Overleg gebruiker:Knowalles/Klad

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Extreem linkse partijen en organisaties[brontekst bewerken]

Nederland[brontekst bewerken]

Heden[brontekst bewerken]

De Nederlandse geheime dienst, de AIVD, publiceert jaarlijks verslagen waarin men mogelijke bedreigingen voor de democratische rechtsorde kenbaar maakt. De AIVD schaart hier ook politiek gewelddadig activisme en extremisme onder.[1] De AIVD acht de volgende extreem linkse organisaties een potentieel gevaar voor de democratische rechtsorde:

  • Antifascistische Actie (AFA). De AIVD noemt in deze context ook het Kollektief Anti Fascistisch en Kapitalistisch Archief (KAFKA), dat de AFA van informatie voorziet over (vermeende) rechts-extremisten. De AFA gebruikt deze informatie om (gewelddadige) tegendemonstraties te organiseren bij manifestaties van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en heeft in enkele gevallen (vermeende) rechts-extremisten mishandeld en beroofd. De AIVD beschouwt de AFA meestal als de agressor bij gewelddadige uiteenzettingen met rechts-extremisten.[1]

Verleden[brontekst bewerken]

Extreem links terrorisme[brontekst bewerken]

Gedenkplaat voor de de door de RAF vermoorde Nederlandse agent Arie Kranenburg

Extreem linkse terroristische organisaties hebben over het algemeen als overeenkomst dat men met geweld het kapitalisme wil omverwerpen om dit vervolgens te vervangen door een socialistische of communistische regeringsvorm.[4]

Hieronder volgt een (niet uitputtend) overzicht van in het verleden en heden actieve extreem linkse terroristische organisatie.

Nederland[brontekst bewerken]

België[brontekst bewerken]

Overig Europa[brontekst bewerken]

Azië[brontekst bewerken]

Noord-Amerika[brontekst bewerken]

Zuid-Amerika[brontekst bewerken]

---

  1. a b AIVD Jaarverslag 2008, p. 35 e.v.
  2. Communistische Partij van Nederland (CPN), Parlement.com
  3. Mao in de polder. Een historisch-sociologische benadering van het Nederlandse maoïsme 1964-1978, p. 53, Beekers, Wouter P. (2005), Amsterdam: Vrije Universiteit (doctoraalscriptie)
  4. J. Tamerus, P. Horsten & E. Bogert (van den), Terrorisme ontrafeld, (Kluwer, 2007), p. 39