Vis (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vis
Stad in Kroatië Vlag van Kroatië
Vis (plaats)
Vis (plaats)
Situering
Land Kroatië
Provincie Split-Dalmatië
Coördinaten 43° 3′ NB, 16° 11′ OL
Algemene informatie
Oppervlakte 52 km²
Inwoners (2001) 1.960
Hoogte 0 m
Politiek
Burgemeester Ivo Radica
Overig
Postcode(s) 21480
Netnummer(s) (+385) 21
Kenteken ST
Website tz-vis.hr
Foto's
Plaats-vis2.jpg
Vis vanaf de boot
Portaal  Portaalicoon   Kroatië

Vis (Italiaans: Lissa) is een stadje op het Dalmatische (Kroatië) eiland Vis, gelegen aan de Adriatische Zee, in de provincie Split-Dalmatië.

De plaats bestaat al lange tijd uit twee aparte delen - Luka en Kut -, daarom is de parochiële kerk, later ook de school, hiertussen gebouwd zodat ze beter op elkaar aansluiten.

Geografie[bewerken]

Het stadje ligt aan een brede baai (St. Joris) aan de noordoostkant van het eiland. De haven ligt in het meest afgelegen zuidwestelijke deel van de baai, door het eilandje Host en het schiereilandje Prirovo beschermd tegen de elementen van de open zee. In de baai zijn nog kleinere aanlegplaatsen bij de stadsdelen Kut en Stonca.

Een hoge bergkam (250–300 m) scheidt het stadje van de vruchtbare velden in de binnenlanden van het eiland (Dračevo en Velo Polje), die aan de basis hebben gestaan van de economische ontwikkeling van de plaats (wijnbouw). Onder de gemeente Vis vallen ook de afgelegen zuidelijke en zuidoostelijke kust van het eiland Vis met talloze baaien en inhammen (Milna, Rukavac, Srebrna, Stiniva, Stončica, Ruda en andere) en de eilandjes Budihovac en Ravnik , die een groot toeristisch potentiaal hebben.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste nederzetting op de plaats van de huidige stad Vis was gebouwd in de vierde eeuw voor Christus door Griekse kolonisten uit Sicilië onder de naam Issa. Grieken werden aangetrokken door Issa's geografische ligging omdat het de mogelijkheid gaf de bewegingen te controleren van de schepen die de Adriatische zee bevoeren. Het antieke Issa begon zich te ontwikkelen als het stedelijk en economisch centrum van Dalmatië en deed ook dienst als militaire basis voor de kolonisatie van plaatsen in de buurt van het huidige Split, zoals Stobreč (Epetion) en Trogir (Tragurion). Issa functioneerde als onafhankelijke polis tot omstreeks 168 v.Chr. toen het werd veroverd door het Romeinse Rijk. Hierna verloor Issa zijn invloed tot in de late middeleeuwen waar het genoemd wordt in verschillende historische gebeurtenissen.

Vis is sinds de 15e eeuw de hoofdplaats van het eiland Vis, nadat het leger van het Koninkrijk Napels in 1483 het toenmalige bestuurscentrum Velo Selo (het huidige dorp Podselje) verwoest had.

Van 1807 tot 1815 heeft Vis onder Engels bestuur gestaan. De Engelsen bouwden rondom de stad versterkingen en noemden deze naar hun militaire leiders genoemd (Bentinck, George III en Wellington).

Het monument van de beroemde Slag om Vis in het jaar 1866, waarin de Habsburgse marine de Italiaanse versloeg, is door het Italiaanse leger tijdens de bezetting van Vis in 1918 ontmanteld en meegenomen. Het monument, de zogeheten Leeuw van Vis, bevindt zich nu in Livorno voor de daargelegen marine-academie. In 2006 is op de plaatselijke begraafplaats een replica van de leeuw geplaatst.

Gemeente[bewerken]

Het stadje Vis is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Vis is één van de twee gemeenten op het eiland Vis; de andere gemeente is Komiža.

Onder de gemeente Vis vallen naast het stadje Vis nog tien dorpen en buurtschappen (2006), dit zijn:

Haven van Vis
Ruïnes van Romeinse baden

Economie[bewerken]

Tot de tweede helft van de twintigste eeuw was wijnbouw de belangrijkste bron van inkomsten. Vandaag de dag werkt de bevolking voornamelijk in het toerisme en de dienstverlening. In de stad bevindt zich de enige palmenkwekerij aan de oostelijke kust van de Adriatische Zee.

Onderwijs[bewerken]

In Vis bevindt zich een basisschool. Oudere leerlingen kunnen sinds 1975 naar de middelbare school "Antun Matijašević - Karamaneo". Deze heeft diverse richtingen, onder meer handelsschool en gymnasium, en is het centrum van het middelbaar onderwijs van het hele eiland Vis. Leerlingen uit de gemeente Komiža genieten hier namelijk ook onderwijs.

Tot de jaren 1960 bestonden ook scholen in de dorpen Podselje, Podstražje en Marine Zemlje, maar die zijn gesloten vanwege de ontvolking.