Kaštela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaštela
Castelli
Sette Castelli
Stad in Kroatië Vlag van Kroatië
Kaštela (Kroatië)
Kaštela
Situering
Land Kroatië
Provincie Split-Dalmatië
Coördinaten 43° 33′ NB, 16° 23′ OL
Algemene informatie
Oppervlakte 57,67 km²
Inwoners
(2001)
34.103
Overig
Postcode(s) 21212
Netnummer(s) 021
Website www.kastela.hr
Foto's
Kaštel Novi
Kaštel Novi
Portaal  Portaalicoon   Kroatië

Kaštela (Italiaans: Castelli of Sette Castelli) is een gemeente in de Kroatische provincie Split-Dalmatië, bestaande uit zeven havenplaatsjes. De gemeente telt 34.103 inwoners, die een oppervlakte van 57,67 km² bewonen. De bevolkingsdichtheid is 591,3 inwoners per km².

Zeven kastelen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente is een agglomeratie van zeven, aan de kust van de Kaštelanski Zaljev (een bijna volledig door land omringde baai) gelegen, kleinere stadjes ten noordwesten van Split en ten oosten van Trogir en de luchthaven van Split. Alle stadjes hebben een naam die voorafgegaan wordt door het woord Kaštel, dat "kasteel" betekent. Van west naar oost gezien zijn dit:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de zevende eeuw na Christus vestigden de Kroaten zich in dit gebied en maakten het tot centrum van hun staat. In de 15e en 16e eeuw trok het Ottomaanse Rijk vanuit de zuidelijke Balkan steeds verder op richting het noordwesten. De adel en geestelijkheid uit Split en omgeving zocht zijn veiligheid in de bouw van circa twintig fortificaties in de smalle kuststrook tussen de Adriatische Zee en de Dinarische Alpen. Deze keuze bleek verstandig: de Turken kregen de forten nooit in handen.

Van de ongeveer twintig fortificaties zijn er nog zeven bewaard gebleven en deze bevinden zich in de bovenstaande zeven stadjes.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kaštela van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.