Kielegat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadhuis van Kielegat tijdens carnaval

Kielegat is tijdens carnaval een andere naam voor de plaats Breda.

Ieder jaar met carnaval krijgen de meeste dorpen/steden in Noord-Brabant voor vier dagen een alternatieve naam. Vaak wordt dan figuurlijk de sleutel van de stad overgedragen door de burgemeester aan Prins Carnaval, en is de stad even "voor het feestende carnavalspubliek". De naam Kielegat verwijst naar de boerenkiel, een traditioneel kostuum bij het boerencarnaval dat in Brabant gevierd wordt.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Drie wijken binnen de stadsgrenzen van Breda hebben ook een andere naam tijdens carnaval. Deze wijken hebben in die periode een eigen Prins Carnaval met Raad van Elf, 't Ginneken een Baron en gevolg (Conclaaf) en de Prins van 't Aogje een Ministerraad.

De bijzondere situatie van vier vorsten in één stad is eenvoudig te verklaren: Princenhage en Ginneken zijn voormalige dorpen en hebben, hoewel zij al zeer lang onderdeel van Breda zijn, als wijk nog een sterke identiteit. Haagse Beemden is een erg grote wijk en heeft om de vele activiteiten daar te stroomlijnen een eigen carnavalsorganisatie.

Andere kernen in Breda[bewerken | brontekst bewerken]

De woonkernen buiten de stadsgrenzen die wel bij de gemeente Breda horen hebben de volgende namen:

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1971 wordt Breda voor het eerst aangeduid als 't Kielegat, weet Frans van den Broek, die momenteel[(sinds) wanneer?] als voorzitter betrokken is bij de oprichting van 't Kielegats Carnavalsmuseum. De verklaringen daarvoor lopen uiteen. Volgens Van den Broek ligt een daad van Prins Driekus ten grondslag aan de nieuwe spotnaam. Driekus heeft, zo wil het verhaal, rond 1970 ceremonieel een gat in een boerenkiel geknipt.

Dik drie eeuwen lang wordt Breda met carnaval Abdera genoemd, blijkt uit tal van bronnen. Tot de jaren 50 van de 20ste eeuw duikt de naam regelmatig op, bijvoorbeeld in de titels van de Bredase carnavalsprinsen. Toch verdwijnt de naam Abdera in de vorige eeuw geleidelijk naar de achtergrond. Zelfs tijdens carnaval begint de naam Breda meer ingeburgerd te raken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]