoev, de Joodse gemeenschap in Palestina. Hiertoe behoorde het volgende:

  • Immigratie
  • De bouw van nederzettingen
  • Economische ontwikkeling
  • Onderwijs en cultuur
  • Gezondheidszorg

De mandaattekst van 1922 van het Brits Mandaat over Palestina had in artikel 4 al aangegeven dat een Joods Agentschap zou worden erkend als vertegenwoordiger van de Joden. Het duurde tot 1929 totdat zionisten en niet-zionistische Joden tot overeenstemming kwamen over de oprichting van het Joods Agentschap.[1]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties