Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandenburger Tor abends.jpg
Berlijn portal title.png

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

Nieuwbouw van het museum met een C-47 (de militaire versie van de DC-3) op het dak

Het Deutsches Technikmuseum Berlin werd in 1982, onder de naam Museum für Verkehr und Technik in Berlijn geopend.

Berlijn heeft al enige tijd de traditie om het technologische museum te hebben van Europa. Dat was ook het geval voor WO II en het gaat tot op heden door met die traditie.

Het is een van de grootste techniekmusea ter wereld, ongeveer 50 000 m².

De tentoonstelling gaat over: oldtimers, vliegtuigen, treinen, schepen, spoelen, coffers, juwelen, machines, computers, radio’s, camera’s, Dieselmotoren, stoommotoren, wetenschappelijke instrumenten, papiermachines en de drukpers.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Studio Berlin Studio G.jpg


Studio Berlin
bewerk 

Overzicht

Economie
Keuken
Bruggen
overzicht bewerk 

Quote van de dag

“Berlijn combineert de cultuur van New York, het vervoer van Tokio, de natuur van Seattle en geschiedenis van, tsja, Berlijn.”
(Hiroshi Motomura, 2004)
overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Hans Joachim Marseille (Berlijn, 13 december 1919 - 30 september 1942) was een Duits gevechtspiloot uit de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt door veel historici en luchtvaartdeskundigen gezien als de beste gevechtspiloot aller tijden. Hij schoot tijdens de oorlog 158 vliegtuigen neer en werd onderscheiden met het Ridderkruis met eikenbladen, zwaarden en diamanten, de hoogste Duitse militaire onderscheiding. Marseille werd bijgenaamd de Ster van Afrika, omdat vrijwel al z'n overwinningen boven de woestijn van Noord-Afrika werden behaald. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen