Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandenburger Tor abends.jpg
Berlijn portal title.png

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

Cactuskas

De Botanischer Garten Berlin behoort met een oppervlakte van 43 hectare en circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen van de wereld en is de grootste in Europa. Organisatorisch behoort hij tot de Freie Universität Berlin. Met de botanische tuin is het “Botanische Museum” verbonden waarvan een verzameling geprepareerde planten, het "Herbarium Berolinense" en een vakbibliotheek onderdeel uitmaken. De Botanischer Garten Berlin werd in Berlin-Lichterfelde en Berlin-Dahlem in Berlijn tussen 1879 en 1910 onder leiding van Adolf Engler aangelegd. De botanische tuin werd opgericht om de plantensoorten uit de Duitse kolonies te onderzoeken.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

bewerk 

Overzicht

Economie
Keuken
Bruggen
overzicht bewerk 

Quote van de dag

overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Marlene Dietrich in 1961

Maria Magdalena (Marlene) Dietrich (Berlijn, 27 december 1901 - Parijs, 6 mei 1992) was een Duits/Amerikaans actrice en zangeres. Op 27 december 1901 wordt Marlene Dietrich geboren. Ze heeft lang geprobeerd het idee op te houden dat ze in 1904 geboren was. Haar voornaam "Marlene" creëert zij als kind uit haar beide voornamen. Zij zou hem later gebruiken als een pseudoniem waarmee de hele wereld haar zou aanspreken. Grote bekendheid krijgt ze met haar rol als revuezangeres Lola in de film Der blaue Engel, vooral met het lied Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt. Deze film uit 1929 wordt nu gezien als een van de meest tijdloze films ooit gemaakt. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen