Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandenburger Tor abends.jpg
Berlijn portal title.png

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

Bahnhof Zoo in 2004

Station Berlin Zoologischer Garten (ook wel kort Bahnhof Zoo genoemd) is een station in het centrum van Berlijn. Het was het centrale station van West-Berlijn gedurende de Koude Oorlog en na de hereniging bleef het na 1990 het belangrijkste station voor het westelijk deel van het centrum tot aan de opening van het station Berlin Hauptbahnhof op 28 mei 2006. Het station ligt aan aan de Hardenbergerplatz, vlak naast de Berlijnse dierentuin (Duits: Zoologischer Garten) in een park dat Großer Tiergarten heet. Op de Hardenbergplatz is tevens Berlijns grootste stadsbusstation.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Kadiner Straße Berlin April 2006 156.jpg


Kadiner Straße
bewerk 

Overzicht

Economie
Keuken
Bruggen
overzicht bewerk 

Quote van de dag

“Berlijn combineert de cultuur van New York, het vervoer van Tokio, de natuur van Seattle en geschiedenis van, tsja, Berlijn.”
(Hiroshi Motomura, 2004)
overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Hans Joachim Marseille (Berlijn, 13 december 1919 - 30 september 1942) was een Duits gevechtspiloot uit de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt door veel historici en luchtvaartdeskundigen gezien als de beste gevechtspiloot aller tijden. Hij schoot tijdens de oorlog 158 vliegtuigen neer en werd onderscheiden met het Ridderkruis met eikenbladen, zwaarden en diamanten, de hoogste Duitse militaire onderscheiding. Marseille werd bijgenaamd de Ster van Afrika, omdat vrijwel al z'n overwinningen boven de woestijn van Noord-Afrika werden behaald. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen