Keelontsteking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Acute faryngitis
Virale faryngitis.de orofarynx is gezwollen en rood.
Virale faryngitis.
de orofarynx is gezwollen en rood.
ICD-10 J02
ICD-9 462
MedlinePlus 000655
eMedicine emerg/419
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Keelontsteking (faryngitis) is een aandoening in de keel. De bijbehorende klachten zijn vooral keelpijn en pijn bij het slikken.

Faryngitis aan slechts één kant.
Lichamelijk onderzoek waarbij de keel wordt bekeken (El Salvador, 2011)

Symptomen[bewerken]

De keel ziet roder dan normaal, soms met gezwollen tonsillen (tonsillitis) en/of huig (uvulitis), al dan niet met witte beslagplekken erop. In de hals zijn meestal ook gezwollen lymfeklieren te voelen en de patiënt heeft niet zelden hoge koorts, die tot 39 of 40 graden kan oplopen.

Oorzaken[bewerken]

De meeste keelontstekingen worden veroorzaakt door een virus. Een langdurige verkoudheid kan overgaan in onder andere een keelontsteking.

Een keelontsteking die door bacteriën wordt veroorzaakt, kan versneld overgaan door het gebruik van antibiotica. Bij virale keelontstekingen heeft het geen zin om antibiotica te geven. Omdat de meeste virale keelontstekingen ook voor een deel bacterieel zijn, wordt door sommige artsen bij deze keelontstekingen wel antibiotica gegeven. Bij de volgende kenmerken is de kans op een bacteriële keelontsteking tamelijk groot (>50%):

In deze gevallen is aangetoond dat het geven van een smalspectrumantibioticum, zoals feneticilline, de gemiddelde ziekteduur met ca. 2 dagen bekort. Het antibioticum dient dan wel gedurende 7 dagen te worden gegeven[1].

Keelontsteking kan ook het gevolg zijn van de ziekte van Pfeiffer. Dit kan door middel van bloedonderzoek worden aangetoond. In het geval van de ziekte van Pfeiffer werkt geen enkel medicijn en moet er gewoon veel rust genomen worden.

Remedie[bewerken]

Er wordt vaak aanbevolen veel te drinken, in ieder geval meer dan normaal. Eventueel kan bij een zwaardere ontsteking een penicillinekuur worden gevolgd.

Complicaties[bewerken]

Het peritonsillair abces komt zelden voor, maar vereist wel chirurgisch ingrijpen als het optreedt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zwart S. Sore throat, streptococci and penicillin: studies on β-hemolytic streptococci and penicillin treatment in acute sore throat in general practice. Proefschrift, Utrecht, 1999