Paula Hitler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paula Hitler

Paula Hitler (Hafeld, 21 januari 1896 - Berchtesgaden, 1 juni 1960) was Adolf Hitlers jongere zus, en het jongste kind van Alois Hitler en diens derde vrouw Klara Pölzl. Paula Hitler werd geboren aan de Almsteg in het Oostenrijkse Hafeld en was de enige volle zus van Adolf Hitler die een volwassen leeftijd bereikte.

Levensbeschrijving[bewerken]

Toen hun moeder stierf, gaf Adolf Hitler zijn deel van het wezenpensioen aan zijn zus. De twee verloren het contact gedurende de Eerste Wereldoorlog en in de periode daarna. Toen zij elkaar in de jaren twintig weer troffen, was Paula verrast en zij herkende haar broer in eerste instantie niet. Vanaf 1929 hadden zij jaarlijks contact, meestal bij grote nazi-evenementen. In 1936 stelde Adolf haar voor haar naam te veranderen in Paula Wolff (Adolf Hitlers bijnaam in zijn jeugd was Wolf). Paula Hitler werd door haar broer vanaf de vroege jaren dertig tot zijn dood in april 1945 financieel onderhouden.

Paula Hitler deed administratief werk in een militair ziekenhuis tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze werd door de Amerikanen in mei 1945 gearresteerd en later dat jaar vrijgelaten. Ze gaf aan dat ze niet kon geloven dat haar broer verantwoordelijk was voor de Holocaust. Dit werd door de Amerikaanse inlichtingendienst verklaard uit de loyaliteit van een zus ten opzichte van haar broer. Na haar vrijlating vertrok Paula Hitler naar Wenen, waar ze werkte in een kunst- en nijverheidswinkel. In 1952 verhuisde ze naar Berchtesgaden, waar ze zich afzonderde in een tweekamerappartement tot haar dood op 1 juni 1960. Zij was nooit getrouwd en had geen kinderen.

Onderzoek uit 2005 heeft aangetoond dat Paula Hitler niet de onschuldige, onopvallende vrouw met een verkeerde broer was voor wie ze eerder vaak werd gehouden.[1][2][3] De onderzoekers ontdekten dat Paula Hitler was verloofd met Erwin Jekelius, een beruchte Weense arts, die verantwoordelijk was voor de dood van 4000 geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Het huwelijk werd afgelast op bevel van Hitler, die het "onwenselijk" vond dat zijn zuster zou trouwen. Toen Jekelius naar Berlijn reisde om Hitler de hand van diens zuster te vragen, werd hij onderweg onderschept door de Gestapo. Hij werd naar het oostfront gestuurd, waar het Rode Leger hem gevangen nam, waarna hij overleed in gevangenschap in 1952. Er zijn aanwijzingen dat Paula Hitler haar broers Duits-nationalistische ideeën deelde, maar ze is nooit politiek actief geweest.

Paula is begraven onder haar eigen naam op de Bergfriedhof in Berchtesgaden. In 2005 en 2006 werd in haar graf ook nog een echtpaar begraven, dat het graf van Paula Hitler de laatste jaren had onderhouden. De naam van Paula Hitler is van het houten grafmonument verdwenen, over haar naam heen is een houten bord bevestigd met de namen van de beide echtelieden.[4][5][6]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Paula Hitler's Journal Discovered, The Guardian, 6 augustus, 2005
  2. Oliver Halmburger und Thomas Staehler: Familie Hitler. Im Schatten des Diktators. Dokumentarfilm. Unter Mitarbeit von Timothy Ryback und Florian Beierl. München: Oliver Halmburger Loopfilm GmBH u. Mainz: ZDF-History 2005.
  3. De familie Hitler Deze documentaire is gebaseerd op het speurwerk van historici Timothy Ryback en Florian Beierl. Ze vonden onder andere het dagboek van Paula Hitler. Trouw, 12 augustus 2005
  4. Het gaat om Cornelia Reif (2 februari 1925-3 juni 2005) en Hermann Reif (-2006)
  5. Hitlers Familienbande von Timothy W. Ryback, Cicero - Magazin für politische Kultur
  6. Third Reich in Ruins