Linosa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Linosa
Plaats in Italië Vlag van Italië
Linosa (Italië)
Linosa
Situering
Provincie Agrigento
Gemeente Lampedusa e Linosa
Coördinaten 35° 52′ NB, 12° 52′ OL
Algemeen
Inwoners 433
Hoogte 0 m
Overig
Netnummer 0922
Foto's
Linosa
Linosa
Portaal  Portaalicoon   Italië
De vissershaven van Linosa

Linosa (Arabisch: نموشة Namousha) is een plaats en Italiaans eiland, gelegen in de Middellandse Zee. Het behoort tot de Pelagische Eilanden. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 5 vierkante kilometer en een kleine 500 inwoners.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Het toerisme speelt een grote rol in de economie van Linosa. Het eiland heeft een aantal hotels en men kan er appartementen en bungalows huren. Andere inkomstenbronnen zijn landbouw en visserij. Er worden linzen, vijgen, kappertjes, druiven en cactusvruchten verbouwd.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Linosa ligt zo'n 160 kilometer van Sicilië, op eenzelfde afstand van Tunesië en behoort ook tot het Afrikaanse Continent. Het heeft drie vulkanische kraters. De hoogste is 195 meter hoog.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

De onderwaterwereld rondom de Pelagische Eilanden vormt een beschermd natuurgebied. De kleine stranden van Linosa worden door de Onechte karetschildpad als broedplaats gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks het feit dat er nauwelijks drinkwater te vinden is, was het eiland al in de oudheid bewoond. De Griekse historicus Strabo heeft het al beschreven. Tijdens de Punische oorlogen gebruikten de Romeinen het als steunpunt. Ook deed het dienst als piratennest. In 1555 leden een aantal schepen van keizer Karel V schipbreuk voor de kust.

In 1630 kreeg Karel II van Spanje, die ook heerste over Napels en Sicilië de titel Prins van Lampedusa. Hiermee werd o.a. Linosa eigendom van de Spaanse kroon.

In 1843 stuurde Ferdinand II van Bourbon een expeditie van 30 personen naar Linosa om het intussen verlaten eiland te koloniseren. De groep bevatte o.a. een burgemeester, een priester en een dokter. Doordat alles opnieuw opgebouwd moest worden, woonden de nieuwe bewoners noodgedwongen in grotten.

In 1960 kreeg het eiland telefoon.

In 1973 werd er een waterontziltingsinstallatie gebouwd.

Sinds de jaren 90 van de twintigste eeuw werd Linosa samen met het nabijgelegen eiland Lampedusa bekend als plaats van aankomst van immigranten die er per boot arriveren. De immigranten kwamen eerst voornamelijk vanuit Albanië en later voornamelijk vanuit Noord-Afrika, in de hoop vervolgens een verblijfsvergunning voor de Europese Gemeenschap te kunnen bemachtigen.

Zie Asielzoekers en illegale immigratie op Lampedusa voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Linosa is net als het naburige Lampedusa bereikbaar met een veerboot vanuit het Siciliaanse Porto Empedocle (vlak bij Agrigento). De overtocht duurt ongeveer zes uur. Bij slecht weer wordt er niet gevaren.

Linosa heeft een helikopterlandingsplaats en Lampedusa heeft een vliegveld.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Linosa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.