Nazi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Embleem van de nationaalsocialisten en latere Rijksvlag van nazi-Duitsland, 1935-1945

Een nazi is een aanhanger van het nationaalsocialisme. Het nationaalsocialisme is de naam van de ideologie waarop, tussen 1933 en 1945, in Duitsland een totalitaire dictatuur was gebaseerd. De grondlegger van het nationaalsocialisme was de oorspronkelijk Duits/Oostenrijkse agitator, populist en latere dictator van Duitsland Adolf Hitler, die ook aan het hoofd stond van de politieke partij waarin het nationaalsocialisme zich georganiseerd had: de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP).

De term wordt vaak pejoratief gebruikt.

Onderscheid[bewerken]

Vaak worden de dictaturen van Spanje en Italië uit dezelfde tijdsperiode, die weliswaar een samenwerkingsverband met de nazi's hadden, onterecht over een kam geschoren met het nationaalsocialisme en de nazi's. De overeenkomst was dat deze landen ook dictaturen waren maar ze hadden niet de extreem racistische elementen van het nazisme. Francisco Franco steunde op een sterk nationalistische ideologie voor zijn dictatoriale bewind over Spanje zonder dat daar een sterk nazi-racistisch element in aanwezig was. Evenmin was de Italiaanse Mussolini een nazi, maar wel een fascist. Hitler, die in zijn beginjaren een bewonderaar van Mussolini was, heeft wel veel elementen van het fascisme in zijn nazistische ideologie geïntegreerd. Mussolini werd aan het eind van de oorlog door zijn eigen fascistische partij afgezet. In Spanje echter, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal bleef, hield het dictatoriale bewind van Francisco Franco tot in de jaren zeventig stand.

Woordverklaring[bewerken]

Het woord 'nazi' is afkomstig van Nationalsozialist, de Duitstalige term voor een aanhanger van het nationaalsocialisme. De afkorting 'nazi' is analoog aan het iets oudere 'sozi', wat in het Duitsland van het begin van de 20e eeuw de volksnaam was voor een aanhanger van het socialisme. De term 'nazisme' is van 'nazi' afgeleid en wordt tegenwoordig gebruikt als afkorting voor nationaalsocialisme. Men gebruikt het ook als pejoratief bijvoeglijk naamwoord ('dat zijn nazistische praktijken').

Zie ook[bewerken]