Ouigo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ouigo
Ouigo
Algemene informatie
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Hoofdvestiging Parijs
Actief Vanaf 1 april 2013
Website http://www.ouigo.fr/
Bedrijfsstructuur
Aandeelhouder(s) SNCF
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Ouigo is een lagekostenmerk en treindienst van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, in Frankrijk en Spanje. Ouigo-treinen zijn volledige treinen die als budgettrein rijden, en dus geen goedkopere klasse op de TGV-treinen. Oorspronkelijk ging het enkel over hogesnelheidstreinen, maar sinds 2022 exploiteert de SNCF in Frankrijk ook klassieke treindiensten onder de naam Ouigo Train Classique.

SNCF probeert hiermee enerzijds de concurrentiestrijd aan te gaan met lagekostenluchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en easyJet, anderzijds zich te wapenen voor de concurrentiestrijd met (toekomstige) spoorconcurrenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De treindienst werd op 19 februari 2013 gepresenteerd aan het grote publiek, en startte op 1 april 2013. Op 13 december 2015 werd het netwerk uitgebreid. Ook Tourcoing (nabij Lille), Rennes en Nantes werden toen op het net aangesloten.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een Ouigo onderweg.

Het concept van Ouigo is niet eerder gebruikt op het spoor, het concept is erop gericht kosten te drukken. De treinen hebben meer zitplaatsen dan een reguliere TGV, er is enkel een tweede klasse en het barrijtuig is gevuld met zitplaatsen. De treinen starten te Marne-la-Vallée, opdat ze snel de hogesnelheidslijn op gaan. Ook in Lyon (alleen doorgaande treinen), Valence, Avignon en Aix-en-Provence wordt langs de hogesnelheidslijn gestopt. De reiniging vindt plaats tijdens de rit, zodat de trein niet lang stil hoeft te staan op de eindpunten. In totaal worden de Ouigo-treinen 12 à 13 uur per dag gebruikt, tegen 8 uur voor gewone TGV's.[1]

Evenals bij lagekostenluchtvaartmaatschappijen dient voor service te worden betaald. Toeslagen worden gevraagd voor onder andere stopcontacten, extra bagage. De vergoeding bij vertragingen blijft beperkt tot wat wettelijk verplicht is.

Reizigers moeten uiterlijk 30 minuten van tevoren inchecken op het beginstation, zodat voor vertrek onder andere de tickets en de bagage gecontroleerd kunnen worden.

Door het concept valt de ticketprijs aanzienlijk lager uit dan bij reguliere TGV-treinen.

Diensten[bewerken | brontekst bewerken]

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden in Frankrijk hogesnelheiddiensten aangeboden tussen Marne la Vallée-Chessy TGV (nabij Parijs), met Lyon-Saint-Exupéry TGV, Marseille Saint-Charles, Montpellier Saint-Roch, Rennes, Nantes en Tourcoing of Lille Flandres. Het Ouigo netwerk bedient daarnaast een groot aantal middelgrote steden door heel Frankrijk.

Ouigo onderhoudt tevens een netwerk met klassieke treinen buiten de LGV's vanuit Parijs.

Spanje[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2020 biedt de Spaanse tak van Ouigo een dienst aan tussen Barcelone-Sants en Madrid-Atocha, met tussenstops in Camp de Tarragone en Zaragoza.

De treindienst Madrid - Valencia startte in oktober 2022 met vijf heen en terugritten met wekelijks 35 630 plaatsen, 1 uur 50 minuten reistijd en een prijs vanaf €9.[2]

Lijnen naar Alicante[2], Cordoba, Sevilla en Malaga zijn voorzien voor 2023

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Ouigo-dienst wordt gebruikgemaakt van speciaal omgebouwde TGV Duplex-treinstellen. De treinen hebben alleen 2e klas zitplaatsen, en hebben geen barafdeling. Hierdoor heeft de trein 20% meer zitplaatsen dan een regulier Duplex-treinstel. Op dit moment beschikt Ouigo over 38 treinstellen. Tegen 2025 worden dit er 50.

In Spanje maakt men gebruik van 14 aangepaste Euroduplex stellen. Deze zijn specifiek voor de Spaanse markt aangepast en hebben wel een eerste klas afdeling.