Kupferstichkabinett Berlin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kupferstichkabinett Berlin
Kupferstichkabinett en Kunstbibliotheek
Locatie Kulturforum Berlin, Tiergarten, Vlag van de Duitse deelstaat Berlijn Berlijn, Vlag van Duitsland Duitsland
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 22′ OL
Type Kunstmuseum/Prentenkabinet
Thema Tekeningen, gravures, etsen en andere grafische werken
Opgericht 1831
Openingsdatum 1994 (Kulturforum Berlin)
Personen
Directeur Dagmar Korbacher
Huisvesting
Architect Hilmer & Sattler und Albrecht (Kulturforum Berlin)
Aantal bezoekers 46.000 (2019) [1]
Lid van Staatliche Museen zu Berlin
Detailkaart
Kupferstichkabinett Berlin (Berlijn)
Kupferstichkabinett Berlin
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Berlijn
Laurentius de Voltolina: Henricus de Alemannia vor seinen Schülern (2e helft 14e eeuw) - boekillustratie School van Bologna
Albrecht Dürer: Sebastian Brant (1521)

Het Kupferstichkabinett is een museum/prentenkabinet van tekeningen, gravures, etsen en andere grafische werken in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het museum maakt deel uit van het Kulturforum Berlin aan de Potsdamerstraße in de wijk Berlin-Tiergarten en behoort tot de Staatliche Museen zu Berlin.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de collectie ligt in 1652, toen de Keurvorst van Brandenburg Frederik Willem I (bijgenaamd De grote Keurvorst) zo'n 2500 tekeningen en aquarellen verwierf voor de Hofbibliothek. De stichting van het huidige Kupferstichkabinett vond plaats in 1831, waarna het verzamelen van grafische werken doelbewuster werd aangepakt. Vooral door de aankoop van grote privé-collecties gedurende de negentiende eeuw groeide de verzameling enorm, waarmee de fundering werd gelegd voor de grootste verzameling van Duitsland.

Vanaf 1986 bevindt de collectie tekeningen van de Nationalgalerie zich eveneens in het Kupferstichkabinett. In 1994 verhuisde het museum naar zijn nieuwe vestigingsplaats, het Kulturforum in Berlin-Tiergarten, waar thans de complete collectie in wisseltentoonstellingen is te zien.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie grafische werken, tekeningen, gravures, etsen, aquarellen, handschriften, boekillustraties en olieschetsen, die geldt als een van de vier belangrijkste collecties ter wereld, omvat meer dan 600.000 werken. Hieronder bevinden zich werken van de grote meesters Sandro Botticelli, Albrecht Dürer, Hans Holbein de Jonge, Matthias Grünewald, Pieter Bruegel de Oude, Rembrandt van Rijn, Adolph von Menzel, Karl Friedrich Schinkel, Pablo Picasso, Andy Warhol, Olafur Eliasson en John Armleder.

De collectie bestrijkt alle periodes van de middeleeuwen tot de huidige tijd. Daar bevindt zich o.a. ook het 15de-eeuwse getijdenboek (met prachtige miniaturen) van Maria van Bourgondië en Maximiliaan (Preuss. Kulturbesitz, Kupferstichkab., 78 B 12 / Das Berliner Stundenbuch der Maria von Burgund und Kaiser Maximilians). De collectie omvat werk van kunstenaars uit Italië, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Engeland en van de jongste periode ook de Verenigde Staten. De jongste periode toont werk van de kunststromingen: Klassiek modern, Pop-art, Conceptuele kunst en Minimal Art. Voorts bezit het museum een ruime collectie werk van hedendaagse Berlijnse kunstenaars.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]