Graham Nash

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.
Graham Nash
Graham Nash in 1976.
Graham Nash in 1976.
Algemene informatie
Geboren 2 februari 1942 te Blackpool
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Act(s) The Hollies
Crosby, Stills & Nash (and Young)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Graham Nash (Blackpool, 2 februari 1942) is een Engelse zanger en songwriter.

Hij is bekend geworden als zanger van de Engelse popgroep The Hollies. In 1968, op het hoogtepunt van het succes van The Hollies, verliet Graham de groep. Een van de redenen was dat hij het er niet mee eens was dat de groep een album met liedjes van Bob Dylan op zou nemen. Dit album is er, zonder Graham Nash, overigens wel gekomen (denk maar aan hun uitvoering van Blowin' in the wind). Omdat Nash' bijnaam Willie was, maakten The Hollies zonder hem, als afscheid, de single Hey Willie.

Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten maakte Nash kennis met David Crosby van de Byrds. In die tijd begon hij ook te experimenteren met drugs. Met David Crosby en Stephen Stills vormde hij de groep Crosby, Stills & Nash (and Young), die dankzij het Woodstock-festival in één keer beroemd werden. Zijn bijdrage aan CSNY bestond uit nummers zoals Teach your children en Our house. In die tijd had hij een relatie met zangeres Joni Mitchell.

Naast de albums die hij met Crosby, Stills, Nash and Young opnam, heeft Nash ook, zowel solo als met David Crosby, een aantal albums opgenomen. Het laatste dateert van 2004 en heet Crosby Nash. Nash produceerde het verzameld werk van zijn "lifetime" vriend David Crosby, 3 cd's met de titel Voyage. In 2009 is tenslotte Graham Nash eigen totaaloverzicht van 3 cd's met de titel Reflections uitgebracht. Ook dit werk produceerde hij zelf, overigens samen met Joel Bernstein.

Graham Nash is een uitstekend fotograaf. In de Verenigde Staten maar ook in de geboortestad Blackpool zijn exposities van zijn fotowerk te zien geweest. Nash is maatschappelijk betrokken, en bekommerde zich om nucleaire ontwapening, dolfijnen en walvissen, en de opwarming van de aarde. In 2010 ontving hij de onderscheiding van Officer of the British Empire (OBE), voor zijn bijdragen aan de muziekindustrie en zijn liefdadigheid.

Discografie van de soloalbums[bewerken]

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13
Chicago 1848 1366 - 1619 1971 - - - - - - - - - -

Autobiografie[bewerken]

  • Graham Nash, Wild tales: a rock & roll life, Crown Archetype uitgeverij, 2013, ISBN 978-0385347549