Kasteel Hertoginnedal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kasteel Hertoginnedal.

Het Kasteel Hertoginnedal (Frans: Château de Val Duchesse) is een kasteel in België met aangrenzende tuinen gelegen op de grens van de Brusselse gemeenten Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe. Het geheel maakt deel uit van de Koninklijke Schenking en wordt beheerd door de stafdirectie Protocol en Veiligheid van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België.

Geschiedenis[bewerken]

Het domein kende een bewogen verleden met vele eigenaarswisselingen. In de 13e eeuw stichtte de toenmalige hertogin Aleidis van Bourgondië, weduwe van de hertog van Brabant Hendrik III de St.-Annapriorij in de vallei van de Woluwebeek. In dit klooster verbleef de eerste religieuze vrouwengemeenschap van de Nederlanden die de regels van de heilige Dominicus Guzman volgde.

De Priorij Hertoginnedal.

Tijdens de 16e-eeuwse godsdienstoorlogen liepen de gebouwen zware schade op. In 1760, onder Maria Theresia van Oostenrijk werd het geheel uitgebreid met een priorinnenkwartier in de stijl Lodewijk XVI. Dit laatste kreeg snel de huidige benaming "Kasteel Hertoginnedal". Tot aan de Franse overheersing van de Nederlanden verbleven er religieuzen. Daarna verkocht als zwart goed, vaak van eigenaar wisselend, kwam het geheel in handen van baron Charles Dietrich die het restaureerde en uitbreidde. In 1930 schonk hij het domein aan de Koninklijke Schenking.

Van september 1956 tot februari 1957 vonden de besprekingen er plaats ter voorbereiding van het Verdrag van Rome, met medewerking van zes Europese regeringen onder de leiding van Paul-Henri Spaak. Het Verdrag van Rome vormde de basis van de huidige Europese Unie.

Hertoginnedal en de Belgische politiek[bewerken]

Het domein is in het Belgische politieke milieu beter bekend omwille van de besloten vergaderingen om een nieuwe Belgische regering te vormen en om communautaire knopen te ontwarren.
In de jaren '60 schreef men er Belgische communautaire geschiedenis. De destijds rooms-rode regering met Théo Lefèvre en Spaak werkte er een Belgisch taalcompromis uit. De alzo ontstane taalwetten van 1963 regelden het taalgebruik in bestuurszaken en legde de bestuurlijke opdeling van het arrondissement Brussel vast.
Premier Jean-Luc Dehaene liet in de jaren '90 vele onderhandelingen plaatsvinden op het domein. Hij verkoos vanaf 1992 ook de St-Annapriorij, gelegen in de schaduw van Hertoginnedal, voor de wekelijkse vrijdagvergadering van de ministerraad, in plaats van de Wetstraat 16 in het centrum van Brussel.
Op 16 juli 2007 startte ook formateur Yves Leterme er met besprekingen om een nieuwe Belgische federale regering te vormen. Zo kon de beslotenheid van het kasteel bijdragen tot de vereiste discretie bij de oranje-blauwe regeringsonderhandelingen. Publicist Hugo De Ridder beschreef in zijn boek Sire, geef mij honderd dagen de aantrekkingskracht van kastelen voor dergelijke activiteiten: "Het kasteel met zijn vele ruimtes, de ongedwongen sfeer, de zetels bij het haardvuur, de lange wandelingen door het Park, blijken uitermate geschikt om politiek moeilijke knopen te ontwarren." [1]

Zie ook[bewerken]

Referentie[bewerken]

  1. Terugkeer naar de toekomst