Loopband (transportmiddel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Loopband op de luchthaven van Hongkong
Tunnel met loopbanden in het Rotterdamse metrostation Wilhelminaplein

Een loopband (ook roltapijt, rolband, rolbaan, moving sidewalk of rollend trottoir) is een soort horizontale of hellende roltrap voor personenvervoer, om op te staan (comfortabel als men zware bagage heeft) of over te lopen om zich snel te verplaatsen.

Loopbanden worden toegepast in openbare gebouwen zoals luchthavens, winkelcentra, warenhuizen en in metrostations om hoogteverschillen te overkomen, bijvoorbeeld tussen het straatniveau en een hogere of lagere verdieping. De helling moet wel voor rolstoelen, bagagekarretjes of winkelwagens te gebruiken zijn. De hellingshoek heeft daarom om praktische en veiligheidsredenen een maximale waarde van 6%.[1]

Dit concept wordt in Nederland bijvoorbeeld toegepast op de luchthaven Schiphol, de havenfaciliteiten in Hoek van Holland, en bij winkelcentra als Makro, Albert Heijn en Haaglanden MegaStores. Ook is een loopband te vinden in Rotterdam, op metrostation Wilhelminaplein, zodat reizigers onder het drukke kruispunt bij dit station door kunnen lopen.

In het buitenland worden loopbanden toegepast in bijvoorbeeld pretparken (zoals Disneyland Parijs), luchthavens en supermarktketens.

Als (lopende) bandlift bij wintersport[bewerken | brontekst bewerken]

Een bijzondere toepassing is in wintersportgebieden de loopband als skilift, ook wel (lopende) bandlift genoemd. Dergelijke kleine skiliften zijn ook te vinden bij indoorskibanen.

Vergelijkbare technieken[bewerken | brontekst bewerken]

Een in toegepaste techniek min of meer vergelijkbaar apparaat, dat wordt ingezet als fitnessmateriaal en als hulp- en/of onderzoeksmiddel op diverse gebieden, wordt ook loopband genoemd.

Voor het transport van goederen tijdens het productieproces wordt een vergelijkbare lopende band gebruikt.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Moving sidewalks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.