Julius Zegers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Julius Lucius Zegers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 4 juni 1897
Leeuwarden
Overleden 25 mei 1970
Amersfoort
Rustplaats Amersfoort
Onderdeel Koninklijke Luchtmacht
Dienstjaren 1915 - 1924 (landmacht)
1924 - 1968 (luchtmacht)
Rang Luitenant-generaal
Bevel Vliegveld De Vlijt
Commando Luchtvaarttroepen
Vliegbasis Twenthe
Com. Tact. Luchtstrijdkrachten
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog

Julius Lucius (Jules) Zegers (Leeuwarden, 4 juni 1897 - Amersfoort, 25 mei 1970) was een Nederlands beroepsmilitair. Hij was luitenant-generaal bij de Koninklijke Luchtmacht en lid van het Hoog Militair Gerechtshof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had hij het commando over vliegveld De Vlijt op Texel, was lid van het verzet, ontsnapte tweemaal uit Duitse gevangenschap en sloot zich uiteindelijk aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Na de oorlog kreeg hij de opdracht om het nieuwe Commando Luchtvaarttroepen op te richten en later het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten.

Vroege leven[bewerken | brontekst bewerken]

Zegers werd op 4 juni 1897 geboren in Leeuwarden. Zijn vader was officier, en hij is een broer was Johan Gerrit Willem Zegers. In 1915 ging hij bij de Koninklijke Landmacht. In 1919 werd hij uitgezonden naar Nederlands-Indië, waarna hij in 1924 terugkeerde in verband met malaria. Datzelfde jaar maakte hij een overstap naar de Luchtvaartafdeeling als reserveofficier. In 1925 haalde hij als het Groot Militair brevet, waarna hij in 1930 beroepsmilitair werd en later instructeur op vliegkamp Soesterberg.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was hij commandant van vliegveld De Vlijt. Na de capitulatie werd hij lid van het verzet. Nadat in 1942 alle Nederlandse officieren werden gearresteerd werd hij vastgehouden in Kamp Stanislau, waaruit hij wist hij te ontsnappen.

Latere jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 1945 kreeg hij de opdracht voor het vormen van het Commando Luchtvaarttroepen, een nieuw regiment dat zou worden belast met de beveiliging van alle militaire vliegvelden.

In 1947 werd hij commandant van vliegbasis Twenthe.

In 1952 was hij een van de oprichters van de Commando Tactische Luchtstrijdkrachten waarvan hij de eerste commandant werd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke Luchtmacht had als eerbetoon een Fokker 60 naar Jules Zegers vernoemd.[1]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Zweden[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mensch durf te leven: profielen van leiderschap en moed : Luitenant Generaal der Koninklijke Luchtmacht Julius Lucius Zegers 1897-1970, H.A.J. ZEGERS (2009)