Montefioremolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Montefioremolen
Montefioremolen
Montefioremolen
Basisgegevens
Plaats Jeruzalem
Bouwjaar 1857
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 21 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Montefioremolen is een korenmolen in Jeruzalem. De molen, aan de westkant van Jeruzalem in de wijk Yemin Moshe, was in de 19e eeuw een van de eerste gebouwen buiten de stadsmuren. Het bouwwerk is genoemd naar de Joods-Britse zakenman Sir Moses Montefiore.

De molen in 1858
In 1948 werd de kap van de molen door de Britten opgeblazen, omdat deze door Joodse strijders als uitkijkpost werd gebruikt

Montefiore bouwde nieuwe huizen voor Joodse vluchtelingen uit Rusland buiten de stadsmuur.[1] De eerste woningen waren gereed in 1860 tezamen met de nieuwe windmolen, bedoeld om meel te produceren voor de Russische Joden. De molen is gebouwd door J.J. & T.R. Holman uit Canterbury (Engeland). In 1948 werd de kap van de molen door Britse soldaten opgeblazen, omdat de molen door Joodse strijders als uitkijkpost werd gebruikt. Jaren lang bleef de molen er vervallen bij staan. Met behulp van de Nederlandse organisatie Christenen voor Israël is de molen gerestaureerd. Op 28 augustus 2012 werd de molen na lange tijd weer in bedrijf gesteld. Dit gebeurde door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.[2] De molen is anno 2014 in eigendom van The Jerusalem Foundation, een stichting die is opgericht door oud-burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollek (1911-2007). De molen staat vrij hoog en is goed te zien vanuit verschillende stadsdelen.

Referenties[bewerken]

  1. Montefioremolen in Jeruzalem in ere hersteld, Reformatorisch Dagblad, 27-08-2012
  2. Turn, turn, turn: Montefiore windmill will work again, The Jerusalem Post, 15-02-2012