Nationaal park Barron Gorge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Barron Gorge
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Nationaal park Barron Gorge (Australië)
Nationaal park Barron Gorge
Nabije plaats Cairns
Coördinaten 16° 51′ ZB, 145° 39′ OL
Oppervlakte 28 km²
Opgericht 1940
Beheer Queensland Parks and Wildlife Service
Website Barron Gorge National Park
Barron Falls
Portaal  Portaalicoon   Australië

Het nationaal park Barron Gorge (Engels: Barron Gorge National Park) is een nationaal park in de Australische deelstaat Queensland. Het park bevindt zich ten westen van Cairns en is 2.800 hectare groot.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaal park Barron Gorge maakt deel uit van het werelderfgoedgebied Wet tropics of Queensland. De naam van het nationaal park verwijst naar de Barron River, die zich een weg vorm door het oostelijke plateau van de Atherton Tableland. In het nationaal park liggen enkele watervallen, zoals de Stony Creek Falls en de Barron Falls.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het park is bedekt met tropisch regenwoud en de bossen van tropisch Queensland worden beschouwd als het oudste continu overlevende tropische regenwoud ter wereld met de hoogste concentratie primitieve bloeiende planten. In het nationaal park groeien onder meer de zwarte kauri, kemirinoot en streepvarens.

De fauna omvat verschillende soorten die uniek zijn voor tropisch Queensland, zoals de muskusratkangoeroe en Lumholtzboomkangoeroe, of in Australië alleen in deze regio voorkomen, zoals de gestreepte buideleekhoorn en helmkasuaris. Andere diersoorten in het het nationaal park zijn onder meer het vogelbekdier, buidelmarters, vleerhonden, jufferduiven, grootpoothoenders, de zeekrokodil en de blauwe keizerpage.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Door nationaal park Barron Gorge lopen de Kuranda Scenic Railway, een oude spoorlijn, en de Kuranda Skyrail, een kabelbaan, die de kust verbinden met het dorpje Kuranda in het heuvelland.

Zie de categorie Barron Gorge National Park van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.