Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandenburger Tor abends.jpg
Berlijn portal title.png

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

Olympiastadion

Het Olympiastadion ligt in het westen van Berlijn, in het district Charlottenburg-Wilmersdorf. Het stadion is onderdeel van het grote Olympiagelände (voorheen 'Reichssportfeld'), waartoe verder behoren: Sportforum, Olympisch hockeystadion, Olympisch Zwemstadion, Reitstadion, de Waldbühne, het 1-Meiveld, de beroemde Klokketoren en zendmast.

Eerder stond op dezelfde plaats het Duitse Stadion, dat op zijn beurt in 1913 gebouwd was op de plaats van renbaan Grunewald. Het Duitse Stadion was gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916, die echter niet doorgingen vanwege de Eerste Wereldoorlog.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

bewerk 

Overzicht

Economie
Keuken
Bruggen
overzicht bewerk 

Quote van de dag

"Berlin ist arm, aber sexy." ("Berlijn is arm, maar sexy")
(Klaus Wowereit tijdens een interview in 2004)
overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Walter Adolf George Gropius (Berlijn, 18 mei 1883Boston, 5 juli 1969) was een Duits (later Amerikaans) architect. Gropius was van 1911-1929 getrouwd met Alma Schindler, de weduwe van componist Gustav Mahler. Hun dochter Manon (geboren 1916) stierf in 1935 aan polio. In 1911 bouwde Gropius de Fagusfabriek in Alfeld, de eerste fabriek waarvan de wanden vrijwel geheel van glas waren. In 1919 was Gropius de oprichter van Bauhaus, een toonaangevende academie voor architectuur en toegepaste kunst; tot 1928 bleef het onder zijn leiding staan. Rond deze tijd werd Gropius samen met Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe en J.J.P. Oud gerekend tot de Grote Vier van de bouwkunst. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen