Michael Palin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michael Palin

Michael Palin (Sheffield (Yorkshire), 5 mei 1943) is een Engels acteur, wereldreiziger en komiek. Hij verwierf faam als lid van Monty Python's Flying Circus, waar hij vaak de rol van hyperactief, of juist doodkalm persoon op zich nam.

Biografie[bewerken]

Monty Python[bewerken]

Na de basisschool in Birkdale en de middelbare school in Shrewsbury ging hij geschiedenis studeren in Oxford. Hier ontmoette hij Terry Jones, met wie hij vaak samenwerkte aan films en sketches. Later besloten ze dat het productiever was elk afzonderlijk te schrijven en daarna het geschrevene te vergelijken en aan te vullen dan om samen daadwerkelijk aan één ding te werken. Na Monty Python werkte hij vaak samen met oud-collega's. Zo heeft hij met John Cleese in A Fish Called Wanda en Fierce Creatures gespeeld, terwijl hij ook optrad in The Rutles, een Beatles-parodie van Monty Python-collega Eric Idle, die cultstatus bereikt heeft.

Reizen[bewerken]

Vanaf 1980 maakt hij reisprogramma's voor de BBC. Deze programma's zijn verantwoordelijk voor het Palin-effect. Hiermee wordt een massale toename in het toerisme bedoeld, veroorzaakt door een van zijn reisprogramma's. Een voorbeeld hiervan is de opvallende toename in het aantal bezoekers aan de Sahara in 2003, na zijn bezoek daar. Kenmerkend voor deze series is dat Palin geneigd is zich meer te interesseren voor de mensen in het land dan voor datgene wat het land te bieden heeft, waardoor de nadruk komt te liggen op de gebruiken van de bevolking. In China werkte hij bijvoorbeeld eens met veel moeite een slang weg, omdat dit dé Chinese delicatesse is. Deze instelling is verantwoordelijk voor de grote populariteit die Palin geniet.

Hij begon in 1980 met een aandeel in Great railway journeys of the world, een programma van de BBC waarin hij Groot-Brittannië per trein doorkruiste. Daarna volgden nog vele andere reizen, waarvan ook boeken, vaak met veel kleurenfoto's en vanuit een dagboekperspectief geschreven, verschenen zijn.

Alle boeken van Michael Palin zijn compleet te lezen op Palins website, zonder enige kosten.

Overzicht reisprogramma's[bewerken]

Een overzicht van zijn reisprogramma's:

  • Michael Palin: Rond de wereld in 80 dagen, (1989). Een reis langs de locaties die Jules Verne beschreef in het gelijknamige boek, met als doel controleren of zo'n reis mogelijk is. De enige gestelde voorwaarde was het niet gebruiken van een vliegtuig.
  • Van pool tot pool, (1992). Een reis langs de 30e lengtegraad, van de Noordpool naar de Zuidpool, door Europa en Afrika.
  • De cirkel rond met Michael Palin, (1995). Een reis langs alle landen om de Stille Oceaan, tegen de klok in, begonnen in de Beringstraat.
  • In het spoor van Hemingway, (1999). Een reis achter de schrijver Ernest Hemingway aan. Europa, Amerika, Afrika en het Caribisch gebied worden aangedaan.
  • Sahara, (2002). Een reis door de landen bedekt onder het zand van de Sahara.
  • Himalaya, (2004), door de grootste bergketen ter wereld, de Himalaya.
  • New Europe, (2007). Een reis langs de vele (nieuwe) landen in Oost-Europa.
  • Michael Palin: Rond de wereld in 20 jaar, (2009). Na 20 jaar reist Palin weer dezelfde route als 20 jaar geleden bij het programma 'rond de wereld in 80 dagen' en ontmoet hij dezelfde mensen en kijkt hij wat er veranderd is.
  • Michael Palin's Brazilie, (2012), een 4-delige serie waarin hij door Brazilie reist.

Externe link[bewerken]