Komen (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Komen
Comines
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Komen (Frankrijk)
Komen
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Noorderdepartement (59)
Arrondissement Rijsel
Kanton Lambersart
Coördinaten 50° 46′ NB, 3° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 16,02 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
12.671[1]
(791 inw./km²)
Burgemeester Eric Vanstaen
(28 juni 2020)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 59560
Netnummer 11 - 24
INSEE-code 59152
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Komen (Frans: Comines), ook wel Frans-Komen, is een gemeente in het Noorderdepartement in Noord-Frankrijk. Komen ligt langs de Leie, die er de grens met België vormt. Aan de andere oever ligt het Belgische stadje Komen. In 2017 telde de gemeente 12.358 inwoners.

Komen aan de Leie, met het belfort

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Archeologische opgravingen tonen een lange bewoningsgeschiedenis aan. In de 10e eeuw ontstond hier een belangrijke heerlijkheid en in 1096 werd Komen voor het eerst vernoemd, als Cumines, verwijzend naar een persoonsnaam of naar het Keltisch Comios, wat villa betekent.

In 1202 nam Boudewijn van Komen deel aan de Derde kruistocht. Geleidelijk groeide de op een gunstig knooppunt gelegen stad, er werden versterkingen opgericht en de lakennijverheid floreerde. In 1384 werd het kasteel herbouwd na diverse invallen van vreemde troepenmachten. In 1359 werd het eerste belfort opgericht. Regelmatig echter werd de stad geteisterd door militaire conflicten. Onder de heer Karel III van Croÿ werd de stad nogmaals hersteld, evenals het beschadigde kasteel. De nieuwe Sint-Chrysoliuskerk werd voltooid in 1615 en het belfort in zijn tegenwoordige vorm kwam gereed in 1623.

In 1668 werd de stad in tweeën gedeeld. Het deel ten zuiden van de Leie kwam aan Frankrijk. Lodewijk XIV liet het kasteel versterken door Vauban, maar in 1664 werd deze vesting weer gesloopt, uit angst dat hij in handen van de Spanjaarden zou vallen. Krachtens de Vrede van Utrecht werd de grens definitief. Nu er vrede was kon de nijverheid weer opbloeien en in 1719 werd de eerste lintenweverij opgericht. Deze industrietak kwam later aan beide zijden van de grens tot bloei. Ook weverijen en spinnerijen ontstonden in de loop van de 19e eeuw. In 1876 werd een station geopend en in 1906 kwam er onder andere een nieuw ziekenhuis en een nieuw weeshuis.

De Eerste Wereldoorlog leidde tot zware verwoestingen. Wel volgde herbouw, maar de meeste fabrieken waren voorgoed verdwenen.

Ook de Tweede Wereldoorlog ging gepaard met bombardementen, onder andere op de elektriciteitscentrale die in 1922 was gebouwd. Op 6 september 1944 werd Komen bevrijd. De textielindustrie leefde op, tot deze door de internationale concurrentie ten onder ging.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Eglise Saint-Chrysole

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Komen ligt op de rechteroever van de Leie aan de Belgisch-Franse grens.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente liggen de twee spoorwegstations Sainte-Marguerite en Comines aan de lijn Comines-Lille. Het vervoersaanbod is zeer bescheiden: ma-vr 3 treinen, Za 2 treinen (richting Lille 3). Op zon- en feestdagen rijden er helemaal geen treinen. Op 14 december 2019 zullen de laatste treinen rijden, waardoor reizigers naar Lille vanaf 15 december op de bus aangewezen zijn. De busdienst van Ilévia kent wel een frequent aanbod naar Lille en plaatsen in de directe omgeving.

Geboren in Komen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Komen, Wervicq-Sud, Waasten, Deûlémont, Quesnoy-sur-Deûle

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Comines (France) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Populations légales 2021.