Marijke Koger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marijke Koger
Marijke Koger (links) en Josje Leeger in zelfontworpen kleding (1965)
Persoonsgegevens
Volledige naam Marianne Marijke Koger
Geboren Amsterdam, 6 november 1943
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) beeldend kunstenaar, ontwerpster
Oriënterende gegevens
Stijl(en) hippiecultuur, fantasy
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Marianne Marijke (Marijke) Koger (Amsterdam, 6 november 1943) is een Nederlands ontwerpster en beeldend kunstenaar die in de Verenigde Staten woont en werkt.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Koger volgde begin jaren zestig de cursus modetekenen aan de meisjes-industrieschool in Amsterdam. Samen met Josje Leeger ontwierp ze daarna in 1965 futuristische mode (Flashing Fashion), met gebruik van plastic kleding, en was ze actief betrokken by "happenings" en bodypaintings, samen met Simon Posthuma (de latere vader van Douwe Bob), Johnny the Selfkicker en Jasper Grootveld.

The Fool[bewerken | brontekst bewerken]

Seemon & Marijke in TopPop (1972)

Koger verhuisde in 1966 met Simon Posthuma en Josje Leeger naar Montagu Square in Londen, waar ze kleding maakte voor onder meer Pattie Boyd, The Beatles en de leden van Procol Harum. Ook ontwierp ze posters en programma’s voor het Saville Theatre dat Brian Epstein toen exploiteerde. Samen met Josje Leeger en Barry Finch richtten Posthuma en Koger in 1967 het kunstenaarscollectief The Fool op, genaamd naar de tarotkaart. Koger maakte met Posthuma een hoesontwerp voor Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, dat uiteindelijk echter werd afgekeurd en vervangen door de beroemd geworden collagefoto. Op de eerste uitgave van de plaat is het ontwerp van Posthuma en Koger voor de binnenhoes wel gebruikt. Hierna beschilderden ze de gevel van de Apple Store in Baker Street.

Hoesontwerpen en beschilderde instrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

The Fool, de Gibson SG van Eric Clapton, beschilderd door Marijke Koger (replica)

Koger ontwierp diverse platenhoezen, onder meer voor Picknick van Boudewijn de Groot, voor de elpee Poëzie in Carré, The 5000 Spirits or the Layers of the Onion van The Incredible String Band, Evolution van The Hollies en de eerste elpee van The Move. Samen met Posthuma beschilderde Koger in 1967 de instrumenten van Cream, Claptons fameuze Gibson SG (The Fool), de drumkit van Ginger Baker en de Fender Bass VI van Jack Bruce.

Seemon & Marijke[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren zestig vertrokken Posthuma en Koger naar New York waar ze onder andere een album opnamen met Graham Nash als producer. Later namen Posthuma en Koger samen onder de naam Seemon & Marijke nog een lp op. De single I saw you, die werd geproduceerd door Booker T. Jones, bereikte in 1972 de tweede plaats van de Nederlandse Top 40.[1] Koger en Posthuma trouwden in juli 1969 in The Temple of Tarot in Los Angeles. In die stad woonden ze vijftien jaar. Ze scheidden in 1973.

Schilderijen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in de 21e eeuw maakt Koger schilderijen in hippiestijl. Ze woont en werkt in Los Angeles, en is als artiest bekend als Marijke Koger-Dunham.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Verwante publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Joost Goosen: A fool such as I - de lotgevallen van Simon Posthuma . Amsterdam, Nieuw Amsterdam , 2008. ISBN 90468-04-33-X

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]