Lenneke Ruiten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lenneke Ruiten
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Zangstem soprano
[www.lennekeruiten.com Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Lenneke Ruiten is een Nederlandse sopraan. Ze begon als fluitiste haar conservatoriumopleiding. Na haar eindexamen stopte zij met haar fluitstudie om zich uitsluitend op het zingen toe te leggen. Zij rondde haar zangstudie met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Meinard Kraak. Hierna volgde zij de operaopleiding aan de Musikhochschule te München. Zij volgde masterclasses bij Elly Ameling, Hans Hotter, Robert Holl, Walter Berry en Rudolf Jansen. In 2002 won zij 5 prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch, waaronder de eerste prijs.

Lenneke Ruiten werkt met orkesten als de English Baroque Soloists, de Wiener Philharmoniker, het Orkest van de 18e eeuw, het Radio Kamerorkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, het WDR Rundfunk Orchester Köln, de NDR Radiophilharmonie, het Münchener Kammerorchester, de Akademie für Alte Musik Berlin en het Orchestra Ensemble Kanazawa met dirigenten als John Eliot Gardiner, Christian Thielemann, Rolf Beck, Frans Brüggen, Helmuth Froschauer, Michail Joerovski, Yakov Kreizberg, Gerard Korsten, Alessandro de Marchi, Arnold Östman, Christoph Poppen, Ed Spanjaard en Jan Willem de Vriend.


Discografie;

-Concertaria's van W.A. Mozart met het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Ed Spanjaard (Pentatone)

-Requiem en Miserere van J.C.Bach met de Akademie für alte Musik Berlin o.l.v. Hans-Christoph Rademann (Harmonia Mundi)

-Ascension Cantatas van J.S.Bach met The English Baroque Soloists and Choir o.l.v. John Eliot Gardiner (SDG)

-Mis in F-moll van A.Bruckner met Orchestre de la Suisse Romande en het Rundfunkchor Berlin o.l.v. Marek Janowski (Pentatone)

-Carmina Burana van C.Orff met SWR Vokalensemble Stuttgart o.l.v. Rupert Huber (SWR)

Externe link[bewerken]