Lidrus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lidrus
Equisetum.palustre.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Pteropsida
(Varens en paardenstaarten)
Orde: Filicales
Familie: Equisetaceae (Paardenstaartenfamilie)
Geslacht: Equisetum (Paardenstaart)
Soort
Equisetum palustre
L. (1753)
Equisetum palustre nf.jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De lidrus (Equisetum palustre) is een vaste plant, die behoort tot de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae). De plant komt voor op het noordelijk halfrond en is met name giftig voor runderen.

De plant wordt 20-60 cm hoog en heeft een kale wortelstok met in snoeren gerangschikte wortelknollen.

De groene, holle stengel is tot 8 mm dik. De in kransen staande bladeren bestaan uit kleine schubben, waarbij de bladscheden grotendeels met elkaar vergroeid zijn tot een stengelschede. De groene tot vliezig witte stengelscheden hebben dikwijls donkerbruine of zwartachtige banden. De tanden van de stengelschede staan vrij. Het eerste lid van de zijtakken is korter dan de bijbehorende stengelschede, in tegenstelling tot de heermoes.

Stengelschede

In mei tot juli verschijnen er sporenaren op de top van de stengels of soms aan de zijtakken. De stompe aren zijn tot 3 cm lang en als ze rijp zijn verdrogen ze en vallen daarna af. De aar bestaat uit zeshoekige schubjes waar aan de binnenkant het sporangium met de sporen zich bevinden.

De sporen hebben bladgroen en twee springdraden (elateren) die in droge toestand om de spore zijn gewikkeld. Wanneer de springdraden nat worden strekken ze zich en duwen de spore uit de aar. Er zijn twee typen sporen: mannelijke en vrouwelijke. De sporen groeien uit tot bladgroenhoudende voorkiemen (prothallia). In dit stadium vindt de bevruchting plaats waarna de paardenstaart tot een volledige plant kan uitgroeien. De prothallia zijn gebonden aan een zeer open groeiplaats.

De plant komt voor op natte, voedselrijke grond in grasland en in moerassen.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Sumpf-Schachtelhalm
  • Engels: Marsh horsetail
  • Frans: Prêle des marais

Externe link[bewerken]